Αγρότης διαμαρτυρήθηκε με το τρακτέρ του στο Δημαρχείο Δοξάτου

0
1869

– Αγρότης από τον Καλαμώνα θεωρεί υπεύθυνο τον Δήμο Δοξάτου για την καταστροφή των καλλιεργειών του
– Αθ. Μπερμπερίδης: «Όλα λύνονται με διάλογο και όχι με προεκλογικούς εντυπωσιασμούς»

Σε μία κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησε χθες, αγρότης από την περιοχή του Καλαμώνα, που τοποθέτησε το τρακτέρ του μπροστά στο Δημαρχείο του Δήμου Δοξάτου στο Καλαμπάκι, μεταφέροντας μάλιστα και ένα ξεριζωμένο φυτό φουντουκιάς.
Ο κ. Χαράλαμπος Τοπαλίδης, καλλιεργητής φουντουκιού, διαμαρτυρήθηκε καθώς, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», στο τέλος του 2019 ο Δήμος Δοξάτου έκανε μία παρέμβαση με μηχανήματα έργου στην περιοχή που βρίσκονται οι καλλιέργειές του, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δέντρα της καλλιέργειας ηλικίας 7 ετών. Όπως είπε ο κ. Τοπαλίδης, ο δήμος, με εντολή της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δοξάτου, προχώρησε σε εργασίες που τελικά οδήγησαν φερτά υλικά και νερά στο αγρόκτημά του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ζημιά στην παραγωγή του. Το θέμα εκείνη την περίοδο είχε συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου, στο οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Τοπαλίδης, ο Δήμος Δοξάτου αναγνώρισε ότι έγινε ζημιά με δική του υπαιτιότητα.
«Από τότε δεν έγινε κάποια ενέργεια από τον δήμο για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Δέχθηκα και επίθεση. Με απείλησαν ότι θα το ξανακάνουν» αναφέρει ο κ. Τοπαλίδης, ο οποίος προσθέτει ότι το πρόβλημα αφορά τρεις παραγωγούς της περιοχής του Καλαμώνα, δύο παραγωγούς φουντουκιών και έναν παραγωγό οπωρολαχανικών. «Οι καλλιέργειες παρουσίασαν πρόβλημα από πέρσι. Αλλά φέτος το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο: πρέπει να ξηλωθούν καλλιέργειες που βρίσκονται σε 20 στρέμματα. Πρόκειται για ολοσχερή καταστροφή. Με οδήγησαν σε αυτή τη διαμαρτυρία, γιατί πάω για καταστροφή» σημείωσε ο κ. Τοπαλίδης, εξηγώντας ότι επί επτά χρόνια πληρώνει έξοδα για την φυτοπροστασία, αλλά τα δέντρα που έφθασαν τελικά στο σημείο απόδοσης παραγωγής ξεραίνονται. Ο ίδιος είπε ότι χθες μίλησε με τον Δήμαρχο Δοξάτου, ο οποίος έκανε αυτοψία στο χωράφι, αναγνώρισε το πρόβλημα και είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης.
Μιλώντας στα «Χ» για το ίδιο πρόβλημα ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δοξάτου κ. Μπάμπης Χαλκίδης είπε ότι στο τέλος του 2019 τα συγκεκριμένα χωράφια στον Καλαμώνα πλημμύρισαν με υπευθυνότητα του δήμου. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων τότε, ο δήμος αποφάσισε να εκτρέψει το νερό ενός μεγάλου χωμάτινου καναλιού μέσα στα χωράφια, για να μην πλημμυρίσουν σταβλικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί όλο το νερό, μαζί με λήμματα από τους στάβλους, μέσα στις φουντουκιές. Το πρόβλημα άρχισε από τότε. «Φέτος οι φουντουκιές άρχισαν να ξεραίνονται. Το πρόβλημα αφορά τρεις καλλιεργητές στην περιοχή. Δυο παραγωγούς με φουντούκια και έναν με κηπευτικά. Οι παραγωγοί έκαναν κινήσεις προς τον δήμο, τον ΕΛΓΑ, το ΓΕΩΤΕΕ, αλλά δεν υπήρξε κάποια αποζημίωση» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαλκίδης.

Ποια είναι η άποψη του Δήμου Δοξάτου για το ζήτημα. Δηλώσεις του Δημάρχου κ. Ζεκερίδη και του Αντιδημάρχου κ. Μπερμπερίδη
Απαντώντας στα «Χ» για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θ. Ζεκερίδης ήταν λακωνικός. Είπε ότι συναντήθηκε μόνο με έναν παραγωγό, τον κ. Τοπαλίδη. «Θα βάλουμε μπρος αυτά που είπαμε ότι θα κάνουμε» είπε εν ολίγοις ο Δήμαρχος Δοξάτου, προσθέτοντας ότι θα δώσει περισσότερη ενημέρωση όταν προχωρήσουν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δ. Δοξάτου κ. Αθ. Μπερμπερίδης είπε στα «Χ» ότι το ζήτημα αυτό σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκε για προσωπικούς λόγους, αλλά και για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Δημοτική Αρχή. «Η αίτηση από πλευράς του καλλιεργητή έχει γίνει. Από εκεί και πέρα πήγε στο χωράφι και ο ίδιος ο Δήμαρχος για να ικανοποιηθεί το αίτημά του, εφόσον υπάρχει ζημιά. Εάν αυτή η ζημιά έχει γίνει με δική μας υπαιτιότητα, να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης. Όλα λύνονται με διάλογο και συζήτηση, όχι με προεκλογικούς εντυπωσιασμούς» κατέληξε ο κ. Μπερμπερίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ