Αιχμές για τον τρόπο διεξαγωγής της φετινής Ονειρούπολης

0
2611

– Κριτική για τη διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων, από την παράταξη «Πόλη+Ζωή»
– Αποχώρηση από τη διαπαραταξιακή επιτροπή της Ονειρούπολης της παράταξης «Project για τη Δράμα»
– Στ. Ηλιόπουλος: «Εμείς προτείναμε τα φετινά χρήματα να δοθούν σε υποδομές ώστε τα επόμενα χρόνια να μπορέσει να ξανανθίσει αυτή η γιορτή»

Δριμεία κριτική ασκείται αυτές τις ημέρες από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Δημοτική Αρχή, για τον τρόπο με τον οποίο προχωρά στη διοργάνωση της φετινής Ονειρούπολης.
Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Δράμας και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης, σημειώνει ότι το ύψος του τέλους συμμετοχής στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά είναι υπερβολικό, σε αντίθεση με το τέλος συμμετοχής των ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Επίσης σημειώνει για τη συμμετοχή ψυχαγωγικών παιχνιδιών στην Ονειρούπολη ότι ενώ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός, όπως προβλέπεται, στην εκδοθείσα πρόσκληση δεν γίνεται καμιά αναφορά στη διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων. Παράλληλα αναφέρεται και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συμμετάσχουν φέτος στην Ονειρούπολη, από ψυχαγωγικά παιχνίδια, μόνο το παγοδρόμιο και το Καρουσέλ για λόγους προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού κάτι που αγνοήθηκε από την παρούσα πρόσκληση η οποία καλεί για συμμετοχή και επιχειρηματίες που διαθέτουν άλλα ψυχαγωγικά παιχνίδια.

Την ίδια ώρα, η δημοτική παράταξη “Project για τη Δράμα” ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την διαπαραταξιακή επιτροπή που συστάθηκε για την Ονειρούπολη, διότι «σε αντίθεση με όσα αποφασίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή κινείται σε μια Ονειρούπολη, όπως την είχαμε συνηθίσει προ πανδημίας». Αναφερόμενη στα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας που προτάθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, η παράταξη “Project για τη Δράμα” υπενθυμίζει ότι πρότεινε να επιλεγούν παιχνίδια και δράσεις που δεν ευνοούν τον συνωστισμό. Συγκεκριμένα, πρότεινε να λειτουργήσουν σπιτάκια που δεν απαιτούν μεγάλο χρόνο παρουσίας των παιδιών σε αυτά, όπως το σπιτάκι του Άη Βασίλη και το Ταχυδρομείο, αλλά όχι αυτά που λειτουργούν με μακρόχρονη παρουσία των παιδιών, όπως το Ξυλουργείο, το Σπιτάκι των Παραμυθιών κτλ. Επιπλέον, όσον αφορά τα παιχνίδια, εξέφρασε την άποψη ότι όσα περιλαμβάνουν φυσική επαφή και σύντομη εναλλαγή, όπως τα συγκρουόμενα, το ταψί ή η μπαλαρίνα είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια, σε αντίθεση με το παγοδρόμιο και το καρουζέλ, όπου, σαφώς με απαραίτητα μέτρα, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με σχετική ασφάλεια. Από κει και έπειτα, ειδικά για τις δράσεις, σημείωσε ότι μπορούν κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα το «Σπιτάκι των Παραμυθιών» ή «Το εργαστήρι των πειραμάτων» να λάβουν χώρο διαδικτυακά ή και με αναμετάδοση σε εξωτερικούς αποκλειστικά χώρους.

Παράλληλα και η δημοτική παράταξη “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” δια του επικεφαλής της κ. Στέργιου Ηλιόπουλου, δήλωσε χθες απαντώντας στα «Χ», ότι: «Ονειρούπολη και διαφάνεια είναι έννοιες ασύμβατες εδώ και πολλά χρόνια… βλέποντας τα θέματα που αφορούσαν τις αναθέσεις, καταλάβαμε ότι η Ονειρούπολη (η φετινή) θα γίνει όλη με ανάθεση. Η Δημοτική Αρχή βρήκε τη δικαιολογία ότι «πλέον είναι αργά και δεν μπορούμε να διοργανώσουμε την Ονειρούπολη έτσι όπως θέλουμε». Βέβαια γνώριζαν από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ότι η Ονειρούπολη θα γίνει με αυτό τον τρόπο. Μέσω του Δήμου και άρα θα μπορούσαν να είχαν φροντίσει ώστε να δημιουργήσουν τις υποδομές και να φροντίσουν να πληρώσουν λιγότερα χρήματα. Όμως δεν είναι στην πολιτική σκέψη της Δημοτικής Αρχής να λειτουργήσει κατ’ αυτό τον τρόπο. Εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν με δικούς μας υπαλλήλους, δίνονται κάθε χρόνο με αναθέσεις. Έτσι δημιουργούν την δική τους εκλογική πελατεία».
Μιλώντας και για τους όρους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι η φετινή Ονειρούπολη λόγω της εξέλιξης της πανδημίας θα πρέπει να είναι κλειστή και περιφραγμένη για να μπορεί να υπάρχει έλεγχος μέσω των πιστοποιητικών και να εξασφαλίζονται οι αποστάσεις. Ωστόσο, σε πολλά από τα παιχνίδια που θέλει να τοποθετήσει η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να γίνει πραγματικός έλεγχος και φοβούμαστε ότι θα έχουμε μια έξαρση της πανδημίας ακόμη περισσότερο. Η Δημοτική Αρχή προχωρά τυφλά και θεωρεί ότι θα πρέπει να «ανοιχτεί» η Ονειρούπολη και στην περίπτωση που δεν μπορέσει να τα καταφέρει θα τα ρίξει πάλι στην πανδημία, θα την περιορίσει όπως και πέρσι που ενώ είχε άλλη στόχευση, προχώρησε τελικά διαφορετικά. Είναι άλλη μια χρονιά που η Ονειρούπολη φθίνει και φθίνει γιατί έτσι το θέλει η Δημοτική Αρχή. Εμείς προτείναμε τα φετινά χρήματα να δοθούν σε υποδομές ώστε τα επόμενα χρόνια να μπορέσει να ξανανθίσει αυτή η τοπική και πανελλαδική γιορτή που γίνεται στην πόλη μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ