Υπογράφηκε η σύμβαση για τη μονάδα βιοαποβλήτων

0
18821

Η μονάδα που θα λειτουργήσει δυτικά του σταθμού μεταφόρτωσης της Δράμας θα παραλαμβάνει τους καφέ κάδους της ανακύκλωσης και θα παράγει κομπόστ

Υπογράφηκε χθες η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στη Δράμα. Το έργο είναι σημαντικό για την εξέλιξη τής ανακύκλωσης, αφού, μετά τα βήματα που προηγήθηκαν, τόσο ο Δήμος Δράμας όσο και οι υπόλοιποι δήμοι θα προχωρήσουν και στο κομμάτι της ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων.
Ο γενικός διευθυντής του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (της γνωστής ΔΙΑΑΜΑΘ), κ. Γιώργος Βογιατζής, επεσήμανε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι την Τρίτη υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δράμας και της ΔΙΑΑΜΑΘ για την κατασκευή της μονάδας, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, μετά την έγκριση της νομικής δέσμευσης από τη Διαχειριστική Αρχή.
«Πρόκειται για μία μονάδα προδιαλεγμένων οργανικών, δηλαδή μία μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, η δυναμικότητα της οποίας είναι περίπου 5.000 τόνοι ετησίως και η οποία θα εξυπηρετεί τους Δήμους Δράμας και Δοξάτου. Η μονάδα κατασκευάζεται δυτικά της υφιστάμενης εγκατάστασης, δηλαδή δυτικά του σταθμού μεταφόρτωσης και στη συνέχεια της τοπικής μονάδας μεταφόρτωσης απορριμμάτων της Δράμας, με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑ και προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ περίπου» πρόσθεσε ο κ. Βογιατζής.
Η συγκεκριμένη μονάδα θα παραλαμβάνει τους καφέ κάδους της ανακύκλωσης που θα περιέχουν οργανικά απόβλητα και θα παράγει κομπόστ καλής ποιότητας. Η δια-νομή των καφέ κάδων στους δήμους είναι μία διαδικασία για την οποία υπάρχει συνεργασία της ΔΙΑΑΜΑΘ. Τόσο ο Δήμος Δράμας όσο και οι υπόλοιποι δήμοι βρίσκονται στη φάση της εξασφάλισης χρηματοδότησης για την προμήθεια των καφέ κάδων.
Το έργο είχε δημοπρατηθεί και πάλι το 2019, αλλά τότε είχαν προκύψει κάποια ζητήματα με τους περιβαλλοντικούς όρους και τη χρηματοδότηση του έργου και έπρεπε να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή και την προμήθεια του εξοπλισμού, ενώ χρειάζονται και τρεις μήνες για τη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας. Η μονάδα είναι ένα μέρος από τον γενικότερο σχεδιασμό της διαχείρισης των βιοαποβλήτων, για τη διαχείριση των οποίων είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός που υπάρχει.
Το σύστημα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2023. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών για το τι σημαίνει «Βιοαπόβλητα» ή το πώς γίνεται η διαλογή τους κλπ. είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στο 2022, αλλά είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα κομμάτι στο οποίο οι δήμοι έχουν να κάνουν πάρα πολλή δουλειά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!