Αισιοδοξία φέτος για την πατάτα

Πάνω από 15 εκ. κιλά θα διαθέσει η Ομάδα Παραγωγών στο Λεκανοπέδιο

0
2900

Kλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την έκβαση της φετινής παραγωγής πατάτας του Κάτω Νευροκοπίου επικρατεί στους καλλιεργητές της περιοχής, καθώς παρά τα προβλήματα που προηγήθηκαν στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου σε περιοχές όπως το Περιθώρι και αλλού με τις χαλαζοπτώσεις, οι συνθήκες φέτος προοιωνίζουν μία επίσης καλή χρονιά αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα επίπεδα ζήτησης του προϊόντος σύμφωνα με όσα είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο αντιπρόεδρος της ομάδας Πατατοπαραγωγών του Κ. Νευροκοπίου κ. Απόστολος Βέσμελης.

Ο ίδιος εκτιμώντας τον όγκο της φετινής παραγωγής της οποίας η συγκομιδή θα αρχίσει μετά τις 15 Αυγούστου, είπε ότι έχουν καλλιεργηθεί στο Νευροκόπι περίπου 23.000 έως 24.000 στρέμματα πατάτας…
Σημείωσε δε ότι η παραγωγή είναι περίπου στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι και ότι οι ζημιές που υπήρξαν από την χαλαζόπτωση και την κακοκαιρία στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου είχαν επίδραση στην ποσότητα αλλά όχι την ποιότητα της καλλιεργούμενης πατάτας.
Οι αγρότες της περιοχής του Περιθωρίου πάντως που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία μετά τις πρώτες επισκέψεις των κλιμακίων του ΕΛΓΑ αναμένουν και τις επόμενες προκειμένου να εκτιμηθούν όσο γίνεται αντικειμενικότερα τα προβλήματα που εκτάθηκαν σε περίπου 2500 στρέμματα πατατοκαλλιέργειας της περιοχής και σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασαν και το 80% της παραγωγής.
Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετώπισαν οι πρώιμες καλλιέργειες όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου.
Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές όπως πέρσι αφού το 2018 λόγω της έλλειψης του ίδιου προιόντος στο εξωτερικό, παρατηρήθηκε ισχυρή ζήτηση η οποία οδήγησε σε πολύ καλές τιμές για τους παραγωγούς του λεκανοπεδίου.
Παρόλα αυτά οι πατατοκαλλιεργητές φέτος είναι ακόμη περισσότερο οργανωμένοι στο πλαίσιο τουλάχιστον της Ομάδας Πατατοπαραγωγών που ενοικιάζοντας χώρους της ΕΑΣ Δράμας εξοπλίζεται με μηχανήματα τυποποίησης και μάλιστα μόλις τις προηγούμενες ημέρες ενισχύθηκε με νέα που αφορούν τις μικρότερες συσκευασίες πατάτας.
Ενδεικτικό άλλωστε του κλίματος αισιοδοξίας που υπάρχει για τους 50 πλέον πατατοπαραγωγούς της Ομάδας είναι το έντονο ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί και για νέες εισόδους. Παρ όλα αυτά αυτή η προοπτική απαιτεί περισσότερο εκσυγχρονισμό και οργάνωση για να εξυπηρετηθούν οι επιπλέον ανάγκες. Ήδη πάντως η Ομάδα των πατατοπαραγωγών συνεργάζεται και έχει συμβόλαια τόσο με την Λαχαναγορά της Αθήνας όσο και αλυσίδες σούπερ μάρκετ μεταξύ των οποίων ο Μασούτης, ο Σκλαβενίτης και άλλοι…
Φέτος μάλιστα μέσω της Ομάδας των Πατατοπαραγωγών Κάτω Νευροκοπίου αναμένεται να διατεθούν περισσότερα από 15 εκατομμύρια κιλά πατάτας στην αγορά, ποσότητα που είναι περίπου διπλάσια από την περσινή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ