Άκαρπες οι εκσκαφές για χαμένο… θησαυρό στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής

0
2406

«Συνεχίζουμε, δεν απογοητευόμαστε» λέει στα «Χ» ο συμπολίτης μας Ν. Γεωργιάδης που προσπάθησε αλλά τελικά δεν τα κατάφερε

Άκαρπη, σε σχέση τουλάχιστον με τις αρχικές προσδοκίες, ήταν η προσπάθεια ανεύρεσης θαμμένου θησαυρού που έγινε με τη διαδικασία της εκσκαφής, δίπλα σε εξωκλήσι στην Κοινότητα της Αγίας Παρασκευής. Η εκσκαφή έγινε με πρωτοβουλία συμπολίτη μας, κ. Νίκου Γεωργιάδη o οποίος δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η προσπάθεια για τον εντοπισμό του θησαυρού έγινε στις αρχές της εβδομάδας.
«Η ανασκαφή έγινε δίπλα από το ένα από τα δύο εκκλησάκια που βρίσκονται στην είσοδο της Κοινότητας της Αγίας Παρασκευής. Είχαμε πληροφορίες ότι κάτι υπάρχει στο σημείο αυτό. Εντοπίσαμε ότι όντως είναι έτσι. Κάποιοι άνθρωποι του χωριού μάς είπαν ότι στο ίδιο σημείο βρέθηκαν θαμμένοι θησαυροί δύο φορές. Τη μία φορά από αυτές, πριν από περίπου 40 χρόνια, κατά την εκτέλεση έργων το μηχάνημα έπεσε τυχαία σε θησαυρό. Επίσης σε άλλο περιστατικό, σε δρόμο που σήμερα είναι ασφαλτοστρωμένος, σε μικρή απόσταση από εκεί που σκάψαμε παλαιότερα, υπήρχε κανάλι με νερό. Σε κάποια πλημμύρα που είχε γίνει στο παρελθόν η γη άνοιξε και εμφανίστηκαν ποσότητες από χρυσές λίρες, υπήρχε και ένα κιβώτιο με λίρες, τις οποίες πήρε ένας από τους χωρικούς. Με λίγα λόγια, οι πληροφορίες που είχαμε για την περιοχή ήταν σωστές. Δυστυχώς, όμως, εμείς που σκάψαμε σε βάθος 1,30 μέτρων βρήκαμε μόνο έναν μικρό βράχο διαστάσεων 30×40 που περιείχε κάποια σιδεράκια και ψήγματα χρυσού. Αυτά μάλλον μας παρέσυραν στην ανασκαφή. Δουλέψαμε δύο ημέρες, αλλά τελικά δεν βρέθηκε αυτό που περιμέναμε. Χθες, Τετάρτη επιστρέψαμε στον χώρο των εργασιών για να τον αποκαταστήσουμε από τις εργασίες» είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε στην εκσκαφή του χώρου από τη Δευτέρα, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες και έχοντας ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Παρά τη βεβαιότητά του για το αποτέλεσμα των εργασιών, τελικώς οι προσδοκίες τους δεν ευοδώθηκαν, ωστόσο ο ίδιος, που ασχολείται με το αντικείμενο της ανεύρεσης χαμένων θησαυρών από τα προηγούμενα χρόνια, δεν απογοητεύεται και ευελπιστεί σε θετικότερα αποτελέσματα σε κάποια επόμενη προσπάθεια.
Μιλώντας στα «Χ» εκφράζει την πεποίθηση ότι όχι μόνο η Δράμα αλλά και ολόκληρη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει κρυμμένους θησαυρούς, ακόμα και από την εποχή των «Κομιτατζήδων», όπως αναφέρει, οι οποίοι είχαν διαπράξει πολλές ληστείες και έκρυβαν τα κλοπιμαία στο έδαφος ή αλλού.
Απτόητος από το τελικό αποτέλεσμα της εκσκαφής στην Αγία Παρασκευή, δηλώνει έτοιμος για την επόμενη προσπάθεια όταν υπάρξουν ανάλογες ενδείξεις και θυμίζει ότι και στο παρελθόν σε άλλα σημεία του Νομού Δράμας έχουν βρεθεί χαμένοι θησαυροί και κυρίως λίρες από την εποχή της τουρκικής και της βουλγαρικής κατοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ