Ακόμη ένα θύμα από φόλες κυανίου

0
6865

Συνεχίζονται από ασυνείδητους οι δολοφονίες ζώων στην περιοχή του Παρανεστίου με ουσίες επικίνδυνες και για τον άνθρωπο.

Δεν έχουν τέλος, όπως καταδεικνύουν τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα, δηλητηρίασης και φόνευσης αδέσποτων ζώων και ζώων της άγριας πανίδας στην περιοχή του Παρανεστίου.
Πρόσφατο κρούσμα ήταν η θανάτωση ενός ακόμη ζώου με φόλες κυανίου το Σάββατο 4 Απριλίου -παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία των αδέσποτων ζώων- κοντά στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Οι ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στις φόλες αυτής της μορφής, πέραν των άλλων, είναι και επικίνδυνες εάν εκλυθούν στην ατμόσφαιρα και για τον ίδιο τον άνθρωπο.
Η κατάσταση με τα περιστατικά δηλητηριάσεων ζώων στην περιοχή δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό. Ενδεικτική του προβλήματος άλλωστε, είναι η δήλωσή που είχε κάνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κ. Ελπίδα Γρηγοριάδου, Βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), «αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική, πρόκειται για φαινόμενο που επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση. Στην περιοχή της ΠΕ Δράμας έχει ξαναχρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος και στην περιοχή του Καλαμπακίου. Ανάμεσα στα ζώα που δηλητηριάζονται σε συχνή βάση είναι και αυτά της άγριας πανίδας όπως οι Χρυσαετοί και όχι μόνο”.

Το τελευταίο περιστατικό στο Μεσοχώρι
Το Σάββατο που μας πέρασε, όπως έκανε γνωστό ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, καταγράφηκε άλλο ένα σοβαρό περιστατικό χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (“φόλες” κυανίου) κοντά στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας με θύμα ένα νεαρό θηλυκό σκυλί που εγκυμονούσε. Δίπλα του βρέθηκε φόλα κυανίου, σε μορφή κάψουλας παραφίνης που περιείχε δηλητηριώδη ουσία, πιθανά κυανιούχου άλατος, τυλιγμένη σε κρέας με λίπος. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά σχετικά με το περιστατικό αυτό ο Φορέας Διαχείρισης:
“Το περιστατικό έρχεται να συμπληρώσει άλλα τρία περιστατικά θανάτωσης σκύλων με δολώματα που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα από τις 12/3/2020 στην περιοχή, από τα οποία δύο στο Παρανέστι και ένα στο Μεσοχώρι. Στο πρώτο από αυτά βρέθηκε επίσης η φόλα κυανίου που χρησιμοποιήθηκε.
Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), μετά από ενημέρωση του, έσπευσε στα σημεία που βρέθηκαν τα νεκρά σκυλιά, για αυτοψία των περιστατικών. Σε όλα τα περιστατικά ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Παρανεστίου, ο Δήμος Παρανεστίου και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας (ΔΑΟΚ Δράμας). Ήδη από το πρώτο περιστατικό που σημειώθηκε στις 12/3/2020 στο Παρανέστι έχει ληφθεί δείγμα από το νεκρό σκύλο και μαζί με το δηλητηριασμένο δόλωμα έχουν αποσταλεί προς τοξικολογική ανάλυση στο αρμόδιο εργαστήριο.
Ο ΦΔΟΡ ενημερώνει τους κατοίκους του Παρανεστίου, του Μεσοχωρίου και των διπλανών χωριών να οξύνουν την προσοχής τους σε περίπτωση εύρεσης νεκρών ζώων ή ύποπτων ευρημάτων, ζητώντας παράλληλα την άμεση ενημέρωση σε τέτοια περίπτωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, εάν εντοπιστεί νεκρό ζώο ή κάποιο είδους δόλωμα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αγγίξουμε με γυμνά χέρια ή να φέρουμε το δόλωμα σε επαφή με το σώμα μας. Άμεσα ειδοποιούμε τις αρμόδιες αρχές. Ο χειρισμός τέτοιου είδους ευρημάτων είναι άκρως επικίνδυνος, επιφέροντας μέχρι και το θάνατο, και για αυτό πρέπει να γίνει με ειδικό εξοπλισμό από εξειδικευμένο προσωπικό.
Είναι σημαντικό να βρεθεί ο υπαίτιος της χρήσης των δηλητηριασμένων αυτών δολωμάτων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η χρήση τους έχει συστηματικό χαρακτήρα καθώς και πέρσι στο Παρανέστι χρησιμοποιήθηκαν παρόμοια δολώματα για την εξολόθρευση των αδέσποτων σκυλιών ως μια «νοσηρή» μέθοδος διαχείρισης. Για αυτό παροτρύνουμε όποιος γνωρίζει οτιδήποτε για τα περιστατικά να επικοινωνήσει άμεσα με το Αστυνομικό Τμήμα.
Σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012 και την τροποποίηση του, η κακοποίηση/θανάτωση ζώου διώκεται ποινικά με 1-5 χρόνια φυλακή, 5.000-15.000 ευρώ ποινικό πρόστιμο και 30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για κάθε ζώο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!