Μιλάει στα “Χ” ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Δ. Γαλανόπουλος.
Την αντιμετώπιση προβλημάτων αισχροκέρδειας και ελλείψεων στα μέσα ατομικής προστασίας αλλά και την ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων επιδότησης εργασίας ώστε τα οδοντιατρεία να μπορέσουν να ενισχυθούν με προσωπικό ζητά μεταξύ άλλων με επιστολή που απηύθυνε στους τρεις Βουλευτές της Δράμας ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας.
Για την ανάγκη στήριξης των οδοντιάτρων λόγω των συνεπειών της πανδημίας έχει ήδη καταθέσει αναφορά τόσο προς τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια όσο και προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βασ. Σταϊκούρα η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Χαρά Κεφαλίδου.
Μιλώντας χθες στα “Χ” για τα προβλήματα που ανέκυψαν στον οδοντιατρικό κλάδο, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου της Δράμας κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος δήλωσε ότι “κατά την περίοδο εμφάνισης του κορωνοϊού όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, δηλαδή μάσκες, γάντια, απολυμαντικά κλπ. παρουσίασαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές. Για παράδειγμα, μια συσκευασία με μάσκες που κόστιζε 4,5 – 5 ευρώ ανέβηκε στα 30 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει και σχετική έλλειψη στην αγορά. Η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να μας εξασφαλίσει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό σε αυτά τα μέσα και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ζητούμε τα μέσα ατομικής προστασίας να ενταχθούν στον μικρότερο συντελεστή ΦΠΑ. Τα περισσότερα από τα φάρμακα και τα εφόδια που χρησιμοποιούμε στα οδοντιατρεία είναι εισαγόμενα και είναι ενταγμένα στην κατηγορία του 24% ΦΠΑ. Δεν είναι δηλαδή δυνατόν το κράτος να ζητά να παρέχουν οι οδοντίατροι περίθαλψη και από την άλλη πλευρά να μην ενδιαφέρεται και να μην τους βοηθά καθόλου”.
Τα 75 – 80 οδοντιατρεία που λειτουργούν στο Νομό Δράμας τραυματίστηκαν ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση ενώ και στο διάστημα της επαναλειτουργίας τους από τις αρχές Μαΐου, πέραν των άλλων ζητημάτων, αντιμετωπίζουν και την επιφυλακτικότητα των πελατών.
Oι οδοντίατροι της Δράμας ζητούν από την πολιτεία να υπάρξουν επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων για την αγορά νέων και την αντικατάσταση των παλιών εργαλείων εργασίας. Παράλληλα, ζητούν να δημιουργηθούν προγράμματα επιδότησης εργασίας ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν βοηθητικό προσωπικό, και να δημιουργηθούν επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης βοηθών οδοντιάτρων ώστε να υπάρχει καταρτισμένο προσωπικό. Επίσης ζητούν να δοθεί η δυνατότητα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων να γίνονται και στα οδοντιατρεία τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων για τη διάγνωση του κορωνοϊού ώστε να ελέγχονται οι οδοντιατρικοί ασθενείς και να περιορίζεται η πιθανότητα μετάδοσης.
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οδοντιατρεία, όπου υπάρχει υποστελέχωση, οι οδοντίατροι της Δράμας ζητούν να γίνουν προσλήψεις οδοντιάτρων και να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις με ταυτόχρονη αναβάθμιση της υποδομής ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια.
Παράλληλα, επιδιώκουν να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των οδοντιάτρων που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα σε όλα τα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, να υπάρξει έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ για όλο το 2020 και να υπάρξει μείωση των τραπεζικών προμηθειών για τα POS. Τέλος, ζητούν να υπάρξει μέριμνα για την επαγγελματική στέγη με μειωμένα ενοίκια και με κρατική ενίσχυση των ιδιοκτητών, όπως και αναστολή των τραπεζικών απαιτήσεων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.