Ανάγκη να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο μέχρι τον καταρράκτη Τραχωνίου

0
1786

– Τι επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κατά την επίσκεψή του στην περιοχή
– Ο καταρράκτης με τα δυο ονόματα και η σημασία του για την αύξηση της επισκεψιμότητας. Τι λέει στα «Χ» ο Δήμαρχος Παρανεστίου

Τέλος σε ένα πρόβλημα που έρχεται από τα προηγούμενα χρόνια, επιχειρεί να βάλει ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, o οποίος σε επίσκεψή του, την Κυριακή, στην περιοχή του Τραχωνίου του Δήμου Παρανεστίου, υπογράμμισε την ανάγκη, να προχωρήσει η ΠΕ Δράμας, σε ενέργειες και τεχνικές παρεμβάσεις βελτίωσης της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου.
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τη διαδρομή μέχρι το Τραχώνι και από το Τραχώνι και την Αγία Βαρβάρα προς τον καταρράκτη Τραχωνίου-«Λειβαδίτη», έτσι ώστε το τμήμα αυτό του δασικού δρόμου να είναι προσβάσιμο, τόσο από πυροσβεστικά οχήματα για λόγους αντιπυρικής προστασίας της περιοχής, καθώς και από οχήματα για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος, όσο και για τις δύο υφιστάμενες κτηνοτροφικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στο σημείο.
Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 11 Απριλίου, κατά τις πρωινές ώρες, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Δράμας Πύραρχο Παναγιώτη Τιάγκο και τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παρανεστίου Πυροσβέστη Πέτρο Δημίου, επισκέφθηκε και περιηγήθηκε σε περιοχές του Τραχωνίου, των Διποτάμων και της Πρασινάδας της Τοπικής Κοινότητας Σίλλης Δήμου Παρανεστίου. Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης πραγματοποίησε αυτοψία του χώρου του καταρράκτη «Τραχωνίου», γνωστού και ως «Λειβαδίτη» και του δασικού οδικού δικτύου που οδηγεί προς αυτόν.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ο εν λόγω δασικός δρόμος, μετά το χωριό του Τραχωνίου μέχρι το τέλος της διαδρομής, έκτασης 6 χιλιομέτρων, δεν είναι συντηρημένος και δεν είναι προσβάσιμος ούτε από πυροσβεστικά οχήματα, ενώ μέχρι το χωριό του Τραχωνίου είναι προσβάσιμος μόνο από πυροσβεστικά οχήματα, αλλά όχι από άλλα οχήματα. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης οχημάτων στην περιοχή από τον Νομό Ξάνθης.
Όπως αναφέρει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η περιοχή πρέπει να είναι προσβάσιμη από επισκέπτες-τουρίστες-φυσιολάτρες, για περιήγηση και πεζοπορία στον χώρο του εντυπωσιακού αυτού καταρράκτη, μοναδικού φυσικού κάλλους και με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η επισκεψιμότητα του καταρράκτη, μέσω της πεζοπορικής διαδρομής των 6 χμ., είναι μεγάλη και επίσης, χρησιμοποιείται και από αθλητές που τρέχουν μαραθώνιο δρόμο σε σηματοδοτημένες διαδρομές μέσα στον Νομό Δράμας.

Ένας καταράκτης με δυο ονόματα και η σημασία της οδικής πρόσβασης σε αυτόν
Ένα θέμα που θέτει, μιλώντας στα «Χ», ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου είναι η βελτίωση του δρόμου, που θα ωφελήσει, συν τοις άλλοις, και στην ανάπτυξη της επισκεψιμότητας της περιοχής του Δήμου Παρανεστίου. Ο Δήμαρχος τονίζει ότι «ο δρόμος είναι προσπελάσιμος για οχήματα όπως τα αγροτικά αλλά όχι και τα επιβατικά. Πρέπει να βελτιωθεί για να μπορεί ο επισκέπτης να φθάνει στο Τραχώνι και στη συνέχεια να υπάρξει μέριμνα και για τον δρόμο που οδηγεί στον Καταράκτη Τραχωνίου, ο οποίος μπορεί να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες στην περιοχή μας».
Σήμερα, ο καταρράκτης του Τραχωνίου δεν είναι προσεγγίσιμος με επιβατικό αυτοκίνητο κι αν κάποιος επιθυμεί να τον επισκεφτεί αναγκάζεται να φθάσει εκεί από τον Νομό Ξάνθης και την Κοινότητα Λειβαδίτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τον αξιοποιεί ο γειτονικός Νομός για την αύξηση στην επισκεψιμότητας στην περιοχή του και μάλιστα έχει ονομάσει τον καταρράκτη ως “Καταρράκτη Λειβαδίτη” από το όνομα της Κοινότητας Λειβαδίτη. Ο καταρράκτης όμως ανήκει στα διοικητικά όρια του Νομού Δράμας και του Δήμου Παρανεστίου και ονομάζεται καταρράκτης Τραχωνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ