Ανάγκη, όσο ποτέ, να στηριχθούν οι δραμινές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου

0
8899

Δράσεις και πρωτοβουλίες για την τόνωση της τοπικής αγοράς στη Δράμα.
Ποια καταστήματα ανοίγουν σήμερα.

Ανοικτά θα είναι από σήμερα, 11 Μαΐου, όλα τα καταστήματα του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας που προετοιμάστηκαν να υποδεχτούν το καταναλωτικό κοινό τηρώντας τα ειδικά μέτρα προστασίας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης διευκρίνισε μιλώντας στα “Χ” ότι έχουν ήδη μπει αφίσες για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και αυτοκόλλητα για τα μέτρα προστασίας στα καταστήματα της πόλης, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος έχει αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα, διαφημιστικά μηνύματα, αφίσες και οπτικό υλικό, από την Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Παράλληλα σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας από αύριο, Τρίτη, θα αρχίσει να μεταδίδεται μουσική αλλά και μηνύματα μέσω ηχείων στο κέντρο της πόλης προκειμένου να δημιουργηθεί ευχάριστο κλίμα στην αγορά και με στόχο την τόνωση της καταναλωτικής κίνησης.
Σήμερα, Δευτέρα, ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δράμας θα μοιράσει στα καταστήματα και άλλες αφίσες αλλά και μάσκες προσώπου. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Σκουλίδης, είναι σε εξέλιξη και η επίσημη περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων από 1η έως 15 Μαΐου.
Στους καταστηματάρχες υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας αλλά και επιφυλακτικότητας για την ανταπόκριση του κοινού αυτές τις πρώτες ημέρες μετά την περίοδο της καραντίνας αφού, κατά γενική ομολογία, επικρατεί μια επιφυλακτικότητα στην κοινωνία. Το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο της Δράμας, σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς, είναι ότι θα πρέπει να στηριχθούν από τους καταναλωτές όσο γίνεται περισσότερο τα τοπικά καταστήματα της Δράμας διότι όχι μόνο δίνουν την ευκαιρία για συμφέρουσες και ποιοτικές αγορές, αλλά αποτελούν και βασικό μέρος της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, διατηρώντας παράλληλα και έναν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ήδη από την Παρασκευή, έδωσε διευκρινίσεις για τις οικονομικές δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από σήμερα. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ν. Παπαθανάσης:

Από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:
-εξοπλισμού ήχου και εικόνας
-κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
-σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
-χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
-ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
-επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
-εγγραφών μουσικής και εικόνας
-παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
-υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
-καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
-ρολογιών και κοσμημάτων
-καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών
Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:
-ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
-ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
-ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
-καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)
Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Τέλος, επαναλειτουργούν:
-οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
-οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
-καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Γενικότερα, από σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου, στο δεύτερο στάδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι σε όλη την χώρα, το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας που έχουν ως εξής:

Για τις επιχειρήσεις Λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου
-Έως 20τμ: 4 άτομα
-Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
-Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
Σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου, επιτρέπεται έως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.
Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ. Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων. Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες. Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο. Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες. Και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Για τις Σχολές οδηγών
Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα έξης:
Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών. Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων. Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού. Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ