Ανακούφιση στο Δοξάτο

0
2448

– Ξεκίνησε η διαδικασία για τον αναδασμό. Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. προκήρυξε την εκπόνηση της μελέτης ύψους 1.120.000 ευρώ
– Χρ. Παπαθεοδώρου στα «Χ»: «Είναι το πρώτο βήμα και ο οδηγός στον οποίο θα στηριχθούν και οι επόμενοι αναδασμοί στη Μαυρολεύκη και τη Μικρόπολη»


 

Ξεκίνησε επιτέλους, μετά από αναγκαστική καθυστέρηση, η διαδικασία για τον αναδασμό του αγροκτήματος Δοξάτου, που θα βοηθήσει μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού στον
τοπικό δήμο.
Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. προκήρυξε την εκπόνηση μελέτης προϋπολογισμού 1.120.000 ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η έναρξη της διαδικασίας για τον αναδασμό του αγροκτήματος Δοξάτου είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2021, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας της μετατροπής του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
Για την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, τόνισε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προκηρύσσουμε τον διαγωνισμό για τη μελέτη του αναδασμού του αγροκτήματος Δοξάτου προϋπολογισμού πλέον του 1 εκατ. ευρώ. Ο αναδασμός αναμένεται ιδιαίτερα από τους αγρότες του κάμπου του Δοξάτου και αυτό διότι θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα, ενισχύοντας τις καλλιέργειες, αφού κάθε αγρότης στην περιοχή θα μπορέσει να ενοποιήσει τα στρέμματα τα οποία του ανήκουν, προκειμένου να προβαίνει σε πιο ομογενοποιημένες καλλιέργειες και χωρίς περιττές μετακινήσεις, που πολλές φορές έχουν οι αγρότες εξαιτίας του ότι έχουν στρέμματα σε διαφορετικές περιοχές. Αυτό που έχουμε εισπράξει από την τοπική κοινωνία του Δοξάτου και δη από τον αγροτικό κόσμο, είναι ότι υπάρχει μεγάλη προσμονή να γίνει το συγκεκριμένο έργο. Η μελέτη αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωσή του αναδασμού, καθώς θα καταδείξει πώς πρέπει να γίνει η διανομή. Επίσης, ποιοι θα συμμετάσχουν αφού ακολουθηθούν αυτές οι διαδικασίες, γιατί χρειάζεται και η συμμετοχή των αγροτών και των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες θα ωθήσουν τους αγρότες να δηλώσουν συμμετοχή στον αναδασμό. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα (π.χ. ενστάσεις μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων) στο σκέλος του διαγωνισμού, προκειμένου άμεσα να εγκατασταθεί ο ανάδοχος που θα υλοποιήσει τη μελέτη. Ο αναδασμός θα ενισχύσει την παραγωγική διαδικασία στον κάμπο του Δοξάτου και ταυτόχρονα θεωρούμε ότι είναι το πρώτο βήμα και ο οδηγός στον οποίο θα στηριχθούν και οι επόμενοι αναδασμοί στη Μαυρολεύκη και τη Μικρόπολη, τους οποίους προγραμματίζουμε».
Ο κ. Παπαθεοδώρου επεσήμανε ότι ο ανάδοχος θα επιλεχθεί με σημαντικό κριτήριο την τεχνική του επάρκεια και όχι μόνο το ποσοστό έκπτωσης, διότι, όπως εξήγησε: «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανά την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε αναδασμούς, που υπήρξαν μελετητές που είχαν κάνει γενναία έκπτωση, αλλά λόγω μη της επαγγελματικής επάρκειας, δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τη μελέτη του αναδασμού. Αυτό γιατί μία τέτοια μελέτη απαιτεί σχετική τεχνική επάρκεια και επαγγελματική εμπειρία. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να προκύψει ένας μελετητής ο οποίος να έχει τη σχετική εμπειρία, ώστε να μην παρατήσει το έργο στη μέση. Η καθυστέρηση για την προκήρυξη της μελέτης του αναδασμού στο Δοξάτο προέκυψε από τη μετατροπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης».
Σε ό,τι αφορά τους αναδασμούς σε Μικρόπολη και Μαυρολεύκη, που προγραμματίστηκαν από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., θα προχωρήσουν με χρηματοδότηση τόσο από τις εκπτώσεις του αναδασμού στο Δοξάτο όσο και από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης. Για τους δύο τελευταίους αναδασμούς θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο αναδασμός του Δοξάτου είχε εξαγγελθεί από τον Περιφερειάρχη, κ. Χρήστο Μέτιο, από την προεκλογική περίοδο του 2019, χαρακτηρίζοντάς το ως στόχο της διοίκησης της Περιφέρειας. O αναδασμός στο Δοξάτο είχε κηρυχθεί από το 2007, αλλά δεν προχώρησε. Συνεπώς, δεν μπορούσαν να γίνουν μία σειρά από εργασίες που έχουν άμεση σχέση με το αγροτικό εισόδημα των κατοίκων. Το θέμα του αναδασμού ήταν μετέωρο επί 15 ολόκληρα χρόνια και επιτέλους αρχίζει η υλοποίησή του, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες αγρότες μίας περιοχής 19.000 στρεμμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ