Ανανεώθηκε αισθητά το καφέ Ελευθερία

0
985

– Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης στις τρεις εξωτερικές πλευρές του
– Το κόσμημα της οδού Βενιζέλου δεσπόζει και πάλι στο χαρακτηριστικό σταυροδρόμι του ιστορικού κέντρου


Αποκαταστάθηκαν, μετά τις εργασίες που προηγήθηκαν από τα τεχνικά συνεργεία, οι εξωτερικές πλευρές του ιστορικού καφέ Ελευθερία, χαρίζοντας στον σημαντικό αυτό χώρο για την πόλη της Δράμας, μια εντελώς ανανεωμένη όψη. Οι σκαλωσιές των τεχνικών συνεργείων απομακρύνθηκαν και έτσι αποκαλύφθηκε η αρχιτεκτονική ομορφιά του κτηρίου, το οποίο δεσπόζει στην καρδιά του ιστορικού κέντρου.
Από την εικόνα που αντικρίζουν αυτές τις ημέρες οι συμπολίτες μας, φαίνεται ότι απομένουν κάποιες ακόμα εργασίες στους εξώστες, ίσως και στη στέγη του καφέ Ελευθερία, ωστόσο είναι εμφανές ότι ο μεγαλύτερος όγκος των εργασιών που άρχισαν τον Μάιο και εξελίχθηκαν σε μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, έχει τελειώσει. Το κτήριο, που ανήκει στον Δήμο Δράμας, απέκτησε και πάλι τη λάμψη που του αξίζει, χάρη στην επιμελημένη εργασία των τεχνικών συνεργείων που διέθεσε η δραμινή ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.
Στο κτήριο είχαν τοποθετηθεί από τον Μάιο του 2022, σκαλωσιές για τις ανάγκες των παρεμβάσεων αποκατάστασης στον εξωτερικό χώρο του και στο μπαλκόνι. Ο ιστορικός χώρος αρχικά επρόκειτο να παραδοθεί εξωραϊσμένος εντός του Ιουνίου, για να φιλοξενήσει και πάλι εκδηλώσεις πολιτισμού, αλλά και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών οι εργασίες καθυστέρησαν και προέκυψαν νέες ανάγκες που αφορούν την στέγη του κτηρίου. Σήμερα οι εργασίες, τουλάχιστον στις εξωτερικές πλευρές του κτηρίου, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και πλέον έχει αποκαλυφθεί η μοναδικότητά του.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, κ. Γιώργος Δεμερτζής, έχει ξεκαθαρίσει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ξεκίνησε από το 2021 τις εργασίες στο ισόγειο του καφέ Ελευθερία, προκειμένου αυτό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Φεστιβάλ. Οι εργασίες του ισογείου ολοκληρώθηκαν και πλέον προχωρά, με τη βοήθεια της ΚΥΚΛΩΨ και του Δραμινού Άρη Θεοδωρίδη (τους οποίους και ευχαριστώ), τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στον πρώτο όροφο του κτηρίου. Στο πλαίσιο των εργασιών, αποκαθίσταται και το μπαλκόνι του κτίσματος, στο οποίο είχαν διαβρωθεί τα υλικά. Αλλά και στο εσωτερικό του πρώτου ορόφου υπήρχε πρόβλημα με τη στέγη, την οποία αποκαταστήσαμε από πέρσι, αλλά πλέον ο χώρος συντηρείται αυτή τη στιγμή με τον καλύτερο τρόπο και με ανθρώπους των τεχνικών συνεργείων που είναι πολύ έμπειροι και εργάζονται με τις οδηγίες που έχουν λάβει από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων της Ξάνθης, που παρακολουθεί την πορεία των εργασιών καθημερινά, όπως και ο Δήμος Δράμας. Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να γίνουν με τον καλύτερο τρόπο. Εμείς πήραμε άδεια από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων από πέρσι, προκειμένου ο χώρος να ανακαινιστεί σύμφωνα με την άδεια που βγήκε πριν από μία εικοσαετία, με ό,τι αυτή προέβλεπε για την τοιχοποιία, τα πατώματα και το σύνολο του κτηρίου που θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Η μελέτη των εργασιών, την οποία αναθεωρήσαμε, έγινε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό. Η ΚΥΚΛΩΨ και ο κ. Θεοδωρίδης μάς βοήθησαν μετά από αίτημα που έκανα (και προς τιμήν τους ανταποκρίθηκαν άμεσα και τους ευχαριστώ πραγματικά). Οι εργασίες που γίνονται τόσο εξωτερικά στον πρώτο όροφο όσο και εσωτερικά όπου απαιτείται, πραγματοποιούνται από τα συνεργεία που διέθεσε η ΚΥΚΛΩΨ. Είναι τα ίδια συνεργεία τα οποία εργάστηκαν και για την αναπαλαίωση του συγκροτήματος Αναστασιάδη στην Αγία Βαρβάρα».
Όπως δείχνει η εξέλιξη των εργασιών πλέον, ο χώρος θα παραδοθεί σύντομα και πάλι έτοιμος να φιλοξενήσει εκδηλώσεις πολιτισμού, εκθέσεις κ.ο.κ., που ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν σε αυτόν λόγω της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει. Αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι ιδεών, τέχνης και πολιτισμού για την πόλη, επιστρέφει και πάλι για να κάνει αισθητή την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!