Ανάρπαστοι το 2020 οι σπόροι του Πελίτι

0
32322

– Τον Σεπτέμβριο η 21η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και η 5η Ολυμπιακή Γιορτή στο Μεσοχώρι Παρανεστίου
– Εκτινάχτηκε η ζήτηση μέσα στο 2020, όχι μόνο από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από χώρες του εξωτερικού

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η ζήτηση των σπόρων του Πελίτι μέσα στο 2020, όχι μόνο από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία κλπ. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε και η αποστολή παραδοσιακών σπόρων από το Πελίτι για την περίοδο 2020-2021.
«Η αύξηση της ζήτησης των σπόρων σημειώθηκε γιατί με την εμφάνιση της πανδημίας ο κόσμος φοβήθηκε πάρα πολύ. Ειδικά στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός τηλεφωνικών κλήσεων από ανθρώπους που έχουν χάσει την εργασία τους και οι οποίοι προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τροφή. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής είναι ένα εργαλείο για να σταθούμε στα πόδια μας ακόμα» διευκρινίζει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο ιδρυτής της κοινότητας Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης.
Η ζήτηση σπόρων από το Πελίτι ήταν ιδιαίτερα μεγάλη από χώρες του εξωτερικού και κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown. Η αγορά των σπόρων από το εμπόριο θα είχε πολλαπλάσια αξία σε σχέση με την τιμή προμήθειας των σπόρων από το Πελίτι, που χρεώνει σχεδόν μόνο τα έξοδα αποστολής των φακέλων που περιέχουν τους σπόρους. Ταυτόχρονα, η κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας είχε αντίκτυπο και στις χώρες του εξωτερικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη ζήτηση που υπήρξε, όπως εξήγησε ο κ. Σαϊνατούδης.
Η κοινότητα Πελίτι, πάντως, απευθυνόμενη στους φίλους της, έκανε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες ότι η αποστολή παραδοσιακών σπόρων από το Πελίτι για την περίοδο 2020 – 2021έχει ολοκληρωθεί και τις επόμενες μέρες θα απαντηθούν όλες οι εκκρεμότητες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το 2020 ήταν πιο έντονη χρονιά αποστολής σπόρων από το Πελίτι. Ξεκινήσαμε να στέλνουμε σπόρους τον Οκτώβριο του 2019, με σκοπό να κλείσει η περίοδος τον Ιανουάριο του 2020. Μέσα στο 2020 όμως δεν σταματήσαμε να στέλνουμε σπόρους λόγω, της υγειονομικής κρίσης. Αυτό που ζήσαμε πολύ έντονα τον Μάρτιο του 2020 ήταν τα πολλά αιτήματα από ανθρώπους που ήταν άνεργοι και θέλανε να έχουν σπόρους για να καλλιεργήσουν και να μπορούν να έχουν να φάνε. Από τον Νοέμβριο του 2020 δεχτήκαμε πολλά αιτήματα από το εξωτερικό. Αυτό το εξηγήσαμε λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης. Ενδεικτικά μερικές από τις χώρες: Κύπρος, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Γαλλία κ.ά.
Τον Φεβρουάριο του 2021 ανοίξαμε τα αποθέματα σπόρων που φυλάσσουμε για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ο σύνδεσμος που δημιουργήσαμε για την αποστολή σπόρων, που από 13/03/2020 ως 04/03/2021 είχε 70.169 προβολές.
Ευχαριστούμε όλους τους καλλιεργητές που διατηρούν παραδοσιακές ποικιλίες για λογαριασμό του Πελίτι, όλους τους εθελοντές που συσκευάζουν σπόρους και όλους όσοι μας βοηθούν στο έργο μας. Καλλιεργήστε τους σπόρους που πήρατε, αυξήστε τους, αποθηκεύστε τους και το περίσσευμα μοιράσετε το σε φίλους και γνωστούς.
Όταν καλλιεργούμε την τροφή μας, είναι σαν να τυπώνουμε τα δικά μας νομίσματα. Δεν υπάρχει άλλη τράπεζα που να δίνει τόσο μεγάλο επιτόκιο. Βάζεις έναν σπόρο στη γη και σου δίνει πεντακόσιους πίσω.
Σας περιμένουμε με το καλό, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 στη Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας για την 21η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και την 5η Ολυμπιακή Γιορτή. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος από τον Νοέμβριο του 2021 θα ξεκινήσουμε τις αποστολές σπόρων για την περίοδο 2021-2022».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ