Αναξιοποίητα παραμένουν τα βαγόνια του Orient Express

1
785

– Δεν εγκαταλείπουν οι άνθρωποι του Ηφαίστου την προσπάθεια για το τουριστικό τρένο
– Σχεδιάζουν για το φθινόπωρο τα εγκαίνια του Μουσείου Τρένων, παρά τα εμπόδια και τους «υφάλους» της γραφειοκρατίας


Ένας πραγματικός σιδηροδρομικός θησαυρός βρίσκεται καλά φυλαγμένος, αλλά παροπλισμένος στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Δράμα, αναμένοντας να αξιοποιηθεί με την δημιουργία του Μουσείου τρένων αλλά και την λειτουργία του τουριστικού τρένου, μεταξύ Δράμας, Παρανεστίου και Ξάνθης που φαίνεται ότι καθυστερεί.
Πρόκειται για το πλήρως αποκατεστημένο βαγόνι της εστιάμαξας του orient express που επέστρεψε στη Δράμα έπειτα από δυο χρόνια, μετά τις εκτεταμένες εργασίες που έγιναν σε αυτό, στις εγκαταστάσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αλλά και την κλινάμαξα του Orient express που χρήζει αποκατάστασης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην τουριστική διαδρομή που σχεδιάζεται, μεταξύ Δράμας, Παρανεστίου και Ξάνθης. Τα εμπόδια είναι πολλά και μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν τον Φεβρουάριο από τους δημάρχους των τριών εμπλεκομένων δήμων, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας, κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, που υποδέχθηκε τα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” στο εσωτερικό και μαγευτικό χώρο της εστιάμαξας θρυλικού Orient express.
Ξεκινώντας από την προσπάθεια για την δημιουργία του Μουσείου Τρένων, ο πρόεδρος του “Ηφαίστου” είπε ότι τα μέλη του συλλόγου είναι πλέον επικεντρωμένα στην έναρξη της λειτουργίας του μουσείου μέσα στο 2022. “Προς το παρόν δεν θα κάνουμε τίποτε με την εστιάμαξα, την οποία θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στην τουριστική διαδρομή που εξαγγέλθηκε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε νεώτερα. Έτσι έχουμε επικεντρωθεί στο μουσείο, το οποίο θέλουμε να εγκαινιάσουμε τον Οκτώβριο. Καθυστερούμε όμως, γιατί από τον προηγούμενο Νοέμβριο (του 2021), η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων που εδρεύει στην Ξάνθη, μας έχει κάνει παύση εργασιών (για το μουσείο). Γι’ αυτό και δεν κάνουμε τίποτε πλέον εκεί. Σύμφωνα με ένα ΦΕΚ του 2015 έχουν ανακηρυχθεί πέντε κτήρια του Σταθμού της Δράμας,ως διατηρητέα μνημεία. Το κέλυφος του κτηρίου του σταθμού, εκτός από τα δυο μεταλλικά υπόστεγα και το τσιμεντένιο υπόστεγο του κυλικείου. Επίσης αποκλείεται και η χρήση της αποθήκης που εφάπτεται με το κτήριο, στην οποία είχαμε ξεκινήσει τις εσωτερικές εργασίες για το μουσείο. Με το έγγραφο που μας έλεγαν ότι πρέπει να γίνει παύση εργασιών, μας ενημέρωναν ότι δεν επιτρέπονται εργασίες σε όμορα κτήρια, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, εκτός εάν οι εργασίες είναι εσωτερικές. Αλλά και οι εργασίες που κάναμε εμείς ήταν εσωτερικές. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο μας σταμάτησαν. Μας ζήτησαν να κάνουμε αρχιτεκτονική μελέτη. Αξιοποιήσαμε μια μηχανικό του ΟΣΕ την κα Αντωνιάδου, η οποία έκανε μια έκθεση και την υπέβαλλε τον Φεβρουάριο, αλλά η έκθεση δεν έγινε δεκτή. Ξαναζητήθηκε λοιπόν αρχιτεκτονική μελέτη. Αυτή την φορά απευθυνθήκαμε σε ιδιώτη αρχιτέκτονα, η οποία έκανε τη μελέτη και την αποστείλαμε αρμοδίως. Σήμερα δυστυχώς διανύουμε την έκτη εβδομάδα, από τότε που τη στείλαμε στην υπηρεσία. Μας είχαν πει ότι εάν σταλεί η μελέτη, θα δοθεί η έγκριση μέσα σε μια εβδομάδα αλλά αυτό δεν έγινε. Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερούμε με το μουσείο”.
Σε ό,τι αφορά την δημιουργία του τουριστικού τρένου, ο πρόεδρος του Ηφαίστου, είπε ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν νεώτερα μετά τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τους δημάρχους Δράμας, Παρανεστίου και Ξάνθης. Ωστόσο ο Σύλλογος Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας, “Ο Ήφαιστος” δεν έμεινε με “σταυρωμένα τα χέρια”. Σε επαφές που έκανε με τον ΟΣΕ ζήτησε να χορηγηθεί τουλάχιστον μια “αυτοκινητάμαξα” η οποία δεν απαιτεί παρά έναν μηχανοδηγό για να λειτουργήσει. Ωστόσο από την πλευρά στελεχών του ΟΣΕ, αναφέρθηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτοκινητάμαξα σε καλή κατάσταση και ότι θα πρέπει να γίνει “Βαριά επισκευή”. Η ίδια απάντηση υπήρξε και όταν ζητήθηκε από τον πρόεδρο του “Ηφαίστου” η χορήγηση δυο ντιζελομηχανών, με την υποσημείωση ότι ο ΟΣΕ δεν έχει βαγόνια Β’ κατηγορίας για να χρησιμοποιηθούν σε ένα τέτοιο τρένο.
Εν κατακλείδι όπως αναφέρει ο κ. Μακρόπουλος, “Αυτή που μπορεί τελικά να κάνει το τουριστικό δρομολόγιο είναι η εστιάμαξα (του Orient express), που πρόσφατα πέρασε ανακατασκευή και επιθεώρηση. Δυστυχώς όμως ο ΟΣΕ δεν έχει μηχανή. Βέβαια μπορεί να ενοικιάσει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα κόστη γίνονται τρομακτικά. Άρα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να επικεντρωθούμε στην λειτουργία του μουσείου τρένων. Αν το μουσείο λειτουργήσει θα μπορέσουμε να καταξιωθούμε και έτσι να απαιτήσουμε, να γίνει ανακατασκευή της ατμομηχανής ΛΒ-962 με τη βοήθεια του χορηγού μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε τουριστική αμαξοστοιχία με την ατμομηχανή”.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!