Αίτημα για σχετική άδεια κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης
Την έγκρισή του για τη χορήγηση άδειας ανασκαφής κρυμμένου θησαυρού επί της οδού Εθνικής Αμύνης, εντός του Δημοτικού Κήπου, σε χώρο πρασίνου σε μία γωνία έκτασης 1,5μ. Χ 1,5μ. καλείται να δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.
Για το θέμα αυτό έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά το συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας στις 27 Ιουνίου του 2022. Η αλήθεια είναι ότι προσπάθειες για την ανεύρεση «κρυμμένων θησαυρών», που υποτίθεται ότι προέρχονται είτε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, είτε από επόμενες ιστορικές περιόδους, έχουν γίνει ουκ ολίγες στη περιοχή μας, με την χορήγηση των σχετικών αδειοδοτήσεων. Με βάση όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς, τροφοδοτήθηκαν διάφορα σενάρια, τα οποία ενίοτε εμπλουτίστηκαν και από τη λαϊκή φαντασία. Πάντως, πολλοί από τους ανθρώπους που ασχολούνται συστηματικά με την έρευνα τέτοιων περιπτώσεων, ακόμη και αν πολλές φορές έχουν απογοητευτεί από τις ανασκαφικές τους προσπάθειες, δεν φαίνεται να απογοητεύονται.
Ο συμπολίτης μας κ. Ν. Γεωργιάδης που ασχολείται για περισσότερα από 30 χρόνια με τα θέματα αυτά, και ο οποίος έχει ζητήσει να κάνει την συγκεκριμένη ανασκαφή σε περιοχή του Δημοτικού Κήπου, είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο και παλαιότερα, το 2017. Στην έρευνα εκείνη ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να αξιοποιήσει πληροφορίες με προέλευση από την Τουρκία, όπως είχε δηλώσει προκειμένου να ανασύρει στην επιφάνεια ευρήματα που τοποθετήθηκαν εκεί πριν από έναν αιώνα περίπου, πιθανόν από την περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών. Ο ίδιος είχε βγάλει ένα χρόνο πριν άδεια για σχετική ανασκαφή και στην περιοχή των Ποταμών του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
Ο ίδιος άλλωστε στις αρχές του 2021, είχε προχωρήσει και σε αναζήτηση ενός θησαυρού, στην είσοδο της Κοινότητας της Αγίας Παρασκευής της Δημοτικής Ενότητας Καλαμπακίου, ψάχνοντας τότε νομίσματα από την εποχή ης Τουρκοκρατίας. Και σε εκείνη την περίπτωση ο κ. Γεωργιάδης δεν βρήκε παρά μια πέτρα μεγέθους περίπου 40 εκατοστών που πιθανόν είχε ψήγματα χρυσού και μάλλον ήταν αυτό το στοιχείο που παρέσυρε τους ανασκαφείς. Τότε ο ίδιος είχε δηλώσει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»:
«Η ανασκαφή έγινε δίπλα στο ένα από τα δύο εκκλησάκια που βρίσκονται στην είσοδο της Κοινότητας της Αγίας Παρασκευής. Είχαμε πληροφορίες ότι κάτι υπάρχει στο σημείο αυτό. Εντοπίσαμε ότι όντως είναι έτσι. Κάποιοι άνθρωποι του χωριού μάς είπαν ότι στο ίδιο σημείο βρέθηκαν θαμμένοι θησαυροί δύο φορές. Τη μία φορά από αυτές, πριν από περίπου 40 χρόνια, κατά την εκτέλεση έργων το μηχάνημα έπεσε τυχαία σε θησαυρό. Επίσης σε άλλο περιστατικό, σε δρόμο που σήμερα είναι ασφαλτοστρωμένος, σε μικρή απόσταση από εκεί που σκάψαμε παλαιότερα, υπήρχε κανάλι με νερό. Σε κάποια πλημμύρα που είχε γίνει στο παρελθόν η γη άνοιξε και εμφανίστηκαν ποσότητες από χρυσές λίρες, υπήρχε και ένα κιβώτιο με λίρες, τις οποίες πήρε ένας από τους χωρικούς. Με λίγα λόγια, οι πληροφορίες που είχαμε για την περιοχή ήταν σωστές. Δυστυχώς, όμως, εμείς που σκάψαμε σε βάθος 1,30 μέτρων βρήκαμε μόνο έναν μικρό βράχο διαστάσεων 30×40 που περιείχε κάποια σιδεράκια και ψήγματα χρυσού. Αυτά μάλλον μας παρέσυραν στην ανασκαφή. Δουλέψαμε δύο ημέρες, αλλά τελικά δεν βρέθηκε αυτό που περιμέναμε…».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1093 του Αστικού Κώδικα, εκείνος που βρήκε και πήρε στη νομή του κινητό πράγμα αξίας, κρυμμένο ώστε να μην μπορεί να εξακριβωθεί ο κύριός του (θησαυρός) γίνεται κύριος του μισού θησαυρού. Ο άλλος μισός ανήκει στον κύριο του πράγματος όπου ήταν κρυμμένος ο θησαυρός.