– Δεν υιοθετήθηκε το ψήφισμα που ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσουν οι αναστολές των ανεμβολίαστων
– Χριστόδουλος Μαμσάκος: «Να μην στέλνουμε λάθος μηνύματα στην κοινωνία»
Στην απόφαση να μην υιοθετήσει τις θέσεις του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του Νομού Δράμας, σχετικά με την αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων υπαλλήλων, κατέληξε την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να μην εγκρίνουν το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Σύλλογο των Υπαλλήλων και στο οποίο αναφέρεται ότι καλούνται τα δημοτικά συμβούλια του Νομού Δράμας να μην προχωρήσουν σε αναστολές καθηκόντων και σε διαθεσιμότητες και να μεταφέρουν τους υπαλλήλους που δεν έχουν εμβολιαστεί σε θέσεις όπου δεν υπάρχει πρόβλημα με τον νόμο, έτσι ώστε να μην αποδυναμωθούν περισσότερο οι υπηρεσίες των δήμων σε μία κρίσιμη περίοδο.
Για το θέμα αυτό υπήρξε ευρεία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας που έγινε την Τετάρτη. Ο κ. Κίμων Τσαπρασίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του Νομού Δράμας, είπε ανάμεσα σε άλλα, παίρνοντας τον λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Δεν μπορούν να τιμωρούν έναν υπάλληλο ο οποίος δεν έχει κάνει εμβόλιο και να τον βγάζουν σε αργία. Γιατί, στην ουσία, τον βγάζουν σε αργία και δεν τον βγάζουν σε διαθεσιμότητα, γιατί σε διαθεσιμότητα θα έπρεπε να παίρνει και το 75% του μισθού του».
Μιλώντας για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, είπε ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα το οποίο δεν απασχολεί μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά μία ολόκληρη κοινωνία. Υπενθύμισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων έχει τοποθετηθεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις προς την κατεύθυνση της στήριξης του εμβολιασμού. Πρόσθεσε ότι, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, οι μισοί και πλέον δημοτικοί υπάλληλοι δεν είναι εμβολιασμένοι. Ο Δήμαρχος Δράμας αναρωτήθηκε τι θα απαντούσε κανείς σε αυτούς που εμβολιάστηκαν, αν ο δήμος προσπαθούσε να βρει τρόπους να εξυπηρετήσει τους μη εμβολιασμένους τοποθετώντας τους σε θέσεις που δεν απαιτούν εμβολιασμό. Ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού στον Δήμο Δράμας και το Νομικό Πρόσωπο. Πρόσθεσε, όμως, ότι, αν το δημοτικό συμβούλιο λάμβανε θέση υπέρ του ψηφίσματος, στην ουσία θα ανέτρεπε τις προηγούμενες αποφάσεις που ήταν υπέρ της στήριξης του εμβολιαστικού κινήματος, αλλά και θα έστελνε λάθος μηνύματα στην κοινωνία της Δράμας, που υποφέρει ήδη από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Λίγο νωρίτερα, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης είχε σημειώσει ότι σε καμία περίπτωση η παράταξή του δεν θα ζητούσε να παραβιαστεί η νομοθεσία. Είπε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να πειστούν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν. Πρόσθεσε, όμως, ότι το θέμα των αναστολών δεν είναι μία διάταξη που αφορά τους πάντες, αλλά εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών και φορέων. Είπε, επίσης, ότι ο Δήμος Δράμας έχει υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να υπηρετούν ανεμβολίαστοι και άλλες στις οποίες δεν μπορούν να υπηρετούν. Ανέφερε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη μετακίνηση των υπαλλήλων ανήκει στον δήμαρχο. «Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον συνάνθρωπό μας και συνεργάτη μας, αν υπάρχει μία δυνατότητα να μην απολυθεί ή να μην τεθεί σε αναστολή νόμιμα, αυτό να αξιοποιηθεί» πρόσθεσε ο κ. Μλεκάνης.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020», κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι το ψήφισμα ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει μία απόφαση που δεν μπορεί να ληφθεί. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα βγάλουμε σε αναστολή υπαλλήλους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν βρίσκονται σε θέση όπου απαιτείται εμβολιασμός. Άρα δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ του ψηφίσματος». Σε άλλο σημείο αναρωτήθηκε: «Τι μήνυμα θα στείλουμε στον κόσμο, όταν έχουμε 90 ανεμβολίαστους ανθρώπους στο νοσοκομείο που είναι σε αναστολή και είναι ακόμα πιο σημαντικοί για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και δεν βρέθηκε κανείς μέχρι σήμερα που θα βρει κάποια «πίσω πόρτα» για να παραμείνουν στη δουλειά; Κανείς μας δεν θέλει αυτοί οι άνθρωποι να τεθούν σε αναστολή, έστω και μία ημέρα, αλλά υπάρχουν νόμοι και υπάρχουν και τα μηνύματα που στέλνουμε στην κοινωνία καθημερινά με τη στάση μας στα δημοτικά συμβούλια».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρόσφατα έλαβε απόφαση να πει στους πολίτες ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης θα πρέπει να εμβολιαστούν. Υπογράμμισε καταρχάς ότι η παράταξή του δεν πριμοδοτεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα, αλλά πρόσθεσε ότι η διαθεσιμότητα είναι μία υπερβολική ποινή, διότι οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία τις οικογένειες των εργαζομένων πολλοί από τους οποίους ζουν μόνο με ένα μισθό της τάξης των 700 ή 800 ευρώ.
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα», κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, είπε ότι εδώ και 20 μήνες αφορίζονται και στιγματίζονται οι αντιεμβολιαστές. Ανέφερε, ακόμα, ότι ασκείται πίεση στους εργαζόμενους να εμβολιαστούν και απειλές ότι θα χάσουν την εργασία τους, αν δεν εμβολιαστούν. Δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ του ψηφίσματος.