Ανεβάζει τον πήχη ο Δήμος Προσοτσάνης

0
2764

– Θ. Αθανασιάδης στα «Χ»: «Το τρενάκι θα μπορεί να μεταφέρει επισκέπτες και στο ιερό του Διονύσου, στο φαράγγι της Πετρούσας, στις ομορφιές του Μενοικίου και όχι μόνο»
– Προχωρά σε διαγωνισμό για το τουριστικό τρενάκι προϋπολογισμού 225.680 ευρώ
– Σκοπεύει να συνδέσει το θεματικό παλαιοντολογικό πάρκο και με άλλα αξιοθέατα της περιοχής

Απάντηση σε μια διαρκή πρόκληση, αυτή της ενοποίησης και της σύνδεσης των πλούσιων τουριστικών πόλων που διαθέτει, επιχειρεί να δώσει ο Δήμος της Προσοτσάνης. Πρόκειται για ένα σχέδιο φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, το οποίο θα δώσει άλλη διάσταση στο τουριστικό προφίλ του δήμου και όχι μόνο. Το θεματικό παλαιοντολογικό πάρκο που ετοιμάζεται, παρά τις καθυστερήσεις που έφερε η υγειονομική κρίση, φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή.
Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το τουριστικό τρενάκι που θα χρησιμοποιηθεί στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών του θεματικού παλαιοντολογικού πάρκου. Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι μέσα στον Ιούλιο ή το πολύ μέχρι τον Αύγουστο ο δήμος θα έχει στη διάθεσή του το τρενάκι που αποφάσισε να προμηθευτεί. Το συγκεκριμένο όχημα θα μεταφέρει με ασφάλεια τους επισκέπτες από το σπήλαιο του Μααρά στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του Αγγίτη και αντίστροφα. Μια διαδρομή με εξαιρετική θέα και τοπία που μαγεύουν τον επισκέπτη προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Το τουριστικό τρένο θα είναι υψηλής ποιότητας, ηλεκτροκίνητο με 48 τουλάχιστον θέσεις επιβατών συμπεριλαμβανομένων και δύο θέσεων για ΑΜΕΑ καθώς και με αντίστοιχη ράμπα για τα αναπηρικά αμαξίδια. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 225.680 € και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021.
Το τρένο αυτό θα χρησιμοποιείται για την μετακίνηση των επισκεπτών της τουριστικής περιοχής του Αγγίτη. Λόγω του ρόλου του, το συγκεκριμένο όχημα θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από τρία τμήματα: την λεγόμενη ατμομηχανή (ο κινητήρας) όπου θα βρίσκεται ο οδηγός και τουλάχιστον δύο βαγόνια που θα μεταφέρουν τους επισκέπτες. Μάλιστα, μετά την παράδοση του οχήματος ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την επίδειξη της λειτουργίας του οχήματος αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού, οδηγών και τεχνικών.
«Η περιοχή του θεματικού πάρκου, περιλαμβάνει και το παλαιοντολογικό μουσείο, που βρίσκεται σε απόσταση 500 -600 μέτρων από το σπήλαιο ενώ ταυτόχρονα η περιοχή του θεματικού πάρκου, απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας. Το παλαιοντολογικό μουσείο δεν γειτνιάζει με το σπήλαιο και αυτό σημαίνει ότι όποιος επισκέπτεται το σπήλαιο και θέλει να επισκεφθεί το μουσείο θα πρέπει να διανύσει μια απόσταση σχεδόν απαγορευτική με τα πόδια ή να χρησιμοποιήσει και πάλι το αυτοκίνητό του για να μετακινηθεί μέχρι εκεί. Με το τουριστικό τρενάκι λοιπόν θα δώσουμε τη δυνατότητα στον επισκέπτη και κυρίως στα παιδιά, στα οποία απευθύνεται κατά βάση το θεματικό πάρκο, να μην ταλαιπωρηθούν και να επισκεφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαφορετικά και πολύ αξιόλογα σημεία της περιοχής μας» εξηγεί στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης.
Προσθέτει επίσης ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφτούν το θεματικό πάρκο, αξιοποιώντας πλήρως τον χρόνο που θα διαθέσουν. Θα αποκτήσουν γνώσεις, θα εντυπωσιαστούν οπτικά από όσα έχουν να δουν και πάνω από όλα θα περάσουν ευχάριστα καθώς θα χρησιμοποιήσουν ένα τρενάκι καλαίσθητο και σύγχρονο. Όμως, εκτός από το σπήλαιο και το παλαιοντολογικό μουσείο, το τρενάκι θα μπορεί να μεταφέρει τους επισκέπτες και σε άλλα σημεία του Δήμου Προσοτσάνης, όπως το ιερό του Διονύσου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και όχι μόνο. Παράλληλα το τρενάκι θα μπορεί να λειτουργεί σε διαφορετικές ώρες, μεταφέροντας επισκέπτες και σε άλλα σημεία του δήμου μεταξύ των οποίων και το Φαράγγι της Πετρούσας, τις πανέμορφες περιοχές των χωριών του Μενοικίου κ.ο.κ. Ωστόσο, όπως προσθέτει ο κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, στις προθέσεις του Δήμου Προσοτσάνης είναι να υπάρξει συνεργασία και με άλλους δήμους, στην κατεύθυνση της ανάδειξης και αξιοποίησης του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι το τουριστικό τρενάκι, θα αναπτύσσει μικρή ταχύτητα και θα μεταφέρει τους επιβάτες με ασφάλεια. Θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και κατά τη χειμερινή περίοδο αφού θα κλείνει με τζάμια και κατάλληλες μονώσεις, παρέχοντας όλες τις απαιτούμενες ανέσεις, δίνοντας στα παιδιά και τους μεγαλύτερους τη δυνατότητα να δουν εικόνες και παραστάσεις που δεν θα μπορούσαν να προσεγγίσουν με διαφορετικό τρόπο.
Η παρουσίαση του θεματικού πάρκου και του παλαιοντολογικού μουσείου θα γίνει σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από τον Δήμο Προσοτσάνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ