Ανησυχία για τη λειτουργία της Μ.Ε.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

0
1193

– Φεύγουν δύο γιατροί που υπηρετούσαν σε αυτήν
– Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας για το μέλλον του Νοσοκομείου Δράμας


 

Συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Μαρτίου με πρωτοβουλία των σωματείων εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, την οποία στήριξε και το Νομαρχιακό Τμήμα Δράμας της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού και τους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξουν κι αυτοί την κινητοποίηση.
Στόχος της κινητοποίησης ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Δράμας που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, βρίσκεται σε κατάσταση οριακή.
Όπως αναφέρουν, η ιατρική υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί από ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς. Η νοσηλευτική υπηρεσία καταβάλλει υπερπροσπάθεια για να μην στερηθούν οι ασθενείς την αναγκαία φροντίδα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε τεχνική υπηρεσία, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση της εργασίας και η επαγγελματική εξουθένωση θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία των εργαζομένων όσο και την ποιότητα και ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τα σωματεία εργαζομένων του νοσοκομείου, ότι, αν δεν υπάρξει αντίδραση τώρα, το Νοσοκομείο Δράμας θα οδηγηθεί σε περαιτέρω υποβάθμιση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου ιατρών του Νοσοκομείου κα Παρθένα Κιόρτεβε είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ότι το Νοσοκομείο Δράμας εκπέμπει για μια ακόμη φορά SOS και συνέχισε: «Είναι προφανές ότι η λειτουργία του με δύο γιατρούς αυτή τη στιγμή στην Παθολογική Κλινική και με δύο γιατρούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι επισφαλής. Οι περισσότερες προκηρύξεις νέων θέσεων βγαίνουν άγονες. Δεν καλύπτουν τα κενά των συναδέλφων, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται και παραιτούνται μαζικά, οδεύοντας στον ιδιωτικό τομέα. Αν θέλουμε να στηριχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, να ενσκήψει στο πρόβλημα από την πρώτη στιγμή και να δώσει κίνητρα, ώστε να γίνει το Ε.Σ.Υ. ελκυστικό για τους νέους γιατρούς. Οι νέοι γιατροί δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με τους μισθούς με τους οποίους αμειβόμαστε και κάτω από εξουθενωτικές συνθήκες».
Απαντώντας στα «Χ» σε ερώτημα σχετικά με το αν σήμερα υπάρχουν τμήματα του νοσοκομείου των οποίων η εύρυθμη λειτουργία κινδυνεύει, η κα Κιόρτεβε είπε: «Αυτή τη στιγμή, από ό,τι έχουμε ενημερωθεί, ο διευθυντής της Μ.Ε.Θ. έχει καταθέσει πρόγραμμα εφημέρευσης για δύο εβδομάδες, οπότε δύο εβδομάδες του Απριλίου παραμένουν κενές και δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει η Μ.Ε.Θ. και με ποιους γιατρούς. Το πρόγραμμα της Παθολογικής Κλινικής καλύπτεται με γενικό ιατρό από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και με κάλυψη του τομέα από συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Η Ουρολογική Κλινική έχει μείνει με έναν γιατρό, ο οποίος δεν μπορεί, προφανώς, να εφημερεύει 30 ημέρες τον μήνα. Στα επόμενα πλάνα είναι, προφανώς, ο ένας γιατρός να λειτουργήσει ως σύμβουλος και η κλινική να κλείσει. Το διαβητολογικό εξωτερικό ιατρείο είναι και αυτό κλειστό μετά την αποχώρηση της παθολόγου – διαβητολόγου η οποία έκανε τα εξωτερικά ιατρεία. Το διαβητολογικό ιατρείο και όλοι οι ασθενείς θα είναι από εδώ και στο εξής χωρίς κάλυψη από το Νοσοκομείο Δράμας. Δεν γνωρίζω αν οι ανάγκες του διαβητολογικού ιατρείου θα καλυφθούν από κάποιους γενικούς ιατρούς. Διαβητολόγος – παθολόγος προφανώς και δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα μετακληθούν γενικοί ιατροί για να καλύψουν το διαβητολογικό ιατρείο. Αυτό είναι κάτι που υπάρχει, προφανώς, υπό σκέψη, αλλά δεν νομίζω να έχει ληφθεί η απόφαση».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, είπε στα «Χ» ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έδωσε την αφορμή για το συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας, ήταν η παραίτηση της παθολόγου από την Παθολογική Κλινική της Δράμας. «Το διάστημα αυτό είχαμε και νέες εξελίξεις με τον διορισμό δύο γιατρών που υπηρετούσαν στη Μ.Ε.Θ. της Δράμας, σε άλλα νοσοκομεία. Οι γιατροί αυτοί αποχωρούν από το Νοσοκομείο Δράμας. Η Μ.Ε.Θ. έχει πρόγραμμα να εφημερεύσει μέχρι και την Παρασκευή (σήμερα). Μετά, το πιθανότερο είναι να μην λειτουργήσει η Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Δράμας. Με το συλλαλητήριο αυτό στέλνουμε ένα μήνυμα που θα πρέπει να πάρει αυτή ή η όποια κυβέρνηση προκύψει. Είναι η ώρα να σκύψουν το κεφάλι πάνω από τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας, να δώσουν πραγματικά κίνητρα σε ιατρούς, νοσηλευτές και υγειονομικούς, να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, ώστε αυτά να λειτουργούν με ασφάλεια και να υπηρετούν την Υγεία του λαού μας».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Α.Μ.Θ., κ. Ιάκωβος Σιρλατζής, τόνισε στα «Χ» ότι θα πρέπει να μπει τέλος στην υποστελέχωση και στην ουσία στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά και εξήγησε: «Από το 2015 δεν έχουν διορθωθεί προβλήματα όπως αυτό της υποστελέχωσης. Είμαστε σήμερα στη χειρότερη στιγμή όσον αφορά τη στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Μία υπηρεσία με 100 άτομα σε συνταξιοδότηση, από τα οποία 76 είναι νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουν έρθει 96 συμβάσεις διαφόρων τύπων με 60 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά η έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!