Ανησυχία στους Τ.Ο.Ε.Β. από τις αυξήσεις ρεύματος

0
22559

– Τα προβλήματα φαίνονται πριν ακόμα αρχίσει η αρδευτική περίοδος
– Γ. Ζιμπίδης: «Τα πρώτα προβλήματα ήδη έχουν φανεί με την προσθήκη της ρήτρας αναπροσαρμογής στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς»

– Π. Στεφανίδης: «Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που καλείται να πληρώσει ο Τ.Ο.Ε.Β. Ρέμβης είναι από 70 έως 100%»


 

Αναστάτωση προκαλούν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος που έφθασαν τις προηγούμενες ημέρες στους αγρότες και τους Τ.Ο.Ε.Β. της Δράμας, καθώς τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν είναι αισθητά ανεβασμένα. Για παράδειγμα, σε λογαριασμό γεώτρησης του Τ.Ο.Ε.Β. Καλαμπακίου, από 1.000 ευρώ που ήταν πριν ο λογαριασμός, τώρα ανέβηκε στα 2.500 ευρώ με τις πρόσφατες αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος.
«Πρόκειται για μεγάλες αυξήσεις από την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής που ισχύουν από τον περασμένο Αύγουστο και έρχονται τώρα με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς» εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παρακολούθησης Εφαρμογής Δράσεων Αγροτικής Οικονομίας, κ. Γιώργος Ζιμπίδης, προσθέτοντας ότι με την κατάσταση που δημιουργείται υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι αγρότες τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Οι αυξήσεις στο ρεύμα τινάζουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που καθόρισαν την τιμή του κυβικού για το νερό άρδευσης με βάση το καθεστώς που υπήρχε πριν τις αυξήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει αδυναμία λειτουργίας του οργανωμένου Τ.Ο.Ε.Β. του Λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου αλλά και των Τ.Ο.Ε.Β. Καλαμπακίου, Ρέμβης (Δράμας) κλπ., που θα κληθούν να χρεώσουν διπλάσιες τιμές στους αγρότες εξαιτίας των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως εξηγεί ο κ. Ζιμπίδης.
Επίσης εξηγεί ότι το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν οι Τ.Ο.Ε.Β., οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να καλύψουν αυτές τις αυξήσεις από τους αγρότες, που μάλλον δεν θα μπορούν πληρώσουν.
«Οι Τ.Ο.Ε.Β. δεν γνωρίζουν ακόμα τι τιμή μονάδας πρέπει να χρεώσουν. Τα ποτίσματα στον κάμπο της Δράμας αρχίζουν συνήθως από τον Απρίλιο με τη σπορά του καλαμποκιού ή του ηλίανθου και το πρώτο πότισμα που θα χρειαστεί. Από τον Μάιο αρχίζει το πότισμα και στο λεκανοπέδιο. Θα πρέπει να υπάρξει μια λύση. Η κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ένα ποσοστό από την πολιτεία δεν μπορεί να καλύψει το κόστος που δημιουργείται πλέον για τους παραγωγούς και τους Τ.Ο.Ε.Β. Υπάρχει περίπτωση οι Τ.Ο.Ε.Β. να μην έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούν με νερό τα χωράφια, γιατί θα υπάρχει αδυναμία πληρωμών προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Πιστεύω ότι θα έχουμε φοβερό πρόβλημα. Τα πρώτα προβλήματα ήδη έχουν φανεί με την προσθήκη της ρήτρας αναπροσαρμογής στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς».

Η γκρίζα εικόνα που αρχίζει να δημιουργείται φαίνεται και στον Τ.Ο.Ε.Β. Ρέμβης (Δράμας). Ο κ. Παναγιώτης Στεφανίδης, λογιστής του Τ.Ο.Ε.Β., σημειώνει στα «Χ»: «Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που καλείται να πληρώσει ο Τ.Ο.Ε.Β. είναι από 70 έως 100%. Στον Τ.Ο.Ε.Β. Ρέμβης, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος από 2.500 ευρώ ανέβηκε στις 5.500 ευρώ, και μάλιστα για μία χρονιά που δεν χρειάστηκε μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αν είχαμε λειψυδρία, ο λογαριασμός αυτός θα ήταν πάνω από 10-15.000 ευρώ».
Το αποτέλεσμα αυτής της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα με τις αυξήσεις και των εφοδίων που χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο κ. Στεφανίδης, ήδη οι άνθρωποι του Τ.Ο.Ε.Β. Ρέμβης σκέφτονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις στο ύψος των εισφορών των αγροτών, αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτε. Σημειώνεται ότι ο Τ.Ο.Ε.Β. Ρέμβης καλύπτει καλλιέργειες περίπου 10.000 στρεμμάτων στη Νέα Σεβάστεια, τον Μαυρόβατο, το Μικροχώρι, τη Φτελιά και τη Δράμα, μετά την περιοχή του Προαστίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ