Ανοίγει η Σχολή Κινηματογράφου

1
6942

– Έτοιμη η προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία της από τον Φεβρουάριο
– Συνέντευξη τύπου με την παρουσία του πρώην προέδρου του ΕΑΠ πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο της Δράμας


 

Για την επικείμενη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που αφορά την λειτουργία της σχολής κινηματογράφου από τον Φεβρουάριο του 2023, παρατέθηκε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημαρχείο της Δράμας. Παρών ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ.) και πλέον Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Οδυσσέας Ζώρας, με τους συνεργάτες του και καθηγητές του ΕΑΠ, κ. Σ. Ζερεφό και Αντ. Βλαβιανού.
Την προγραμματική σύμβαση θα συνυπογράψουν, ο Δήμος Δράμας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δράμας και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αφού αυτή εγκριθεί από τα διοικητικά τους όργανα. Η συμφωνία πάντως έχει ήδη εγκριθεί από το ΕΑΠ.
Μιλώντας για την εξέλιξη αυτή που φέρνει το προπτυχιακό τμήμα κινηματογραφικών σπουδών του ΕΑΠ ένα βήμα πριν την έναρξή του, ο κ. Οδυσσέας Ζώρας είπε ότι η προσπάθεια αυτή διήρκεσε 2-3 χρόνια μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Τόνισε ότι υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα, με θετικές και αρνητικές εξελίξεις. Είπε ότι το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σωστά δομημένο ακαδημαϊκά. Σημείωσε όμως ότι αν δεν υπήρχε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, συνεπικουρούμενος και από την υπόλοιπη τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό το πρόγραμμα θα είχε μείνει στο συρτάρι. Προσέθεσε ότι το πρόγραμμα είναι σημαντικό γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν λίγες σχολές κινηματογραφικών σπουδών και είπε ότι η Δράμα μπορεί να γίνει, μέσω του φεστιβάλ και αν όλοι συμφωνήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, μια μικρή ελληνική “cinecitta. Εξήγησε ότι από το Φεβρουάριο που ξεκινά το προπτυχιακό τμήμα, οι φοιτητές θα εξασκούν όλο το πρακτικό τους πρόγραμμα στη Δράμα. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του τμήματος είναι έτοιμο και αυτό που απομένει είναι να περάσει από τα συλλογικά όργανα του δήμου και του φεστιβάλ για να υπογραφεί στη συνέχεια. “Είμαστε στην αρχή μιας πάρα πολύ καλής συνεργασίας η οποία θα αφήσει εποχή στον κινηματογράφο, όπως άφησε εποχή και το φεστιβάλ της Δράμας” τόνισε ο κ. Ζώρας, προσθέτοντας ότι το εγχείρημα ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας.
H προσπάθεια για την δρομολόγηση της σχολής ήταν δύσκολη, τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, εξηγώντας ότι: “το μυστικό της επιτυχίας ήταν ότι πιστέψαμε σε αυτό το εγχείρημα… Η σχολή δημιουργήθηκε. ΦΕΚ υπάρχει. Αυτό που μένει να τονίσουμε είναι ότι τα δια ζώσης μαθήματα, θα γίνονται στη Δράμα”.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι αυτό ήταν και το ζητούμενο για την πόλη και το Νομό Δράμας, αφού από τα προηγούμενα χρόνια η τοπική κοινωνία αναζητούσε φοιτητές. Ο κ. Μαμσάκος εξήρε το ρόλο του κ. Ζώρα και των συνεργατών του, αλλά και τη έμπρακτη συμβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ, στην ευόδωση αυτής της προσπάθειας, λέγοντας επίσης ότι αυτό είναι μόνο η αρχή γιατί υπάρχει συζήτηση με το ΕΑΠ να προχωρήσει η συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και σε άλλες πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Ο κ. Μαμσάκος έδωσε τα εύσημα για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, στον πρώην και τον νυν πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κ.κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη και Γιώργο Δεμερτζή αντίστοιχα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεισφορά του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ κ. Γιάννη Σακαρίδη.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ επανέλαβε τη φράση που χρησιμοποίησε τη Δευτέρα, ότι η Δράμα ζει ιστορικές στιγμές με την έλευση του κ. Γιατρωμανωλάκη και την ανακοίνωση της ένταξης του Στρατοπέδου Ανδρικάκη στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οπτικοακουστικού κέντρου. Πλέον όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαεμμανουήλ, μιλάμε και για την ίδρυση και λειτουργία μιας σχολής κινηματογράφου που βάζει τη Δράμα σε μια νέα εποχή.
Στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου μίλησαν για την προσπάθεια δημιουργίας του προπτυχιακού τμήματος κινηματογραφικών σπουδών, ο πρώην πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Οδυσσέας Ζώρας και συνεργάτες του Αντιγόνη Βλαβιανού και Στυλιανός Ζερεφός. Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Γιώργος Δεμερτζής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δράμας κ. Γιάννης Σακαρίδης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!