Ανοίγουν τη Δευτέρα τα Δημοτικά Σχολεία

0
7105

– Διά ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά από τη Δευτέρα 11/1 και εξ αποστάσεως για γυμνάσια και λύκεια από την Παρασκευή 8/1
– Προβληματισμός στους εκπαιδευτικούς για τις συνθήκες ασφάλειας των διά ζώσης μαθημάτων
– Λ. Αρτεμιάδης στα «Χ»: «Η κατάσταση που επικρατεί είναι η ίδια που υπήρχε πριν το κλείσιμο των σχολείων»

Με προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δράμα την επανέναρξη των διά ζώσης μαθημάτων από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο λόγος δεν σχετίζεται με πιθανές διαφωνίες για την επανέναρξη των διά ζώσης μαθημάτων, αφού και οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δράμα θεωρούν ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν. Ωστόσο, έχουν παρατηρήσεις σχετικά με τους όρους ασφάλειας και συγκεκριμένες πρακτικές τις οποίες, ενώ έχουν προτείνει εδώ και πολύ καιρό, το Υπουργείο Παιδείας δεν τις έχει εφαρμόσει, όπως λένε.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δράμα, κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης εξηγεί: «Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς ως εκπαιδευτικοί είμαστε υπέρ της λειτουργίας των σχολείων με ασφάλεια. Θέλουμε δηλαδή, να ληφθούν όλα τα μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Εκτιμούμε ότι τέτοια μέτρα είναι ο μικρότερος αριθμός των μαθητών στις τάξεις, η τήρηση των αποστάσεων, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και επαρκής αριθμός καθαριστριών για να εξασφαλίζεται η υγιεινή των σχολικών χώρων. Σήμερα δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός καθαριστριών. Μάλιστα, θεωρούμε ότι τώρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μπουν σε σειρά προτεραιότητας, κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι επιστήμονες. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα πρέπει να είναι κλειστά τα σχολεία, ούτε ότι η τηλεκπαίδευση λύνει όλα τα προβλήματα. Είναι απλά μια λύση ανάγκης αυτή τη στιγμή».
Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των προτάσεων των εκπαιδευτικών για ασφαλέστερες συνθήκες μαθήματος στον χώρο των σχολείων, ο κ. Αρτεμιάδης επισημαίνει ότι οι ημέρες σαφώς είναι λίγες μέχρι την επανέναρξη των διά ζώσης μαθημάτων για να εφαρμοστεί κάτι από αυτά που προτάθηκαν. Το Υπουργείο Παιδείας, όπως εξηγεί, δεν έχει κάνει τίποτα στην κατεύθυνση υιοθέτησης αυτών μέτρων που προτάθηκαν. «Το μόνο που έγινε είναι ότι έχουν εφοδιαστεί τα σχολεία της Δράμας με προστατευτικές μάσκες. Την Παρασκευή, σήμερα, οι εκπαιδευτικοί θα είμαστε στα σχολεία. Θα έρθουν οι υπόλοιπες μάσκες και τα αντισηπτικά. Ενημερωθήκαμε, επίσης, ότι τα παιδιά θα έρχονται σε διαφορετικά ωράρια. Αυτό, βέβαια, μπορούσε να γίνει από την αρχή της χρονιάς. Αλλά αυτά είναι πράγματα που έτσι κι αλλιώς τα εφάρμοζαν σε κάποια σχολεία, όπως δηλαδή τα σπαστά διαλείμματα. Ουσιαστικά, η κατάσταση που επικρατεί είναι η ίδια που υπήρχε πριν το κλείσιμο των σχολείων».

Τι διευκρίνισε το Υπουργείο Παιδείας
Σχετικά με τη επανέναρξη των διά ζώσης μαθημάτων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την επανέναρξη της τηλεκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε τα εξής: «Κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τη διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11/01/2021. Επίσης, ανακοινώνεται η συνέχιση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021).
Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η διά ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.
Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:
-Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.
-Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.
Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ».

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε για το ίδιο θέμα: «Το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών και η διά ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μας το έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και έχουν κατορθώσει να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της διά ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!