Πρόβλημα με το επίδομα θέρμανσης στα ορεινά

0
3290

– Κινδυνεύουν να μην πάρουν το επίδομα θέρμανσης για καυσόξυλα κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Δράμας
– Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σε επιστολή του προς την ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αν. Καγιάογλου

Με τον κίνδυνο να μην λάβουν τελικά το επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται για την αγορά καυσόξυλων είναι αντιμέτωποι οι κάτοικοι ορεινών περιοχών του Νομού Δράμας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Παρανεστίου, όπου τα παράπονα των δημοτών για το πρόβλημα που εμφανίστηκε έφθασαν στον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καγιάογλου.
Ο Δήμαρχος Παρανεστίου διευκρίνισε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης των ορεινών περιοχών του Δήμου Παρανεστίου ανέφεραν πως δεν είναι σε θέση να ενταχθούν στους τελικούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης για αγορά καυσοξύλων, λόγω προβλήματος που οφείλεται στην αλλαγή των Ταχυδρομικών Κωδικών. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των περιοχών που δικαιούνται επίδομα για καυσόξυλα δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των αιτήσεων, καθώς το σύστημα της ΑΑΔΕ αντλεί στοιχεία με τους ταχυδρομικούς κώδικες μέσω της ΔΕΔΔΗΕ, η οποία όμως στο πληροφοριακό της σύστημα έχει καταχωρημένες αυτές τις περιοχές με βάση τους παλιούς κωδικούς.
Για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος Παρανεστίου επικοινώνησε τόσο με την ΑΑΔΕ όσο και με τη ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση, ωστόσο έλαβε την απάντηση ότι η διαδικασία που απαιτείται είναι χρονοβόρα από την πλευρά της ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό, βέβαια, κρύβει τον κίνδυνο οι δημότες των ορεινών περιοχών να μείνουν εκτός επιδόματος θέρμανσης για την αγορά καυσοξύλων, αφού η πλατφόρμα των αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης θα κλείσει στις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα.
«Το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα της ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ενημερωθεί για την αλλαγή των κωδικών. Εμείς αποστείλαμε επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας προκειμένου να τους ενημερώσουμε για το πρόβλημα ενώ το ίδιο έγινε και προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Περιφέρειάς μας αφού προβλήματα αντιμετωπίζουν και στις ορεινές περιοχές των Δήμων Προσοτσάνης και Νευροκοπίου. Κανονικά θα πρέπει να δοθεί παράταση στην περίοδο κατάθεσης των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, διότι διαφορετικά οι δημότες μας που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την αγορά καυσοξύλων θα μείνουν εκτός και είναι άδικο να συμβεί κάτι τέτοιο».

Τι αναφέρει η επιστολή του κ. Καγιάογλου προς την ΚΕΔΕ και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων
Στην επιστολή που απέστειλε προς την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ ο Δήμαρχος Παρανεστίου αναφέρει τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων των δημοτών μας για την αδυναμία υποβολής αίτησης επιδόματος θέρμανσης για καυσόξυλα. Συγκριμένα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι το επίδομα θέρμανσης για καυσόξυλα δίνεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές σύμφωνα με τον ταχυδρομικό κωδικό. Οι περιοχές που δικαιούνται επίδομα για καυσόξυλα είναι σύμφωνα με το παράρτημα των Ταχυδρομικών Κωδικών της ΑΑΔΕ. Το παράρτημα αυτό έχει αναρτηθεί σύμφωνα με τους νέους ταχυδρομικούς κωδικούς. Το σύστημα της ΑΑΔΕ αντλεί, όμως, τα στοιχεία με τους Τ.Κ. μέσω της ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΔΔΗΕ στο πληροφοριακό της σύστημα, καθώς δεν αποστέλλει λογαριασμούς, έχει τις περιοχές με βάση τους παλιούς Τ.Κ.
Μετά από επικοινωνία μου τόσο με την ΑΑΔΕ όσο και με τη ΔΕΔΔΗΕ, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα και είναι χρονοβόρο από την πλευρά της ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΔΔΗΕ από την πλευρά της λέει ότι έχει ενημερώσει το Υπουργείο για το θέμα και τους έκανε πρόταση το σύστημα είτε να αντλεί μόνο τα 3 πρώτα ψηφία από τους ταχυδρομικούς κωδικούς από το σύστημα της ΔΕΔΔΗΕ είτε να αντλεί τα στοιχεία των Τ.Κ. από το Ε1 ή το Ε9 των φορολογουμένων. Το θέμα δείχνει να είναι πολύ σοβαρό, καθώς στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι περισσότεροι δημότες δεν θα τύχουν της επιδότησης θέρμανσης παρότι τη δικαιούνται.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ, ώστε να λυθεί το πρόβλημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ