Απίστευτη ταλαιπωρία: 4-5 ώρες αναμονή για PCR στο νοσοκομείο

0
4658

– Παράπονα από τους πολίτες. Δειγματοληψία PCR και από τα κέντρα υγείας ζητούν οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος
– «Με τέτοια ροή, πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει αυτή η αναμονή;» δηλώνει στα «Χ» η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας

Πολύωρη αναμονή που ξεπερνά τις 4 ώρες αλλά και πολυήμερη καθυστέρηση για τα αποτελέσματα των PCR τεστ που κάνουν στο Νοσοκομείο της Δράμας, ανέφεραν πολίτες που απευθύνθηκαν στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας».
Η κατάσταση αυτή επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας και υπήρξαν περιπτώσεις που προσήλθαν για δειγματοληψία στις 9 το πρωί και περίμεναν μέχρι και μετά τη 1 το μεσημέρι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Μάλιστα, όπως είπαν, σε όλο το διάστημα της αναμονής περίμεναν σε εξωτερικό χώρο, μέσα στην ομίχλη και συνωστισμένοι, με προφανή τον κίνδυνο διασποράς.
«Πήγαμε για δειγματοληψία στις 9 το πρωί και ο γιατρός ήρθε στη 1 το μεσημέρι» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πολίτες, συμπληρώνοντας «υπήρχαν άνθρωποι που πήγαν για εξέταση PCR και υπήρχαν άλλοι που πήγαν να εξεταστούν. Περιμέναμε 4 ή 5 ώρες έξω στην ομίχλη. Άλλος ήταν με πυρετό και συμπτώματα. Άλλος φαινόταν υγιής αλλά τόσες ώρες που παρέμεινε εκεί μπορεί και να κόλλησε κάτι. Υπήρχαν παράπονα από αυτούς που περίμεναν. Το να περιμένουν άρρωστοι άνθρωποι μαζί με υγιείς έξω στην ομίχλη για τέσσερις ώρες, όσο και να μην έχεις κάτι, είναι πιθανόν να κολλήσεις» αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, προσθέτοντας ότι «Αυτές δεν είναι συνθήκες. Περιμέναμε έξω, ούτε καν μέσα στο θερμοκήπιο που έχει δημιουργηθεί για την αναμονή. Αλλά και τα αποτελέσματα κάνουν να βγουν 10-15 ημέρες, από ό,τι μας είπαν».

Μιλώντας στα «Χ» για το ίδιο θέμα, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, απάντησε ότι η αναμονή είναι μεγάλη λόγω πολύ υψηλής προσέλευσης καθώς εξυπηρετούνται από 160 – 200 άτομα την ημέρα στο ΤΕΠ covid για να διευκρινίσει: «Τι να κάνουμε όταν είναι δυο γιατροί και εξετάζουν. Γιατί τόσοι είναι. Ένας ειδικός και ένας ειδικευόμενος, όπως και ένας νοσηλευτής που παίρνει τα δείγματα για μοριακό έλεγχο» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Με τέτοια ροή πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει αυτή η αναμονή. Δεν υπάρχει μόνο η αναμονή για την εξέταση αλλά και για τα αποτελέσματα της εξέτασης. Έτυχε να πάρουμε αποτελέσματα λόγω αργιών και πέντε ημέρες μετά, δηλαδή κοντά στην ημερομηνία της εκπνοής της πενθήμερης καραντίνας».
Σε ότι αφορά τις αναφορές πολιτών για αναμονή 10 – 15 ημερών για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, η κα Καρατζόγλου ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει αναμονή 10 – 15 ημερών για τα αποτελέσματα. Παρακολουθώ συνεχώς τα αποτελέσματα που εκδίδονται και από το δικό μας εργαστήριο και από το εργαστήριο της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο στέλνουμε δείγματα για έλεγχο».

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στα «Χ» η πρόεδρος του συλλόγου Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, κα Παρθένα Κιόρτεβε, είπε ότι το να γίνεται δειγματοληψία στα επείγοντα του Νοσοκομείου, έχει αυτές τις καθυστερήσεις. Και πρόσθεσε ότι «Από την περασμένη Τρίτη υπάρχει επιστολή της διευθύντριας του Μικροβιολογικού. Με την επιστολή αυτή λέει ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται όλη αυτή η κατάσταση στο νοσοκομείο γιατί θα δημιουργούνται τέτοια αποτελέσματα, δηλαδή να περιμένουν οι ασθενείς 4 ή 5 ώρες. Ζητούμε λοιπόν τη βοήθεια από άλλες δομές πρωτοβάθμιας υγείας, όπως τα κέντρα υγείας, για τη λήψη των PCR. Το θέμα αυτό το έχουμε θέσει και προς τη διοίκηση ήδη από την Τρίτη που κάναμε κάποιες συναντήσεις. Για παράδειγμα στις Σέρρες, τα περιστατικά αυτά, για δειγματοληψία PCR, στάλθηκαν προς τα κέντρα υγείας. Θα μπορούσε και στη Δράμα να γίνονται δειγματοληψίες στα κέντρα υγείας και να αποστέλλονται είτε στο Νοσοκομείο Δράμας είτε στην Αλεξανδρούπολη. Το θέμα είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να μην περιμένουν 4-5 ώρες, για μια απλή δειγματοληψία. Στα επείγοντα πρέπει να απευθυνθούν κάποιοι που είναι συμπτωματικοί, να εξεταστούν, να τους ακροαστεί ο γιατρός και να κάνουν ακτινογραφία. Οι υπόλοιποι, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από το Νοσοκομείο Δράμας. Αυτή τη στιγμή η λήψη για PCR, σε δημόσιες δομές, γίνεται μόνο από το Νοσοκομείο Δράμας. Πουθενά αλλού. Δεν μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους κατευθύνουμε σε ιδιωτικά κέντρα. Η λύση είναι να υπάρξουν και άλλες δημόσιες δομές για την λήψη PCR».

Επισημαίνεται επίσης, ότι σε επιστολή που έστειλε στις αρχές Ιανουαρίου προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας η διευθύντρια του Μικροβιολογικού κα Χατζηβασιλείου, λέει ότι όλα τα τεστ covid διεκπεραιώνονται από το Γραφείο Λοιμώξεων του νοσοκομείου και το Μικροβιολογικό εργαστήριο. Ταυτόχρονα, κάνει γνωστό ότι πλέον η προσέλευση στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Δράμας είναι πολύ μεγάλη από τα τέλη Δεκεμβρίου και ότι το εργαστήριο και το Γραφείο Λοιμώξεων δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τον πολύ μεγάλο αριθμό δειγμάτων. Μόνο τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, απεστάλησαν 310 δείγματα. Στην ίδια επιστολή προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου, γίνεται σαφής η ανάγκη να απαλλαγεί το Νοσοκομείο από την υποχρέωση των PCR για ασυμπτωματικούς πολίτες, γιατί αυτό είναι αντικείμενο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των κέντρων υγείας. Κάτι που γίνεται στον γειτονικό Νομό Σερρών με σχετική απόφαση της ΥΠΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ