Από τα αρχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: Μία μοναδική έκθεση φωτογραφίας που αποτυπώνει γλαφυρά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής

0
753
Στο κέντρο της φωτογραφίας η πρόεδρος του παραρτήματος Δράμας του Ελληνικού Σταυρού κα Νίνα Παπαδοπούλου, πλαισιωμένη από εθελόντριες του ανθρωπιστικού οργανισμού

Είναι επισκέψιμη καθημερινά στο ισόγειο του δημαρχείου της Δράμας μέχρι την 1η Ιουλίου


Έκθεση φωτογραφίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του τμήματος Δράμας, με θέμα «Η δράση του Ερυθρού Σταυρού στην Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό» παρουσιάζεται από χθες Δευτέρα στο Ισόγειο Δημαρχείου Δράμας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ελευθερίων της Δράμας.
Το υλικό που εκτίθεται προέρχεται από τα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού. Πρόκειται για φωτογραφίες και μαρτυρίες στις οποίες περιγράφονται οι εξοντώσεις, οι αιχμαλωσίες, οι διωγμοί, ο ξεριζωμός, η εγκατάσταση και η περίθαλψη των Ελλήνων της Μικρασιατικής καταστροφής.
Όπως δήλωσε χθες στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” η πρόεδρος του παραρτήματος Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Νίνα Παπαδοπούλου, τα Ελευθέρια της Δράμας, φέτος είναι αφιερωμένα στη Μικρασιατική Καταστροφή και επειδή ο Ερυθρός Σταυρός είναι συνδεδεμένος με όλα τα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας, στην έκθεση παρουσιάζεται υλικό, με το οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τόσο όσον αφορά το διάστημα πριν από το ξεκίνημα της εκστρατείας όσο και κατά τη διάρκειά της που ο Ερυθρός Σταυρός συνόδευσε τον Ελληνικό Στρατό μέχρι και το Σαγγάριο Ποταμό, λίγο έξω από την Άγκυρα. Αλλά και στην συνέχεια κατά την οπισθοχώρηση του Ελληνικού Στρατού και τα γεγονότα της Σμύρνης. Όπως και στην υποδοχή των προσφύγων στη Χίο, τον Πειραιά και τον Βόλο, για την περίθαλψη των προσφύγων και των στρατιωτών.
“Η έκθεση φωτογραφίας αναφέρεται σε αυτά τα γεγονότα ενώ υπάρχουν και κάποιες μαρτυρίες. Η έκθεση χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στην ζωή των Ελλήνων στην Μικρά Ασία και στην Μικρασιατική Καταστροφή” τόνισε η κα Παπαδοπούλου.
Στην έκθεση μπορεί να δει κανείς πραγματικές εικόνες που αποτυπώνουν ανάγλυφα τα γεγονότα της εποχής όπως η ελληνική απόβαση στη Σμύρνη του 1019 και τους Έλληνες στρατιώτες της 1ης Μεραρχίας, στην προκυμαία της Σμύρνης. Τα εγκαίνια της υπηρεσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παρουσία του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης, Χρυσοστόμου, στιγμιότυπα από τα κλιμάκια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ανακούφιση των πασχόντων στο ελληνικό νοσοκομείο της Σμύρνης και πολλά ακόμη.
Η έκθεση στο ισόγειο του δημαρχείου της Δράμας, θα διαρκέσει έως την 1η Ιουλίου 2022 και είναι επισκέψιμη από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι. Η τελετή λήξης της συγκεκριμένης εκδήλωσης του Ερυθρού Σταυρού θα γίνει την 1η Ιουλίου, στο Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας ώρα 19:30 το απόγευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ