Συνέντευξη Θεόφιλου Ξανθόπουλου εφ’ όλης της ύλης: «Στη Δράμα δεν έχουμε περιθώρια εφησυχασμού»

0
1413

Τα προβλήματα είναι παρόντα και απαιτούν από εμάς να παλέψουμε για την αντιμετώπισή τους


 

Συνέντευξη τύπου για θέματα τοπικού αλλά και πανελλαδικού ενδιαφέροντος που απασχολούν την επικαιρότητα παραχώρησε χθες στον ανακαινισμένο χώρο της Ατλαντίδας στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ο Βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στο πλαίσιο της καθιερωμένης επικοινωνίας του με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.
Ο Βουλευτής ξεκίνησε από το πρόβλημα της πανδημίας που συνεχίζεται και δεν πρέπει να πέσει χαμηλά στο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, μολονότι όπως είπε, ο καιρός αλλά και οι πρακτικές της κυβέρνησης, συνηγορούν στο αντίθετο. Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος: «Η Πανδημία είναι παρούσα. Συμπολίτες μας εξακολουθούν να προσβάλλονται μολονότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για να δώσει ένα θετικό άνοιγμα και ένα θετικό μήνυμα, κατάργησε τις μάσκες, αλλά φαίνεται ότι ο ιός δε συμφωνεί. Με αποτέλεσμα να προσβάλλει όλο και περισσότερους πολίτες. Προσέχουμε και λειτουργούμε με την Πανδημία παρούσα. Εξακολουθούμε να απαιτούμε και να διεκδικούμε από την κυβέρνηση να ενισχύσει, στο μέτρο του δυνατού, το δημόσιο σύστημα υγείας και να αφήσει κατά μέρος τις πάγιες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες».
Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε και στην ακρίβεια λέγοντας: «Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 11%. Είναι η χειρότερη επίδοση εδώ και 25 χρόνια, αν θυμάμαι καλά. Η ρήτρα αναπροσαρμογής ουσιαστικά συντρίβει τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Τα είδη ευρείας κατανάλωσης έχουν πάρει την ανιούσα και συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση αρκείται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα χειρονομίες. Φέρνει την τροπολογία για την παύση ισχύος της ρήτρας αναπροσαρμογής και ουσιαστικά, θα περάσει το κόστος στους επι μέρους λογαριασμούς. Έτσι ώστε οι πολίτες νομίζω δεν θα δουν στην τσέπη τους καθόλου βελτίωση».
Σχετικά με την όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι: «H Αναθεωρητική πολιτική της γείτονος, ενισχυμένη και από την «φοβική» επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκαλεί συνεχώς, με αποτέλεσμα να διακόπτονται ή να απομειώνονται ουσιαστικά οι δίαυλοι επικοινωνίας και το πεδίο συνεννόησης μεταξύ των δύο όμορων χωρών. Το πρόβλημα δεν είναι η ελληνοτουρκική διαφορά. Είναι διαφορά διεθνούς δικαίου. Και έτσι πρέπει να την βλέπουμε κάθε φορά. Αυτό που η κυβερνώσα παράταξη μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική και την ομιλία στο κογκρέσο θεωρούσε ως μία πολύ σημαντική επιτυχία του πρωθυπουργού και της εξωτερικής μας πολιτικής, στο πεδίο των διεθνών σχέσεων φαίνεται να μην ισχύει».
Σε ότι αφορά τα τοπικά θέματα και ειδικότερα τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία μέσω του δρόμου Δράμας Αμφίπολης, ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι έχουμε μία επιπλέον δήλωση της Κυβέρνησης στην επίκαιρη ερώτηση της συναδέλφου του ΚΙΝΑΛ, της κυρίας Χαράς Κεφαλίδου. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι και μέσα στο καλοκαίρι μπορούμε να έχουμε έναρξη των διαδικασιών. Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης και οι καθυστερήσεις της, είναι προφανείς και αποδεικνύονται από επίσημα έγγραφα. Δεν θέλουμε να είμαστε μηδενιστές. Δεν θέλουμε να απαξιώνουμε, έχουμε μία επιπλέον εξαγγελία, καταλαβαίνετε ότι αυτό μας καθιστά επιφυλακτικούς και όχι μόνον εμάς. Αλλά και όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές. Θα περιμένουμε να δούμε. Ελπίζω το Σεπτέμβριο να μην αναγκαστούμε να επανέλθουμε στα ίδια πράγματα και με τα ίδια λόγια.
Ο κ. Ξανθόπουλος, αναφέρθηκε και στην πετυχημένη όπως είπε, συγκέντρωση για την υποδοχή των νέων μελών, του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την προηγούμενη εβδομάδα με κεντρικό ομιλητή τον Χρήστο Σπίρτζη. Παράλληλα συνέδεσε την επίσκεψη με το θέμα του σιδηροδρόμου και της χάραξης της νέας Σιδηροδρομικής Εγνατίας, λέγοντας: «Πολύ καθαρά, ο Χρήστος Σπίρτζης, είπε ότι θα δούμε και θα ακούσουμε οποιαδήποτε πρόταση, τεκμηριωμένη, θα εισηγηθούν οι εξειδικευμένοι μηχανικοί και μελετητής. Επομένως η πρόταση Κατσιμίγα μπαίνει, με τον πιο επίσημο τρόπο στο τραπέζι. Η Πρόταση Κατσιμίγα, λέει ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει η νέα χάραξη και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Δράμας και των Σερρών, που σήμερα αφήνει απ’ έξω. Είναι αδιανόητο δύο πολύ σημαντικές πόλεις της περιοχής να μείνουν απ’ έξω και να υλοποιείται μία χάραξη που ουσιαστικά θα αποτελέσει τον προαστιακό της Θεσσαλονίκης μέχρι τον Σταυρό της Χαλκιδικής. Η πρόταση του Κατσιμίγα ξανατίθεται στο τραπέζι και είναι απορίας άξιον πως υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που υποστηρίζουν ως ρεαλιστική λύση της σύνδεσης της Δράμας με τη νέα Σιδηροδρομική Εγνατία, την σύνδεση Ζίχνης – Αμφίπολης, που αφορά μία γραμμή που είναι καταργημένη, περίπου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και οι πολίτες οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Εμείς και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναδείξουμε το θέμα αυτό γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι βιώσιμη μία νέα χάραξη χωρίς τη Δράμα και τις Σέρρες. Η πρόταση (Κατσιμίγα) είναι μία πρόταση τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη, πολιτικά ορθή και επομένως μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο σύμπτωσης όλων των Δραμινών και διεκδίκησης μιας νέας χάραξης που να συμπεριλαμβάνει αυτά τα δύο αστικά κέντρα».
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας λέγοντας: «Υποδεχθήκαμε με συγκρατημένη αισιοδοξία την ανακοίνωση για την προκήρυξη 32 θέσεων. Αναμφίβολα είναi θετικό, αλλά θέλω να θυμίσω σε αυτούς που εύκολα πανηγυρίζουν, ότι από την προκήρυξη μέχρι και την πλήρωση των θέσεων μεσολαβεί πολύς χρόνος και πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Η Πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα. Το νοσοκομείο εξακολουθεί να είναι ανοχύρωτο. Υπάρχουν κλινικές όπως η Ουρολογική, η Οφθαλμολογική οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Υπάρχει μεγάλη αγωνία –την οποία εμείς θα την επαναφέρουμε κάθε τόσο για να γίνει συνείδηση στους πολίτες– για το ενδεχόμενο μέσα από το νέο νοσοκομειακό χάρτη που επεξεργάζεται η κυβέρνηση να υπάρξει ένα νοσοκομείο βάσης. Όπως το νοσοκομείο της Καβάλας και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής να αποτελέσουν κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας. Είναι μία επιλογή στην οποία θα πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά όλοι οι Δραμινοί και να διαμηνύσουμε ότι δεν ανεχόμαστε περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου και της Δημόσιας Υγείας».
Σχετικά με το μέλλον των ΑΕΙ που λειτουργούν στην πόλη της Δράμας ο Δραμινός Βουλευτής σημείωσε: «Θυμίζουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίστηκαν τα υπάρχοντα ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θέσπισε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με αποτέλεσμα πάρα πολλά περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα μεταξύ των οποίων και τα δικά μας, να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά, πρόβλημα επιβίωσης. Προσθέστε σε αυτό και την εισήγηση που έκανε η διοικούσα επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, για συρρίκνωση των σχολών της ευθύνης της και θα καταλάβετε ότι το μέλλον δεν είναι ευοίωνο. Σε αυτό θέλω να προσθέσω ότι και οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης μας είναι εξαιρετικά ανήσυχοι με την τύχη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Είχα μία συνάντηση μαζί τους που μου μετέφεραν τις αγωνίες τους. Στο μέτρο των δυνάμεων μου και κοινοβουλευτικά θα πιέσω στο να βρεθεί λύση που μπορεί να είναι αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, δηλαδή ενίσχυση των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων και όχι περαιτέρω συρρίκνωσή τους».
Τέλος ο κ Ξανθόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει στην Παγκόσμια Τράπεζα μία μελέτη για τον δικαστικό χάρτη της χώρας. Πρόσθεσε ότι: «Όταν αναθέτεις μία Μελέτη στην Παγκόσμια Τράπεζα είναι προφανές τι κριτήρια θα πρυτανεύσουν. Με αυτή τη λογική λοιπόν υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο, τα πρωτοδικεία της Δράμας και άλλων πόλεων να συρρικνωθούν αντί η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι εξ αποστάσεως δίκες να είναι επιβοηθητικές της διεξαγωγής και της επιτάχυνσης των δικών, γίνονται άλλοθι για τη συρρίκνωση των επαρχιακών πρωτοδικείων. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όλη την κοινωνία. Απασχολεί Βεβαίως το Δικηγορικό Σύλλογο, το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων. Είναι προφανές ότι πρέπει να απασχολήσει και την τοπική κοινωνία γιατί σιγά-σιγά ξηλώνεται ότι ξέραμε ως κράτος και ως υπηρεσία, στην πόλη μας».
Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος «Στη Δράμα δεν έχουμε περιθώρια εφησυχασμού. Τα προβλήματα είναι παρόντα και απαιτούν από εμάς να παλέψουμε για την αντιμετώπισή τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ