Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Κέντρου Πρόληψης στη πλατεία Ελευθερίας

0
710

Γ. Καμπουρίδης: «Χρέος όλων μας, πρωτίστως όμως της πολιτείας, η αντιμετώπιση των αιτιών στη ρίζα του προβλήματος»


Εκδηλώσεις από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Δράση», σε συνεργασία με την Π.Ε. Δράμας, τον Δήμο Δράμας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών. Παρά την αστάθεια του καιρού και το ψιλόβροχο, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ποδηλατοδρομία, με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Πεζών Ποδηλατών Δράμας, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας, όπως επίσης η δράση για παιδιά με την συμμετοχή των ΚΔΑΠ του Δήμου Δράμας και η συναυλία με το μουσικό σχήμα «Επτά Όγδοα».

Από αριστερά, ο πρόεδρος του κέντρου πρόληψης «Δράση», Γ. Καμπουρίδης, και ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης, κ. Στ. Τζιμογιάννης

H 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Ημέρα ευαισθητοποίησης για τις αιτίες του προβλήματος αυτού που ταλανίζει την κοινωνία και ιδιαίτερα του πιο ζωντανού και δυναμικού της κομματιού, της νεολαίας. Χρέος όλων μας, πρωτίστως όμως της πολιτείας, η αντιμετώπιση των αιτιών στην ρίζα του προβλήματος που αφορά κυρίως την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Κέντρου «Δράση», κ. Γαβριήλ Καμπουρίδης, και πρόσθεσε: «Εμείς στο κέντρο πρόληψης δεν ασχολούμαστε μόνο με την πρόληψη και την ενημέρωση για τα ναρκωτικά, αλλά και με ό,τι δημιουργεί εθισμό σε όλες τις ηλικίες, από παιδιά μέχρι και ενήλικες. Παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη, γιατί την έχουμε όλοι ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες του κέντρου πρόληψης είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες του Νομού Δράμας. Μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί στο τηλέφωνο του κέντρου πρόληψης, δηλαδή στο 25210-30053, ή ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του κέντρου, για να μπορέσει να τον βοηθήσει κάποιο από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του κέντρου».
Στις εκδηλώσεις που έγιναν στην πλατεία Ελευθερίας, παρέστη και ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης που συνεργάζονται με τον ΟΚΑΝΑ, κ. Στέφανος Τζιμογιάννης, ο οποίος συνεχάρη το κέντρο πρόληψης Δράμας και τον πρόεδρό του, κ. Καμπουρίδη, για τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών. Πρόσθεσε, ακόμα, τα εξής: «Η 26 Ιουνίου έρχεται να αναδείξει όχι μόνο τα προβλήματα και το μείζον θέμα των ναρκωτικών, αλλά και να μεταφέρει το μήνυμα ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στη νεολαία να την προφυλάξουμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε, ώστε να αποφύγει τη μάστιγα των ναρκωτικών. Ιδιαίτερα τη σημερινή περίοδο που η χώρα μας διατρέχει πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική κρίση, θα πρέπει ακόμα περισσότερο να ενεργοποιηθούμε όλοι. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών. Ευχόμαστε, ως πανελλαδικό δίκτυο, εκτός από την Παγκόσμια Ημέρα που καθιερώθηκε η 26η Ιουνίου, αυτές οι δράσεις να γίνονται και σε καθημερινή βάση». Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» για το αν αυξήθηκαν τα προβλήματα κατά την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Τζιμογιάννης, απάντησε καταφατικά και εξήγησε: «Τα προβλήματα αυξήθηκαν όχι μόνο σε νεαρά άτομα, αλλά και σε επιχειρηματικά στελέχη και επαγγελματίες, οι οποίοι είδαν τα μαγαζιά τους να κλείνουν λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα τα κέντρα πρόληψης να κάνουν διάφορες δράσεις και να υπογράψουν σύμφωνα συνεργασίας με τα επιμελητήρια, για να βοηθήσουν επαγγελματίες που απέκτησαν ψυχολογικά προβλήματα με κάποιους εξ αυτών να φθάσουν και σε απονενοημένα διαβήματα».

Μιλώντας για τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών από το Κέντρο Πρόληψης «Δράση», ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος τόνισε ότι το κέντρο πρόληψης φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Ο ίδιος σημείωσε: «Ξέρουμε ότι η γνώση είναι δύναμη και ότι η ενημέρωση βοηθά στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και η κοινωνία χρειάζεται συνεχείς παρεμβάσεις για να μπορέσει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Είμαστε κοντά στις πρωτοβουλίες αυτές. Θέλω να πιστεύω ότι με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα για τους εξαρτημένους συνανθρώπους μας».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και οι εθελοντές αστυνομικοί της Διοίκησης Δράμας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών. Ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης, κ. Μηνάς Σκάρλιος, τόνισε ότι οι εθελοντές αστυνομικοί συμμετέχουν και στηρίζουν και αυτοί την πρωτοβουλία του Κέντρου Πρόληψης «Δράση», καθώς θεωρούν ότι η ευαισθητοποίηση για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα (όπως τα ναρκωτικά) έχει μεγαλύτερη σημασία από ότι η καταπολέμηση. Ο κ. Σκάρλιος τόνισε: «Θεωρούμε ότι μέσα από την ενημέρωση μπορούμε να βοηθήσουμε νέους συνανθρώπους μας, για να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν τη ζωή τους και να πουν όχι στα ναρκωτικά».

Από αριστερά, ο επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου πρόληψης «Δράση», κ. Κ. Βλάχος, η κοινωνιολόγος Εφ. Αγαθαγγελίδου, ο πρόεδρος του κέντρου, κ. Γ. Καμπουρίδης, και η κοινωνική λειτουργός κ. Γ. Βασιλειάδου.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ», μία ημέρα πριν και συγκεκριμένα το Σάββατο 25 Ιουνίου, διένειμε έντυπο υλικό σε κεντρικά σημεία της πόλης της Δράμας και οι επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου συζήτησαν με τους πολίτες για το μεγάλο ζήτημα των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ