Από τις 5 Ιανουαρίου ξεκινούν τα δρώμενα του Δωδεκαημέρου

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δωδεκαημέρου

0
246

Αναβιώνουν και φέτος τα λαϊκά δρώμενα του Δωδεκαημέρου στο νομό Δράμας, στο Βώλακα, την Καλή Βρύση, το Μοναστηράκι, τον Ξηροπόταμο, το Παγονέρι, την Πετρούσα και τους Πύργους. Χθες Τετάρτη παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από τους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων για τα πανάρχαια δρώμενα που ξεκινούν στις 5 Ιανουαρίου, συνεχίζονται στις 6 στις 7 και 8 Ιανουαρίου
Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηρακίου κ. Γιάννης Παπουτσής, ο οποίος εκπροσώπησε και το σύλλογο του Βώλακα. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παγονερίου κ. Δημήτρης Κούνιος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης κ. Αθανάσιος Παλικάρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξηροποτάμου κ. Στέργιος Δεμίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πετρούσας κ. Κωνσταντίνος Πουρνάρκας, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πύργων κ. Σωτήρης Βαλκάνης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, τόνισε ότι είναι στην ευχάριστη θέση να φιλοξενεί τους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων που ασχολούνται αυτές τις ημέρες με τα λαϊκά δρώμενα του Δωδεκαημέρου. Είπε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι κοντά στα δρώμενα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και τα ήθη και έθιμα των χωριών της Δράμας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πολύ καλή συνεργασία της ΠΕ Δράμας με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να ασχοληθούμε με τον Πολιτισμό. Ο πολιτισμός μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, είναι η ιστορία μας και όταν δεν ασχολούμαστε με αυτά, χάνεται η ιστορία αλλά και το μέλλον μας».


Σύμφωνα με όσα είπαν οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων, των κοινοτήτων του Νομού Δράμας όπου τελούνται τα λαϊκά δρώμενα του Δωδεκαημέρου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
– Στις 5 Ιανουαρίου στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου στο Μοναστηράκι τις βραδινές ώρες γίνεται η προετοιμασία μύησης. Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, ανήμερα των Θεοφανείων στις 3:00 μ.μ., με τον «τρανό κυκλικό χορό» στην πλατεία του χωριού, οι Αράπηδες κορυφώνουν το τελετουργικό τους έργο, υπηρετώντας και αναδεικνύοντας τη συνέχεια ως αξία ζωής
– Στις 6 Ιανουαρίου στο Βώλακα, γύρω στις 11.00 π.μ. στην πλατεία το δρώμενο της αναβιώνει το έθιμο της «μπάρας» κατά το οποίο, τα νέα ζευγάρια περνούν από τα παγωμένα νερά της «μπάρας» στην πλατεία του χωριού, για την ευκαρπία και την ευετηρία τους. Μετά τα μεσάνυχτα, «κλέψιμο» αντικειμένων.
Την ίδια ημέρα 6 Ιανουαρίου, στην Καλή Βρύση μετά τον Αγιασμό των υδάτων κάνουν την εμφάνισή τους τα Μπαμπούγερα, περιμένοντας τον κόσμο έξω από την εκκλησία. Στη συνέχεια θα βρίσκονται στους γραφικούς δρόμους του χωριού.
Στον Ξηροπόταμο μετά τον Αγιασμό των υδάτων στις 6 Ιανουαρίου, γίνεται η γύρα του χωριού με μέλη του πολιτιστικού συλλόγου. Μετά το πέρας της γύρας, κάτοικοι θα στήσουν καζάνια με εδέσματα σε όλο το χωριό
Την ίδια ημέρα στο Παγονέρι στις 12.00 π.μ., στην πλατεία του χωριού θα αναβιώσει το δρώμενο των «Χαράπηδων», ενώ στην Πετρούσα στις 18.00 θα γίνει μικρή γύρα στο χωριό με κουδουνοφόρους και προπομπό τη γνωστή καμήλα σύμβολο του «Μπάμπιντεν». Στους Πύργους επίσης την ίδια ημέρα στις 19.00 θα αναβιώσει η λεγόμενη «νταβανίσκα» και θα ακολουθήσει ολονύκτιο παραδοσιακό γλέντι.

†Στις 7 Ιανουαρίου στο Βώλακα μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η αγοραπωλησία των «κλεμμένων» αντικειμένων από τα σπίτια των ελεύθερων κοριτσιών, ενώ στον εξωτερικό χώρο της κοινότητας θα μοιράζεται ζεστό κρασί και τσάι, τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή γίδα. Την ίδια ώρα θα ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για το ντύσιμο των αράπηδων σε διάφορες γειτονιές του χωριού. Στις 15:00 θα βγούνε οι Αράπηδες στην κεντρική πλατεία για την αναβίωση του εθίμου. Στις 18:00 θα γίνει και το κάλεσμα του κουμπάρου για τον γάμο της επόμενης ημέρας.
Επίσης στις 7 Ιανουαρίου στην Καλή Βρύση στις 14.00 το μεσημέρι τα τμήματα του Π.Σ Καλής Βρύσης θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια του τόπου. Έπειτα θα ακολουθήσει χορός στην πλατεία του χωριού για όλο τον κόσμο. Το απόγευμα πλήθος Μπαμπούγερων θα επισκέπτονται τους εορτάζοντες του χωριού για να τους ευχηθούν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
Στον Ξηροπόταμο, την ίδια ημέρα δυο ομάδες μεταμφιεσμένων στις 10.00 π.μ. θα κάνουν τη γύρα του χωριού στους εορτάζοντες Γιάννηδες και ευχόμενοι να πάνε όλα καλά στους εορτάζοντες και τις οικογένειές τους. Στις 15.00 στην πλατεία του Ξηροποτάμου θα ακολουθήσει το δρώμενο των «Αράπηδων».
Επίσης στις 7 Ιανουαρίου στο Παγονέρι στις 12.00 μ.μ. θα γίνει γύρα του χωριού με μεταμφιεσμένους. Την ίδια ώρα και ημέρα στην Πετρούσα θα γίνει μεγάλη γύρα στο χωριό με τους μεταμφιεσμένους και την καμήλα. Στις 10.00 στους Πύργους θα γίνει γύρα του χωριού με κωδονοφόρους και στις 18.00 γλέντι με τις «αρκούδες» να εμφανίζονται στην πλατεία του χωριού. Ο κόσμος θα μπορεί να απολαύσει δωρεάν κρασί και μακαρόνια «τσομπάνσκι».
– Στις 8 Ιανουαρίου στο Βώλακα στις 13:00 θα συγκεντρωθεί ο κόσμος στον σύλλογο από όπου θα ξεκινήσει το κάλεσμα του «γάμου», συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Στις 15:00 θα γίνει στην κεντρική πλατεία η σατιρική αναβίωση του παραδοσιακού γάμου. Μετά το τέλος του, στις 18:00, θα κάνουν την εμφάνιση τους οι αρκούδες Την ίδια ημέρα στην Καλή Βρύση στις 14.00 στην πλατεία θα γίνει το δρώμενο του διονυσιακού γάμου. Την ίδια ώρα στην Πετρούσα στις 14.00, στην αυλή του σχολείου θα γίνει το δρώμενο της «Μπάμπως». Στις 18.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στους Πύργους στην πλατεία θα αναβιώσει το δρώμενο της «Μπάμπως».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ