
Τι ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΚΚΠΠ ΑΜΘ κ. Αναστασία Τζαμπαζλή – «Απώτερο στόχο της Διοίκησής μας αποτελεί η αποϊδρυματοποίηση»
Μέσα στο φθινόπωρο θα είναι σε λειτουργία στη Δράμα οι τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης υποστηριζόμενες από το Παράρτημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση του ΚΚΠΠ ΑΜΘ και την πρόεδρό του κ. Αναστασία Τζαμπαζλή σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε παρουσία και της υπεύθυνης του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας κ. Κατερίνας Χατζηδημητρίου. Η πρόεδρος του ΚΚΠΠ ΑΜΘ είπε ότι η προσπάθεια αυτή έχει ήδη μπει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, είχε κάνει γνωστό ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, ότι εγκρίθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα για τη λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ανθρώπους, άνω των 18 ετών, με αναπηρία. Το έργο αποτελεί μια προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης, εγκατάλειψης του ασυλικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών και αποφυγή ιδρυματοποίησης για άτομα με νοητική υστέρηση, που διαβιούν είτε στο πλαίσιο κλειστής περίθαλψης είτε με τις οικογένειες τους και οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στη φροντίδα τους. Το πρόγραμμα αφορά τη λειτουργία τριών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), των έξι ατόμων η κάθε μία (σύνολο 18 ΑμεΑ), που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ενοίκων και στην ένταξη τους στην κοινότητα καθώς και στη δημιουργία συνθηκών διαβίωσης που σέβονται την προσωπικότητα και την ατομικότητα των ενοίκων.
Ανασκόπηση έργου
Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου στην Καβάλα, η κα Τζαμπαζλή ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από τη διοίκησή του ΚΚΠΠ ΑΜΘ έως σήμερα, λέγοντας: «Έχουμε προβεί στη διαδικασία της αποκατάστασης της χρόνιας βλάβης του δικτύου ύδρευσης του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας με τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας, ρυθμίσαμε το χρέος του Παραρτήματος προς τη ΔΕΥΑ Καβάλας, μειώσαμε το οφειλόμενο ποσό προς τη ΔΕΥΑ Δράμας και ταυτόχρονα μειώσαμε την οφειλή του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας προς τη ΔΕΥΑΔ.
Πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση χρόνιων προβλημάτων στο δίκτυο αποχέτευσης του Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων Δράμας σε συνεργασία με τη τεχνική υπηρεσία του Δήμου Δράμας.
Έχουν επιτηρηθεί όλα τα κτίρια των Παραρτημάτων μας και έχει γίνει μία πλήρης καταγραφή όλων των απαιτούμενων εργασιών – επισκευών και συντηρήσεων. Έχουν ήδη υλοποιηθεί συντηρήσεις όλων των κλιματιστικών μονάδων, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (λέβητες, γεννήτριες, κτλ.), των ανελκυστήρων, των συστημάτων πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, κ.ο.κ σε όλα τα κτίρια των Δομών μας.
Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια τόσο των φιλοξενούμενων όσο και των εργαζομένων όλων των Παραρτημάτων μας. Για το σκοπό αυτό έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στα συστήματα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας των Παραρτημάτων μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας, όπου η συντήρηση των πυροσβεστικών μέσων (μάνικες, πυροσβεστικές φωλιές, κρούνοι, κτλ.) είχε χρόνια να πραγματοποιηθεί και ο εξοπλισμός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, τη στιγμή που το εν λόγω Παράρτημα βρίσκεται σε δασώδη περιοχή. Ήρθαμε λοιπόν σε επαφή με επιχείρηση της περιοχής η οποία προσφέρθηκε να μας δωρίσει σύγχρονο εξοπλισμό πυρασφάλειας – πυροπροστασίας και να μας συντηρήσει τον ήδη υπάρχοντα.
Κύριο μέλημά μας αποτελεί η πλήρης αποκατάσταση του καμένου κτιρίου του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας, το οποίο αποτελούσε το χώρο ψυχαγωγίας των φιλοξενούμενων παιδιών του Παραρτήματος αλλά κάηκε το 2016 σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ισόγειο χώρο του. Μετά από συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από την αρχή ακόμη της θητείας μας, με τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη, ενημερωθήκαμε πως για να προχωρήσει από εδώ και πέρα και εν τέλει να ολοκληρωθεί το έργο της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας για το οποίο φορέας υλοποίησης – υπεύθυνος ήταν και είναι ο δήμος Καβάλας (πρόγραμμα ΕΣΠΑ) πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθούν οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, ζημιές που ανέρχονται περίπου στο ποσόν των 250.000,00 ευρώ. Εκτιμούμε πως η πλήρης αποκατάσταση του καμένου κτιρίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο τρίμηνο του 2021, ώστε να υλοποιηθεί επιτέλους το εν λόγω Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Έχουμε μπει σε διαδικασία μελετών, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, με σκοπό τη σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων των Δομών μας. Ήδη ξεκινήσαμε ενέργειες επισκευών (π.χ. εξωτερικές θερμομονώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων, κλπ.). Ενδεικτικά αναφέρουμε πως εξετάζουμε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα το net – metering / μελέτη ενεργειακού συμψηφισμού.
Σκοπός μας είναι και η δημιουργία και η λειτουργία ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) σε όλους του νομούς των Παραρτημάτων μας. Ήδη έχουμε μπει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη λειτουργία και των άλλων δύο (2) ΣΥΔ στο Παράρτημά μας στη Δράμα και μέσα στο φθινόπωρο θα είναι σε λειτουργία πλέον και οι τρεις (3).
Η Διοίκησή μας στηρίζει ιδιαίτερα το θεσμό της αναδοχής και υιοθεσίας και έχουμε ήδη προβεί στην υπογραφή ενός «Μνημονίου συνεργασίας» (διάρκειας ενός έτους) μεταξύ του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., κ. Χρ. Μέτιου, της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ΑΜΘ και την Πρόεδρο του Κέντρου μας με σκοπό την προώθηση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας προς τους υποψήφιους θετούς γονείς, τους αρμόδιους υπαλλήλους των δομών παιδικής προστασίας και τους αρμόδιους υπαλλήλους των φορέων που υλοποιούν τις διαδικασίες των θεσμών αναδοχής και υιοθεσίας. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο το πρώτο διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα υποψήφιων θετών γονέων και προετοιμάζεται το δεύτερο.
Απώτερο στόχο της Διοίκησής μας αποτελεί η αποϊδρυματοποίηση».