Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας για την αντιπυρική περίοδο.
Ικανοποιητική θεωρείται η υλικοτεχνική υποδομή που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Εντάχθηκαν ήδη στο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας οι εποχικοί πυροσβέστες στο πλαίσιο τής προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου που άρχισε από 1 Μαΐου. Ήδη προηγήθηκε και η ενσωμάτωση των παλαιότερων εποχικών υπαλλήλων που πλέον υπηρετούν με πενταετείς συμβάσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας.
Συνολικά 17 άτομα, εποχικοί αλλά και εργαζόμενοι πενταετούς θητείας, συμπληρώνουν το δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, τόσο στην πόλη της Δράμας όσο και στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Παρανεστίου και Νευροκοπίου.
«Από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν να κινούνται τα περιπολικά οχήματα και να επανδρώνονται τα πυροφυλάκια. Προς το παρόν και επειδή ο Μάιος δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνος μήνας για τη Βόρεια Ελλάδα, η προσπάθεια της υπηρεσίας και των συναρμοδίων φορέων επικεντρώνεται περισσότερο στο σχεδιασμό και την οργάνωση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», σημειώνει μιλώντας στα «Χ» ο Διοικητής της Π.Υ. Δράμας, Αντιπύραρχος κ. Ιωάννης Αραμπατζής.
Για τον συντονισμό του έργου της πυρόσβεσης και την εποπτεία των περιοχών που είναι επικίνδυνες για τυχόν πυρκαγιές (αλσύλλια και δασικές εκτάσεις) επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες Πέμπτη και η σύγκλιση του ΣΟΠΠ (Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας) στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με τηλεδιάσκεψη.
«Στην προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι σημαντική και η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στη φύλαξη των αλσυλλίων στη Δράμα (στην περιοχή του Κορυλόβου), καθώς και στις περιοχές της Προσοτσάνης και του Δοξάτου. Η συμβολή τους είναι σημαντική, καθώς ενισχύουν την προσπάθεια επιτήρησης σε επιπλέον επικίνδυνες και κρίσιμες περιοχές», σημειώνει ο Διοικητής της Π.Υ. Δράμας συμπληρώνοντας ότι ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας στην αποτελεσματικότητα της πυροπροστασίας είναι και η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών μεμονωμένα. «Θα πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους και να μην βάζουν φωτιά σε υπαίθρια μέρη για κανέναν λόγο. Επίσης, όταν εντοπίζουν φωτιά, να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199 ή στο 112, προκειμένου να γίνεται άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα σε έναν Νομό όπως ο δικός μας, όπου υπάρχουν μεγάλες δασικές εκτάσεις, στις οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν δασικές πυρκαγιές, καθώς δεν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές», συμπληρώνει ο κ. Αραμπατζής.
«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε όλη τη θερινή περίοδο και η ετοιμότητά της κλιμακώνεται ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας που ανακοινώνεται καθημερινά από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Η υλικοτεχνική υποδομή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Π.Υ. Δράμας θεωρείται ικανοποιητική ώστε να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, παρότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, καθώς προηγήθηκε και η προμήθεια νέων οχημάτων τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό στοιχείο, επίσης, για την επιχειρησιακή της δυνατότητα είναι και η συνδρομή των υπολοίπων πυροσβεστικών υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο, είτε με επίγεια είτε με εναέρια μέσα, όταν παραστεί ανάγκη. Ελπίδα όλων, πάντως, είναι η φετινή αντιπυρική περίοδος να κυλήσει ομαλά και η δραστηριότητα του Πυροσβεστικού Σώματος να περιοριστεί σε επίπεδο επιτήρησης και λήψης προληπτικών μέτρων χωρίς την ύπαρξη πυρκαγιών και περιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης. Υπενθυμίζεται ότι η περσινή αντιπυρική περίοδος κύλησε χωρίς ιδιαίτερα συμβάντα, με εξαίρεση τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν στην περιοχή του Νευροκοπίου και του Καταφύτου, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν για περίπου ένα δεκαήμερο.»