Αποδεκατίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας – Σημαντικά προβλήματα από την υποστελέχωση

0
892

– Μεγάλος ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων και έπονται και άλλες
– Αν. Καμπάνταη: «Στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας υπηρετούσαν 400-500 εργαζόμενοι και σήμερα αγγίζουν μόλις τους 200»


 

Προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με την έγκαιρη εξυπηρέτηση των πολιτών, την εύρυθμη λειτουργία των ελεγκτικών υπηρεσιών, την πορεία υλοποίησης των έργων και όχι μόνο, δημιουργεί ο αποδεκατισμός του προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Η συνταξιοδότηση πολλών στελεχών στις υπηρεσίες και μη πρόσληψη επαρκούς αριθμού νέου τακτικού προσωπικού δημιουργεί αγκυλώσεις που επείγει να ξεπεραστούν.
“Το πρόβλημα απουσίας προσλήψεων στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και υποστελέχωση γενικότερα. Στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, υπηρετούσαν 400 -500 εργαζόμενοι και σήμερα αγγίζουν μόλις τους 200” επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Αναστασία Καμπάνταη.
Δυστυχώς, όπως εξηγεί, συνταξιοδοτείται μεγάλος αριθμός προσωπικού ενώ από την άλλη πλευρά δεν γίνονται προσλήψεις τακτικού προσωπικού, εκτός από την περιστασιακή ενσωμάτωση προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά αυτό δεν αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα.
Το αποτέλεσμα της υποστελέχωσης που υπάρχει στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, είναι ότι το υπάρχων προσωπικό επιβαρύνεται με πολύ μεγαλύτερο όγκο εργασίας και αυτό έχει ως συνέπεια να απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος για την εξυπηρέτηση των υποθέσεων των πολιτών.
“Ενώ εμείς σαν εργαζόμενοι θέλουμε να εξυπηρετήσουμε ταχύτερα, δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί είναι πολύ μεγάλος ο όγκος της δουλειάς. Κενά υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες αλλά κυρίως στον ελεγκτικό μηχανισμό και στις τεχνικές υπηρεσίες, στις οποίες (ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας), υπηρετούσαν ήδη λίγοι υπάλληλοι. Το προσωπικό έχει ήδη αποδεκατιστεί αλλά δεν είναι μόνο αυτό, γιατί μέχρι το τέλος του έτους θα αποχωρήσουν και άλλοι υπάλληλοι οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν. Το πρόβλημα έλλειψης επαρκούς αριθμού προσωπικού θα μας δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία υλοποίησης των έργων ” αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Αναστασία Καμπάνταη.
To πρόβλημα της υποστελέχωσης μπορεί να είναι αισθητό στην περιφερειακή Ενότητα Δράμας, αλλά αφορά και της υπόλοιπες ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πλέον τίθεται επιτακτικά το θέμα της στελέχωσης των οργανικών μονάδων της Περιφέρειας, με εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και εργατοτεχνικό δυναμικό λόγω της διευρυμένης περιοχής ελέγχου και των πρόσθετων μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων από το 2011 μέχρι και σήμερα. Συνολικά περίπου 645 λιγότεροι υπάλληλοι εργάζονται σήμερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σε σχέση με το 2011. Το προσωπικό που υπηρετούσε το 2011 ήταν 1580 εργαζόμενοι ενώ το προσωπικό που υπηρετούσε το 2021 ήταν 935 εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι περισσότερες αποχωρήσεις εντοπίζονται στο μόνιμο προσωπικό. Η εικόνα του προσωπικού της Περιφέρειας για την επόμενη τετραετία, είναι άκρως ανησυχητική καθώς σχεδόν για όλες τις υπηρεσίες δημιουργείται πρόβλημα λειτουργίας. Πέρα από τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις, μείζον ζήτημα αναδεικνύεται και η περαιτέρω γήρανση των εναπομεινάντων υπαλλήλων. Το πρόβλημα θα οξύνεται όσο θα αυξάνονται οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ενώ οι λιγοστές προσλήψεις και οι μετατάξεις του προσωπικού μέσω κινητικότητας δεν επιφέρουν καμιά ουσιαστική αλλαγή στην συνολική εικόνα . Είναι φανερό πλέον ότι, με το υπάρχον δυναμικό είναι σχεδόν αδύνατη η έστω στοιχειώδης λειτουργία των επιτελικών υπηρεσιών της ΠΑΜΘ αλλά παραμένει προβληματική και η λειτουργία των οργανικών μονάδων των περιφερειακών ενοτήτων της ΠΑΜΘ.
Με φόντο αυτές τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, τις προηγούμενες ημέρες, εγκρίθηκε και ο «Πολυετής προγραμματισμός ανθρωπίνου δυναμικού δημόσιας διοίκησης 2023-2026» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει προσλήψεις συνολικά εκατόν εβδομήντα επτά ατόμων με κάλυψη της δαπάνης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τα οποία χρειάζονται για την σωστή λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ