Προσοχή στην ελεγχόμενη καύση σε υπαίθριες εκτάσεις αυτή την περίοδο

0
1313

– Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας, Ιωάννης Αραμπατζής, μιλάει στα «Χ»
– Έχουν δημιουργηθεί αρκετές πυρκαγιές στην περιφέρειά μας


 

Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη περίοδο αυτή την εποχή, κατά την οποία πολλοί, στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν αγρούς και υπαίθριες εκτάσεις προκαλούν ελεγχόμενη καύση των αγριόχορτων. Οι καύσεις αυτές βάση νόμου μπορούν να γίνουν, αλλά με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αφού ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υπαρκτός, όπως αποδείχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν.
Η απώλεια ελέγχου μιας ελεγχόμενης καύσης είναι ένα σενάριο που δεν είναι καθόλου θεωρητικό αν ληφθεί υπ’ όψη ότι την τελευταία περίοδο έχουν δημιουργηθεί αρκετές πυρκαγιές στην περιφέρειά μας από την καύση των υπολειμμάτων και ειδικότερα σε δασικές αγροτοδασικές περιοχές.
“Στην συγκεκριμένη περίοδο, κατά την οποία ακόμη δεν έχει βγει η καινούργια βλάστηση και πολλοί καθαρίζουν τις εκτάσεις τους, υλοτομούν διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες και βάζουν φωτιές για να κάψουν τα υπολείμματα, μπορεί οι φωτιές να ξεφύγουν εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, δηλαδή όταν υπάρχει ξηρασία και λίγος άνεμος. Είχαμε διάφορα τέτοια περιστατικά στην περιοχή της περιφέρειάς μας” τονίζει στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δράμας Πύραρχος κ. Ιωάννης Αραμπατζής.
Μέχρι το τέλος Απριλίου, υπάρχει η δυνατότητα καύσης αυτών των υπολειμμάτων και αυτό δεν απαγορεύεται, προσθέτει ο ίδιος, για να διευκρινίσει: “Ωστόσο όσοι προχωρούν σε καύσεις υπολειμμάτων σε υπαίθριες εκτάσεις, οφείλουν να λάβουν ορισμένα μέτρα. Θα πρέπει περιμετρικά να έχουν οργώσει και εκεί που θα τοποθετήσουν τα υπολείμματα προς καύση, να μην υπάρχει βλάστηση. Θα πρέπει να προσέξουν την ημέρα της καύσης να μην φυσούν άνεμοι και να είναι εφοδιασμένοι με νερό ή σκαπανικά ώστε να μπορέσουν να επέμβουν οι ίδιοι σε πρώτο χρόνο εαν τυχόν κάτι δεν πάει καλά. Όμως αυτές είναι προϋποθέσεις τις οποίες κάποιες φορές δεν τηρούνται και έτσι έχουμε περιπτώσεις όπου βάζουν φωτιά στα υπολείμματα και φεύγουν ή δεν υπολογίζουν καλά τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφεύγει όταν υπάρχουν άνεμοι”.
Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δράμας προκειμένου να εξαλείψει τους κινδύνους πυρκαγιάς σε περιουσίες και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Η υπηρεσία εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών ώστε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται στην υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη με τίτλο «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» καθώς και στην υπ’ αρ. 20/2022.
Σχετικά με την Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών», η υπηρεσία τονίζει ότι, πριν την καύση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία.
Μάλιστα επισημαίνει ότι ήδη πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες, προς διαπίστωση της τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων. Σε περίπτωση μη τήρησης τους θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ