Πλήθος κόσμου στις τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στη Δράμα την Τετάρτη

0
1551

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την ακρίβεια και τους καθηλωμένους μισθούς


 

Σημαντική συμμετοχή κόσμου υπήρξε συνολικά, στις τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν το πρωί της Τετάρτης στη Δράμα, ενάντια στην ακρίβεια, τις ανισότητες και τον οικονομικό μαρασμό των πολιτών, όπως και ενάντια στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.
Τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Δράμας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας. Την χθεσινή 24ωρη απεργία είχαν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλα εργασιακά σωματεία.
Η πρώτη απεργιακή συγκέντρωση στη Δράμα, έγινε στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 30 περίπου σωματείων του ΕΥΚ, εργαζομένων και συνταξιούχων, όπως και μελών του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας που μπορεί να μην έλαβε απόφαση να κλείσει τα καταστήματα αλλά στήριξε την κινητοποίηση προτρέποντας όσα από τα μέλη του το επιθυμούσαν να συμμετέχουν σε αυτήν.
Μάλιστα μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, Αντώνης Σκουλίδης, επεσήμανε ότι η στήριξη των εμπόρων ήταν αυτονόητη καθώς η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση πλήττει τους πάντες. Υπάρχει όπως είπε, αγωνία του κόσμου για το που οδηγεί η κατάσταση με την ακρίβεια, για το κατά πόσο μπορούν να αντέξουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αλλά και οι εμπορικές επιχειρήσεις. Ο κ. Σκουλίδης τόνισε μάλιστα ότι η οικονομική πίεση που δέχονται οι οικογένειες από την ακρίβεια και την αύξηση του ενεργειακού κόστους τις έχει φέρει σε ένα σημείο που πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής και σαφώς μειώνει την καταναλωτική τους δυνατότητα, με άμεσες οικονομικές συνέπειες και στα εμπορικά καταστήματα…

Στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Δράμας, απηύθυνε ομιλία αρχικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης, ενώ από την συγκέντρωση καταρτίστηκε και ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Στη Δράμα σήμερα, την 6η Απρίλη 2022, συγκεντρωθήκαμε όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και αυταπασχολούμενοι του Νομού Δράμας για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στις πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας από τα σοκ διαδοχικών κρίσεων, αντεργατικών πολιτικών και πληθωριστικών πιέσεων, ραγδαίας όξυνσης των ανισοτήτων και φτωχοποίησης όλων των κοινωνικών ομάδων. Πέρασαν πάνω από δεκατέσσερα χρόνια που μία βαθιά κρίση ξεκίνησε. Μία κρίση που επηρέασε με το χειρότερο τρόπο, τα εισοδήματά μας, τα σχέδιά μας, τις ζωές μας. Και κυρίως, μια κρίση που έμελλε να είναι η πρώτη μίας σειράς κρίσεων, που δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Δεκατέσσερα χρόνια κρίσης, δημιουργώντας μεγαλύτερες ανισότητες και περισσότερες οικονομικές δυσκολίες, σε εκατομμύρια εργαζόμενες και εργαζόμενους, άνεργοι, συνταξιούχοι και αυταπασχολούμενοι. Γιατί μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, όμως η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη μένουν ίδια και τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Ο ΜΙΣΘΟΣ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ και ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ για κάθε εργατική οικογένεια, απλά ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ. Και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Και πρέπει ν’ αλλάξει, γιατί δεν εννοείται ανάπτυξη που δενπροϋποθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και δεν υπάρχει μέλλον, που δεν περνάει από την ανθρώπινη προοπτική.

Δ ι ε κ δ ι κ ο ύ μ ε :
ΕΠΑΡΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ με άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ΚΑΙ ταυτόχρονη αποκατάσταση της ρύθμισής του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισής του με πρόσθετους οικονομικούς όρους για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.
ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ για την κατάρτιση Κλαδικών και Ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, με αυξήσεις στις αποδοχές και αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις ως προς τη δεσμευτικότητά τους.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το πληθωριστικό σοκ. Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας. Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΣΕ με άρση των φιλοεργοδοτικών εμποδίων στη διαδικασία επέκτασης της δέσμευσής τους και στην πρόσβαση στη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία. Ταυτόχρονη επαναφορά της 6μηνης παράτασης στην ισχύ των ΣΣΕ που λήγουν και της μετενέργειας όλων των όρων τους χωρίς εξαιρέσεις.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ με κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και της κρατικής αδειοδότησης στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των δικαιωμάτων συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των κυρώσεων στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση. Διασφάλιση και ενίσχυση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ με σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης, αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας και κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας. Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την απώλεια της θέσης εργασίας. Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.
Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ. Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια. Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, της ψευδοαυτοαπασχόλησης και των (υπ)εργολάβων. Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ με άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων, υποχρέωση χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας, αυστηρή (επαν)εξέταση της επάρκειας των Κανονισμών εργασίας στα θέματα υγείας και ασφάλειας, εντατικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, καθώς και τήρησης των μέτρων προστασίας από τη διασπορά της πανδημίας. Πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας..
ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ σε μισθοδοτούμενους με το ενιαίο μισθολόγιο εργαζόμενους, με συμβάσεις ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ σε φορείς του δημοσίου. Άμεση επέκτασή του και σε ειδικότητες που σήμερα δεν χορηγείται και το δικαιούνται.
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ με διασφάλιση και ενίσχυση της θεσμικής συλλογικής συμμετοχής και εκπροσώπησης των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ που απολύθηκαν ή δρομολογείται η απόλυσή τους στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.

Ακολούθησε πορεία στις οδούς Ηπείρου και Εθνικής Αμύνης
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου ακολούθησε πορεία στην οδό Ηπείρου με πανό και συνθήματα κατά της ακρίβειας. Η πορεία κατέληξε στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ εμπρός από το διοικητήριο. Οι συμμετέχοντες στις δυο απεργιακές συγκεντρώσεις ενώθηκαν και ακολούθησε νέα κοινή πορεία με πλακάτ και συνθήματα που κατέληξε μέσω της οδού Εθνικής Αμύνης, στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, περνώντας από την πλατεία Ελευθερίας. Εκεί διεξαγόταν και η τρίτη απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, με συμμετοχή αρκετών μελών του ΠΑΜΕ, του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ, του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου, και άλλων πολιτών.

 

Φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ