Μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ-ΑΜ κ. Κων/νος Παράσχου
Αποδοτική είναι η συνεργασία μεταξύ του Περιφερειάρχη της ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου και του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας με στόχο την επίλυση προβλημάτων που αφορούν όχι μόνο τον κλάδο των μηχανικών αλλά και τα νοικοκυριά της περιοχής.
Αυτό αποδείχθηκε και από την τελευταία συνάντηση που έγινε μεταξύ του Περιφερειάρχη και εκπροσώπων του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας τις προηγούμενες ημέρες, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η αύξηση κατά 15 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους που διαθέτει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα προκειμένου να συμπεριληφθεί στο Εξοικονομώ κατ΄ οίκον το σύνολο των αιτήσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν, από το ΤΕΕ Θράκης, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Λουρίκας, ο αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Ασημίδης και ο γενικός γραμματέας κ. Αδαμάντιος Παπαδόπουλος, από το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, ο αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Παράσχου και ο γενικός γραμματέας κ. Απόστολος Παυλίδης. Από την Περιφέρεια παρόντες ήταν επίσης η εκτελεστική γραμματέας κ. Ζωή Κοσμίδου και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Τάσος Παράσχου.
Ο κ. Κωνσταντίνος Παράσχου που είναι και πρόεδρος του παραρτήματος Δράμας του ΤΕΕ Αανατολικής Μακεδονίας μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ για την συγκεκριμένη συνάντηση είπε ότι: Η συνάντηση έγινε για να συζητηθούν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην Β’ φάση του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον. Από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ ζητήθηκε να παραθέσουν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”. Οι μηχανικοί έκαναν γνωστό ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 1.733 αιτήσεις υποβλήθηκαν οριστικά και εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», 849 έμειναν σε εκκρεμότητα σε ενδιάμεσα στάδια, ενώ έχουν εκδοθεί άλλα 277 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Ενώ το εκτιμώμενο ύψος του προϋπολογισμού που απαιτείται για την κάλυψη όλων των εκκρεμοτήτων ανέρχεται σε 12 – 13 εκατομμύρια ευρώ. Διατυπώθηκε δηλαδή από τους μηχανικούς ότι οι εκκρεμότητες των δηλώσεων που είχαν φθάσει σε ενδιάμεσα στάδια θα πρέπει να αποκατασταθούν. Κάτι που είχε γίνει σαφές από την πλευρά του ΤΕΕ και προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη. Μετά την συζήτηση που έγινε μεταξύ του κ. Μέτιου και των εκπροσώπων του ΤΕΕ, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 15.000.000 ευρώ για να κλείσουν όλες αυτές οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στην Περιφέρειά μας και να αποκατασταθούν οι αδικίες που δημιουργήθηκαν από την διαδικασία.
Αυτό που αναμένεται να γίνει στην συνέχεια είναι πιθανόν να ξεκλειδώσουν και πάλι οι δηλώσεις που έμειναν σε εκκρεμότητα ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια μέχρι την τελική υπαγωγή των ενδιαφερομένων. Πριν από αυτό το στάδιο πάντως αναμένεται να γίνει τροποποίηση των προϋπολογισμών για τα επιπλέον κονδύλια χρήματα που θα διαθέσει η ΠΑΜΘ.
Στην ίδια συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΤΕΕ ο κ. Χρ. Μέτιος ζήτησε την συμβολή τους και την δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, για να εκτιμηθεί περίπου το ενδιαφέρον που υπάρχει, ώστε στην τρίτη φάση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» η ΠΑΜΘ να αυξήσει ανάλογα τα κονδύλια συμμετοχής της.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτημα για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων που έχουν εγκριθεί ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ ΑΜ κ. Κ. Παράσχου είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι για αυτές τις αιτήσεις ήδη το σύστημα έχει ξεκλειδώσει και πάλι από την προηγούμενη Τρίτη ώστε να προχωρήσουν για επιδότηση και να καταχωρηθούν τα δικαιολογητικά για την έγκριση του δανείου.
Το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας από την πλευρά του, για το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων του και του κ. Χρήστου Μέτιου ανέφερε τα εξής σε σχετική ανακοίνωσή του: “Όταν η συνεργασία και οι συζητήσεις μεταξύ στελεχών των φορέων αποδίδουν καρπούς και δρομολογούν λύσεις.
Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ».
Χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους μηχανικοί, που για λογαριασμό των πελατών τους ξενύχτησαν πάνω από πληκτρολόγια και μπροστά από οθόνες, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνονταν.
Οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλήθηκαν αστραπιαία και χιλιάδες αιτήσεις είτε δεν υποβλήθηκαν, είτε δεν οριστικοποιήθηκε η υποβολή τους.
Η κατάσταση αυτή δημιούργησε αφόρητη πίεση μεταξύ επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, για κάτι που δεν φέρουν καμία ευθύνη, ενώ χιλιάδες μηχανικοί επωμίστηκαν τεράστιο φόρτο εργασίας και μεγάλες ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσανάλογες με την εξαιρετικά χαμηλή αμοιβή που προβλέπεται να επιχορηγεί το πρόγραμμα.
Προτείναμε:
Να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης των αιτήσεων που έχουν προχωρήσει μέχρι κάποιο επίπεδο και παραμένουν σε εκκρεμότητα, με τη δημιουργία μητρώου επιλαχόντων δικαιούχων
Να αναζητηθούν νέοι πόροι για να προκηρυχθεί σύντομα νέος Γ’ κύκλος για την αποφόρτιση του άγχους μηχανικών και ιδιοκτητών
Να προβλεφθεί διαφορετική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για κάθε μία Περιφέρεια ξεχωριστά και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου και ως αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και στο ΤΕΕ, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αποφάσισε την αύξηση κατά 15 εκατομμύρια ευρώ των διαθέσιμων πόρων, ποσό που επαρκεί πλήρως για την ένταξη όλων των αιτήσεων που είναι σε εκκρεμότητα.
Ταυτόχρονα, και δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από πολίτες για νέες εντάξεις, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την πρόθεση η Περιφέρεια ΑΜΘ να χρηματοδοτήσει την ένταξη νέων αιτήσεων με βάση και τις προτάσεις που θα καταθέσουμε άμεσα τα δύο ΤΕΕ (Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας και Τμήμα Θράκης).
Σε συνεργασία με στελέχη φορέων και συναδέλφους μηχανικούς προχωράμε μπροστά, περισσότερο αποφασισμένοι από ποτέ, να διερευνήσουμε την επίλυση ζητημάτων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των μηχανικών, στηρίζοντας, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση προτάσεων στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης του κατασκευαστικού κλάδου, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών για τη σύναψη συμβάσεων μελέτης και κατασκευής δημόσιων έργων υποδομών”.