Άρχισαν οι πτήσεις Αυγούστου του πράσινου σκουληκιού

Να είναι προσεκτικοί οι βαμβακοκαλλιεργητές λένε οι γεωπόνοι της Δράμας

0
2247

Θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά την παραγωγή τους τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου οι βαμβακοκαλλιεργητές στο νομό Δράμας και όπως συστήνουν οι Γεωπόνοι, οι αγρότες θα πρέπει να παρατηρούν την συχνότητα εμφάνισης του εντόμου, προκειμένου να αξιολογείται αν υπάρχει ανάγκη ψεκασμού.

Μία σημαντική παρατήρηση που κάνουν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας σε σχέση με το πρόβλημα του πράσινου σκουληκιού, είναι ότι λόγω των όχι ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών του προηγούμενου μήνα, υπάρχει σημαντικός πληθυσμός αρπακτικών εντόμων τα οποία περιορίζουν την εξάπλωση του εντόμου στο Βαμβάκι.
Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να καθησυχάζει τους καλλιεργητές οι οποίοι θα πρέπει να επιτηρούν την παραγωγή τους για να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τα όρια του πληθυσμού του εντόμου (τέσσερα έντομα ανά 100 φυτά) μετά από την υπέρβαση των οποίων επιβάλλονται ψεκασμοί.
Οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας σε ανακοίνωση που έδωσαν στην δημοσιότητα χθες, απευθύνονται στους παραγωγούς βάμβακος προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα θέματα αυτά αλλά και για την αποτελεσματική φυτοπροστασία του βαμβακιού.
Οι παρατηρήσεις τους αφορούν στο διάστημα μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καρυδιών και αποσκοπούν στην οργάνωση αποτελεσματικής διαχείρισης της καλλιέργειας. Όπως σημειώνουν, προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης της καλλιέργειας είναι ο καλλιεργητής να παρακολουθεί τακτικά και να εφαρμόζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας.
Σε ό,τι αφορά τις διαπιστώσεις τους εξηγούν ότι ξεκίνησε η πτήση της γενεάς Αυγούστου του πράσινου σκουληκιού. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έγιναν σε βαμβακοχώραφα “Διαπιστώθηκε πολύ αραιή παρουσία ωοτοκίας του εντόμου. Αναμένεται στις επόμενες ημέρες αυτή η ωοτοκία να αυξηθεί. Καταγράφεται επίσης πολύ αυξημένη δραστηριότητα αρπακτικών εντόμων (που ρυθμίζουν τους πληθυσμούς του πράσινου σκουληκιού), λόγω των ήπιων θερμοκρασιών του Ιουλίου.
Δεν διαπιστώνονται προσβολές καλλιεργειών. Τα επίπεδα παρουσίας σκουληκιών όπου υπάρχουν είναι πάρα πολύ χαμηλά (πολύ χαμηλότερα από το όριο που είναι: 4 σκουλήκια ανά 100 φυτά).
Οι βαμβακοφυτείες στην περιοχή βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο της άνθησης και αύξησης καρυδιών.
Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην Π.Ε. Δράμας, έχουν γενικώς φυσιολογική εξέλιξη, παρά τη σχετική οψιμότητα για την εποχή, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν
Οι συστάσεις και οι καλλιεργητικές πρακτικές:
Να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας:
†Αποφυγή υπερβολικών αρδεύσεων.
†Συνιστάται η εφαρμογή ανασχετικών (mepiquat chloride 5 SL, διάφορα σκευάσματα) σε οψιμισμένες καλλιέργειες.

Παρακολούθηση της καλλιέργειας
α. Οι καλλιεργητές να προβούν άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:
†Να παρακολουθούν εντατικά τις καλλιέργειές τους τις επόμενες ημέρες.
†Να μετρούν την παρουσία των σκουληκιών.
†Το όριο ψεκασμού της γενεάς αυτής είναι 4 μικρά σκουλήκια στα 100 φυτά.
β. Γενική σύσταση: Όχι «προληπτικές» επεμβάσεις. Σκοπός: η διαφύλαξη των φυσικών εχθρών μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η παρουσία τους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού
γ. Το όριο επέμβασης για τη γενεά Αυγούστου είναι η καταμέτρηση 4 σκουληκιών σε 100 φυτά. Εναλλακτικά 1 σκουλήκι για κάθε 1,5 μέτρο γραμμής, κατά μέσο όρο. Προσοχή! Δεν επεμβαίνουμε αν δεν ξεπεραστεί αυτό το όριο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!