Αρχίζει την Παρασκευή το Φεστιβάλ Via Egnatia

1
817

Κάλεσμα στον κόσμο από τους φορείς που στηρίζουν τη διοργάνωση


Το Περιφερειακό Φεστιβάλ Via Egnatia είναι μια ετήσια εκδήλωση ευρείας απήχησης, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της χωρικής αρμοδιότητάς της, με κύριο στόχο την ανάπτυξη του τοπικού πολιτιστικού και ιστορικού κεφαλαίου, μέσω πράξεων και προγραμμάτων υπεροπτικής σημασίας.
Το ίδιο θα συμβεί και φέτος το τριήμερο από 21 έως 23 Οκτωβρίου. Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, στο πλαίσιο του προγράμματος των τριήμερων εκδηλώσεων του VIA EGNATIA υπό τον τίτλο «VIA EGNATIA Αμφίπολη – Δράμα -Φίλιπποι», διοργανώνεται σειρά ενημερωτικών, μουσικών και εικαστικών δράσεων.
Μιλώντας χθες για τη διοργάνωση ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, είπε μεταξύ άλλων ότι εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη της διοργάνωσης στους φορείς που συμμετέχουν και κάλεσε τους Δραμινούς και τις Δραμινές να αγκαλιάσουν το θεσμό και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που προετοιμάστηκαν, για αυτό μεγάλο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο μας, όπως σημείωσε.
Στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου μίλησε και ο κ. Γιάννης Μυστακίδης από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ, λέγοντας ότι ο σύνδεσμος, προωθεί τέτοιες πρωτοβουλίες, θεωρώντας πως είναι ότι καλύτερο μπορεί να αναδείξει ο τόπος μας, σε ιστορικό και αθλητικό επίπεδο. Τόνισε ότι μέσα από το αθλητικό μέρος της εκδήλωσης τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα μπορέσουν να γνωρίσουν και ιστορικά την περιοχή. Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΓΑΣ είναι δίπλα στην προσπάθεια αυτή της Περιφέρειας από το 2019 και μετά.
Ο κ. Δημήτρης Κιόρογλου, πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας, είπε για τη διοργάνωση ότι είναι πολύ σημαντικό να διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις, με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Ο ίδιος κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που θα διεξαχθεί ο αγώνας είτε να συμμετάσχουν σε αυτόν είτε να ενθαρύνουν τους δρομείς στην προσπάθειά τους.
Η κα Νικολέτα Βασιλειάδου, Γραμματέας του Πολ. Συλλόγου Μαυρολεύκης, ο οποίος στηρίζει τη διοργάνωση, είπε ότι είναι τιμή για το σύλλογο που συμμετέχει και ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να καλωσορίσει τους δρομείς του αγώνα, με στόχο αυτός να έχει την καλύτερη εξέλιξη. Από την πλευρά της η κα Μαρία Ζαφειροπούλου, πρόεδρος του ΜΠΣ Δοξάτου, είπε ότι ο σύλλογος συμμετέχει σε αυτή τη διοργάνωση όπως κάνει και σχεδόν κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό θα βοηθήσει και φέτος τη διοργάνωση με όποιο τρόπο μπορεί και του ζητηθεί. Κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν αυτή την δράση απηύθυναν και εκπρόσωποι άλλων φορέων που συνδράμουν σε αυτήν, όπως ο κ. Θανάσης Δελιολάνης, γραμματέας του Αθλητικού Συλλόγου Δοξάτου, ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Δράμας, Γεώργιος Αμπερίδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα Ευγενία Σαραφίδου.

 

 

To πρόγραμμα των δράσεων

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
– Έναρξη κύκλου ενημέρωσης πολιτών & σχολείων, με ειδικές ιστορικές αναφορές στη Via Egnatia, από το επιστημονικό στελεχιακό δυναμικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.
-Το ενημερωτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει 1 εβδομάδα.
– Επίσκεψη, τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες.
– Ιριδισμοί ψυχής – Βλέποντας με τα μάτια των τυφλών.
– Ιστορικές προσεγγίσεις, μέσω της ψηλάφησης των ιστορικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.
– Διανομή ενημερωτικού εντύπου για τη VIA EGNATIA, τυπωμένο σε γραφή Braille (στην ελληνική & αγγλική γλώσσα), το οποίο θα διατίθεται δωρεάν.

Ώρα 12:00
Μουσειακός χώρος Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, στο Πάρκο των Γλυπτών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας
– Επετειακή Έκθεση «100 Χρόνια Μικρά Ασία», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
– Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και τα σχολεία για 1 εβδομάδα.
– Επίσκεψη, από τις 11:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.
– Θα διανεμηθεί δωρεάν θεματικός πολιτιστικός οδηγός υπό τον τίτλο «Ο Ακριτικός Ελληνισμός της Καππαδοκίας».

Ώρα 19:00
Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας
– Μεγάλη μουσική συναυλία από τους καθηγητές παραδοσιακών οργάνων και παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας, με τραγούδια του προσφυγικού ελληνισμού, έτσι όπως καταγράφεται στο ερευνητικό έργο της Δόμνας Σαμίου.

 

Σάββατο 22 Οκτωβρίου

Ώρα 19:00
Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας
– Θεατρική παράσταση «Camp 22», με ζωντανή μουσική για εφήβους και ενήλικες.
Μία παραγωγή με επίκεντρο την ιστορία του τόπου μας, την ιστορία του χθες και του σήμερα, μία ανθρώπινη ιστορία.
Οργάνωση παραγωγής: Artika

 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Ώρα 10:30 π.μ.
– Λαϊκός αγώνας δρόμου VIA EGNATIA Αμφίπολη – Δράμα -Φίλιπποι Δρόμος 10 χιλιομέτρων (Μαυρολεύκη-Καλαμπάκι), στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
– Τόπος συνάντησης (Γραμματεία): Κεντρική Πλατεία Καλαμπακίου Ώρα: 9:00 π.μ.
– Σημείο εκκίνησης: Μαυρολεύκη Ώρα: 10:30 π.μ.
– Σημείο τερματισμού: Καλαμπάκι Ώρα: 12:00 π.μ.

Ώρα 12:10 μ.μ.
Κεντρική Πλατεία Καλαμπακίου
– Απονομή επάθλων στους νικητές του αγώνα και ενθυμήματα στους συμμετέχοντες.

 

 

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, της Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Δήμου Δοξάτου, του Δήμου Προσοτσάνης, της Αστυνομικής Δ/νσης Δράμας / Τμήμα Τροχαίας Δράμας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού / Περιφερειακό Τμήμα Δράμας, του ΕΚΑΒ, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, καθώς και εθελοντών πολιτών του τόπου.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, υπό την τήρηση των εκάστοτε υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον ιστοχώρο της Π.Α.Μ.Θ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!