Αρχίζουν τα έργα στο Αράπ Τζαμί

Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το προσωπικό που θα προσληφθεί

0
2193

Δρομολογούνται, μετά από καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, το επόμενο διάστημα οι εργασίες για την αποκατάσταση του τεμένους της πλατείας Δικαστηρίων της Δράμας. Πρόκειται για το ευρύτερα γνωστό ως Αράπ Τζαμί για την ανάδειξη του οποίου σε αυτή την φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού που θα απασχοληθεί στις εργασίες συντήρησης. Οι σχετικές αιτήσεις στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας υποβάλλονται μέχρι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.496.300. Η διαδικασία των προσλήψεων που είναι σε εξέλιξη αφορά το τμήμα του έργου που έχει να κάνει με την συντήρηση και αποκατάσταση ζωγραφικού διακόσμου, μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων. Για το σύνολο του έργου εγκρίθηκε ήδη από τον Απρίλιο του 2018, από τον πρώην Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, η ένταξη του έργου της αποκατάστασης του Τεμένους “Αράπ – Τζαμί” με προϋπολογισμό 1.469.300 ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2019, με αρμόδιο φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Η χρηματοδότηση αφορά την αποκατάσταση του ενός εκ των δύο εμβληματικών μνημείων της Δράμας, για την υλοποίηση των οποίων είχε μιλήσει ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος στην Δράμα πριν ακόμη από την διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα έργα αποκατάστασης, του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας και του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί με συνολικό κόστος και για τα δυο, περίπου 2,1 εκ. ευρώ.
Το έργο που αφορά το Αράπ Τζαμί είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ της ΠΑΜΘ και σχετίζεται με παρεμβάσεις στον χώρο που κτίστηκε γύρω στα 1850-1875 σε θέση παλαιότερου τεμένους. Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και από το 2001 ανήκει στον Δήμο Δράμας. Είναι γνωστό ότι το Αράπ Τζαμί κατατάσσεται στα μονόχωρα τρουλαία τεμένη με τριμερές προστώο. Οι τρουλίσκοι της διώροφης στοάς και του προστώου καλύπτονται με τετράρρικτες στέγες με κεραμίδια και ο κεντρικός τρούλος με οκταγωνική στέγη. Σήμερα, στις όψεις του προστώου έχουν προσαρτηθεί μαγαζιά, που κρύβουν την πρόσοψη του και η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται διαμέσου ενός μαγαζιού που ανήκει ιδιοκτησιακά στο Δήμο Δράμας.Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου και του ζωγραφικού του διακόσμου καθώς και εργασίες συντήρησης των μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του, με στόχο το μνημείο να αποδοθεί στο κοινό πλήρως αποκαταστημένο και λειτουργικό.
Για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ζωγραφικού διακόσμου, μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του χώρου θα προσληφθεί προσωπικό για τις εξής θέσεις:
†2 θέσεις ΤΕ Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, (2ης κατεύθυνσης [πρώην ομάδας Β΄ ή τομέα Β΄] – Συντήρηση Αρχαιολογικών και Ιστορικών Αντικειμένων), με εξειδίκευση στις τοιχογραφίες
†1 θέση ΤΕ Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, (1ης κατεύθυνσης [πρώην ομάδας Α΄ ή τομέα Α΄] – Συντήρηση Αρχαιολογικών και Ιστορικών Αντικειμένων), με εξειδίκευση στα λίθινα στοιχεία
†4 θέσεις ΔΕ Τεχνικοί Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (Έργων ζωγραφικής), με εξειδίκευση στις τοιχογραφίες
†1 θέση ΔΕ Τεχνικοί Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (Έργων τέχνης), με εξειδίκευση στα λίθινα και στα μεταλλικά στοιχεία
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να την υποβάλουν με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στην ακόλουθη διεύθυνση: Δ.Σ.Α.Ν.Μ. (Πειραιώς 81, Τ.Κ.: 10553, Αθήνα) (τηλ. επικοινωνίας: 2103215548), απευθύνοντας την στο Τμήμα Υποστήριξης Λειτουργίας της Υπηρεσίας, υπόψη κας Δράκου Μαρίας. Περισσότερες πληροφορίες για τις προσλήψεις μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι από το Υπουργείο Πολιτισμού και την ηλεκτρονική του σελίδα στο διαδίκτυο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ