«Άρωμα» ιστορίας από τη Δράμα

0
2696

Στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα γίνει για φέτος online.
Ο αναξιοποίητος τουριστικός προορισμός που καταστρέφεται δίπλα στην Καπναποθήκη της οδού Περδίκα.

Το ντοκιμαντέρ «Στα Φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» από την ομώνυμη σειρά ντοκιμαντέρ που φωτίζει ιστορικά σημεία, μεταξύ άλλων περιοχών και της Δράμας, θα συμμετάσχει και θα διαγωνιστεί στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το οποίο για φέτος θα γίνει διαδικτυακά από 19 έως 28 Μαΐου.
Όπως είπε στα «Χ» ο παραγωγός της σειράς «Στα φτερά του Α’ παγκοσμίου πολέμου» κ. Γιώργος Κάσδαγλης: «Από τα πέντε ντοκιμαντέρ της σειράς προέκυψε μια ταινία 82 λεπτών, η οποία θα συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ξεκινάμε με ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης, το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έπεται συνέχεια».
Η ταινία που ενσωματώνει πέντε διαφορετικά ντοκιμαντέρ τα οποία προβλήθηκαν με επιτυχία στην Cosmote TV και πρόσφατα στο Youtube αναδεικνύει σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τη Δράμα. Το αεροδρόμιο του Αρκαδικού, η Λέσχη των Γερμανών αξιωματικών (το κτίριο της οποίας υπάρχει εγκαταλελειμμένο μέχρι σήμερα στην «Ταξιαρχία»), ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Δράμας και το Παρανέστι είναι κάποια από αυτά.
«Δυστυχώς, αυτοί που πρέπει δεν έχουν καταλάβει ότι η ιστορία της περιοχής μας είναι το μέλλον μας. Εάν κάποιος αξιοποιούσε τη ρημαγμένη από τον χρόνο λέσχη των Γερμανών Αξιωματικών της Αεροπορίας και τη μετέτρεπε σε μουσείο, η Δράμα θα είχε να αναδείξει πρωτιές. Δυστυχώς, αυτά δεν τα βλέπει κανείς ως μοχλό ανάπτυξης και τουρισμού. Επειδή συνεργαζόμαστε με το Kavala air sea show, βλέπουμε ότι έρχονται κάθε χρόνο άνθρωποι από το εξωτερικό (από τη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία κτλ.). Πρόκειται για μακρινούς συγγενείς των πολεμιστών που επισκέπτονται την Καβάλα για να δουν από κοντά τα μέρη που πολέμησαν οι πρόγονοί τους. Δυστυχώς, εμείς δεν αξιοποιούμε τουριστικά αυτό το ενδιαφέρον», εξηγεί με νόημα για την σημασία της ανάδειξης της ιστορίας της περιοχής μας ο κ. Κάσδαγλης.
Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης παγκόσμιας συνθήκης με τον κορωνοϊό και θα πραγματοποιηθεί σε νέες ημερομηνίες διαδικτυακά, από την Τρίτη 19 Μαΐου έως την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Ίσως περισσότερο από ποτέ, σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο online 22ο Φεστιβάλ, υπενθυμίζουν τι σημαίνει να είμαστε άνθρωποι, ποια είναι η σχέση μας με τη φύση, πόσο ευάλωτοι και ταυτόχρονα πόσο δυνατοί είμαστε», αναφέρουν οι άνθρωποι της παραγωγής της ταινίας.
Οι κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ θα παρακολουθήσουν τις ταινίες online και θα απονείμουν τα βραβεία. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν για το κοινό και κάθε ταινία θα διατίθεται για 400 θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά στην Ελλάδα, καθώς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία για την καθιέρωση του γεωγραφικού περιορισμού των προβολών στις online φεστιβαλικές διοργανώσεις με σκοπό την προστασία των ταινιών και των φεστιβάλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ