Σημαντική έκδοση από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

0
9214

Με την αρωγή της Δραμινής εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ»
Η κ.Φανή Τσατσάια, διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, μιλάει στα «Χ»

Σε μια ακόμη ιδιαίτερα αξιέπαινη προσπάθεια προχώρησε η Δραμινή Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ, η οποία ανέλαβε εξολοκλήρου το κόστος της έκδοσης του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ) με τίτλο «Έθνους Αφύπνιση: ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Χάρη στην ΚΥΚΛΩΨ, άλλωστε, άρχισε και η αναστήλωση της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά στην Κηφισιά, στην οποία προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για το σπίτι, 100τ.μ., όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Παύλος Μελάς και κινδύνευε με κατάρρευση.
Σε ό,τι αφορά την έκδοση του ΙΜΜΑ, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά δημοσιεύονται περισσότερες από εκατό συλλυπητήριες επιστολές, τις οποίες έλαβαν οι οικογένειες Μελά και Δραγούμη, όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Το αρχειακό υλικό παραχωρήθηκε στο Μουσείο από την εγγονή του, κ. Ναταλία Ιωαννίδη για την επιστημονική ανάδειξη και αξιοποίησή του.
Η κ. Φανή Τσατσάια, διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, μιλώντας χθες στα «Χ» σημείωσε ότι «η έκδοση προχώρησε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ το κόστος ανέλαβαν η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ και ο κ. Άρης Θεοδωρίδης από τη Δράμα. Αφορά ιστορικά ντοκουμέντα από το αρχείο της εγγονής του Παύλου Μελά κ. Ναταλίας Ιωαννίδη. Περιλαμβάνει συλλυπητήριες επιστολές μεγάλων προσωπικοτήτων της εποχής, όπως και συλλόγων, δήμων και σωματείων από όλη την απελευθερωμένη τότε Ελλάδα αλλά και από το υπόδουλο τμήμα της χώρας. Επιστολές επίσης που περιλαμβάνονται στην έκδοση προέρχονται και από εξωτερικό. Μέσα μπορεί να δει κανείς επιστολές μεγάλων Μακεδονομάχων, του Κωνσταντίνου Μαζαράκη, του Γερμανού Καραβαγγέλη, του Λάκη Πύρζα, του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου κτλ. ανθρώπων που αγωνίστηκαν και έδωσαν στον Μακεδονικό Αγώνα την εξέλιξη που τελικά είχε».
Συγγραφείς της έκδοσης είναι η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ. και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (Κ.Ε.Μ.Ι.Τ.) και ο Δρ. Νεότερης Ιστορίας, Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Φανή Τσατσάια, ενώ τον σχεδιασμό ανέλαβε η κ. Μαριέττα Πανίδου, χρόνια συνεργάτιδα του Μουσείου.
Η πολυτελής αυτή έκδοση «Έθνους Αφύπνιση: ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» αριθμεί 186 σελίδες και διατίθεται από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!