Άρση της απαγόρευσης θήρας ζητούν οι κυνηγοί της Δράμας

0
3242

Προαναγγέλθηκε μερική άρση μόνο για τον αγριόχοιρο.
Μιλάει στα «Χ» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Ελευθεριάδης.

Να επιτραπούν οι μετακινήσεις για «άσκηση θήρας» στο πλαίσιο της σωματικής άσκησης ζητά ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Δράμας με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη. Ανάλογες επιστολές έχουν σταλεί τόσο προς τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας όσο και προς τους Βουλευτές του Νομού.
Σε επιστολές προς τον πρωθυπουργό για το ίδιο θέμα έχουν στείλει και άλλοι κυνηγετικοί σύλλογοι ανά τη χώρα. Τουλάχιστον ως προς το κυνήγι του αγριόχοιρου οι πιέσεις των κυνηγών φαίνεται να είχαν αποτέλεσμα, καθώς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης προανήγγειλε την άρση της απαγόρευσης θήρας του αγριόχοιρου στις περιοχές που συνορεύουν με χώρες που έχουν κρούσματα αφρικάνικης πανώλης των χοίρων. Ωστόσο, οι κυνηγοί ζητούν άρση της απαγόρευσης του κυνηγίου γενικότερα.
Όπως έκανε γνωστό ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας αναφερόμενος στο εν λόγω αίτημα: «O σύλλογός μας, συντεταγμένος στον αγώνα της ΚΟΜΑΘ και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, προχώρησε σε ενημέρωση των τοπικών βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη και του Πρωθυπουργού αποστέλλοντας επιστολές διαμαρτυρίας για την απαγόρευση μετακίνησης για κυνήγι και ψάρεμα στο πλαίσιο της καραντίνας του κορωνοϊού…».
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας «Η Άρτεμις» κ. Γιώργος Ελευθεριάδης είπε στα «Χ» ότι οι κυνηγοί θεωρούν άδικη και παράλογη την απαγόρευση του κυνηγίου. «Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται ο περίπατος με τα ζώα συντροφιάς (και καλώς επιτρέπεται), το ποδήλατο στο βουνό, το περπάτημα στο βουνό, το κανό και το kayak και να μην επιτρέπεται το κυνήγι. Ο κυνηγός έχει άμεση σχέση με τη φύση και πηγαίνει για κυνήγι μεμονωμένα, με ένα ή δύο άτομα και με την τήρηση όλων των μέτρων που αφορούν τις μάσκες ή τις αποστάσεις. Οι κυνηγοί ακόμα κι αν θέλουν, δεν μπορούν να βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις κατά τη διαδικασία του κυνηγίου, διότι αυτή είναι και η φύση της ενασχόλησης. Οι αποστάσεις που τηρούνται μεταξύ των κυνηγών είναι 150-200 μέτρα, γιατί αυτό επιβάλλεται και για λόγους ασφάλειας και σωματικής ακεραιότητας των κυνηγών. Ας μην ξεχνούμε ότι την περίοδο του lockdown σε περισσότερα από 14 ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο υγειονομικό πρόβλημα, το κυνήγι επιτρέπεται».
O κ. Ελευθεριάδης σημειώνει ότι το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που δεν παρουσιάζει συγχρωτισμό και ότι οι κυνηγοί ζητούν να τους επιτραπούν οι μετακινήσεις μόνο εντός των ορίων του Νομού Δράμας. Επίσης εξηγεί ότι από τις επαφές της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος με την κυβέρνηση προκύπτει ότι οι περισσότεροι πλην του κ. Χαρδαλιά είναι θετικοί στα αιτήματα των κυνηγών.
Στην επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Πλήθος γιατρών (παθολόγοι, ψυχίατροι) με τους οποίους επικοινωνήσαμε δηλώνουν πως με την επαφή με τη φύση, τηρώντας τα μέτρα που ισχύουν για τη σωματική άθληση, όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα διασποράς του ιού covid-19 μέσω της άσκησης της θήρας, αλλά το αντίθετο, θα βοηθήσει στην τήρηση των έκτακτων μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού. Στο διάγγελμά σας κάνατε λόγο για ελαστικότητα στις μετακινήσεις των πολιτών για σωματική άσκηση (μη συλλογική) στο βουνό, στα πάρκα αναψυχής κλπ. Γνωρίζουμε πως οι ειδικοί επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας θεωρούν ασφαλή την έξοδο για θήρα στον βαθμό που τηρούνται τα σχετικά μέτρα ασφαλείας. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν την άσκηση της θήρας με κάποιες διαφοροποιήσεις σχετικά με τη διαδικασία. Ολική απαγόρευση όμως δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη».
Στην ίδια επιστολή ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας έθιγε και το ζήτημα της αφρικανικής πανώλης, επισημαίνοντας: «Πέραν των παραπάνω, είναι δεδομένο πως ενδεχόμενη απαγόρευση στις μετακινήσεις για θήρα θα οδηγήσει τον πληθυσμό αγριόχοιρου, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη, σε έκρηξη με σοβαρές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, την οδική ασφάλεια και την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων».
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Αραμπατζής έχει επισημάνει μεταξύ άλλων ότι: «Η αναγνώριση της θήρας ως «αθλήματος» εντάσσει αυτομάτως το κυνήγι και τους κυνηγούς σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών. Θεωρώντας ως δεδομένο ότι το κυνήγι από τη φύση του ασκείται αποκλειστικά στην ύπαιθρο και αποτελεί την πιο «μοναχική» από όλες τις γνωστές αθλητικές δραστηριότητες, η Κ.Σ.Ε. είναι σίγουρη ότι κάθε άλλη ανάγνωση πέρα από αυτή είναι λανθασμένη…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ