Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες από το πρωί στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Δράμα η άσκηση με τίτλο: «Διά Πυρός 2023» που διεξήχθη και σε πανελλήνιο επίπεδο από όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας την ίδια ημέρα.
Το σενάριο της άσκησης αφορούσε μια δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη με διάφορα σενάρια επέκτασης της πυρκαγιάς, με διαταγή των εμπλεκόμενων φορέων της περιφέρειας να συνδράμουν σε αυτή την πυρκαγιά μέσω του σχεδίου Ξενοκράτης – Ιόλαος, σύμφωνα με όσα είπε μετά το πέρας της άσκησης στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Δράμας κ. Πασχάλης Χουρτερούδης.
Βασιζόμενοι στον σχεδιασμό, οι εμπλεκόμενοι φορείς από την Αντιπεριφέρεια, τους δήμους, τα δασαρχεία, το Στρατό, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ μέχρι και τους εθελοντές και τους δασικούς συνεταιρισμούς, βρέθηκαν σε μια στρογγυλή τράπεζα με ανοικτό το πρόγραμμα το οποίο ενημερώνει για τα δεδομένα των πυρκαγιών, τους ανέμους, τα ανεμούρια, διευθύνσεις, ανάγλυφο του εδάφους κλπ. Κατά την άσκηση διαπιστώθηκαν λάθη, προβλήματα και κατατέθηκαν προβληματισμοί και συζητήθηκαν λύσεις επί χάρτου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης όλοι οι συναρμόδιοι φορείς συντονίστηκαν προκειμένου να πάρουν από κοινού κάποιες αποφάσεις για την κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς με τον πιο ομαλό τρόπο. Στόχος τόσο αυτής της άσκησης όσο και άλλων παρόμοιων είναι να βάλει τους συναρμόδιους φορείς σε ένα πνεύμα συνεργασίας, συνθήκη που θα χρειαστεί και σε κάποιο πραγματικό περιστατικό.
Βέβαια μπορεί ο συντονισμός και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων να είναι ζητούμενο σε περιπτώσεις πραγματικής πυρκαγιάς αλλά εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος των πολιτών που θα πρέπει να ενημερώνουν την πυροσβεστική άμεσα αν αντιληφθούν περίπτωση πυρκαγιάς, ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο. Παράλληλα και οι ίδιοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την αντιπυρική περίοδο, στην διάρκεια της οποίας απαγορεύεται κάθε χρήση φωτιάς όπως έχει δηλώσει ο κ. Χουρτερούδης στα «Χ» τονίζοντας: «Οι πολίτες αν αντιληφθούν κάποια πυρκαγιά, είτε οι ίδιοι είτε από πληροφορίες, θα πρέπει να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβαστική Υπηρεσία στο 199 ή στο 112. Από εκεί και μετά η Πυροσβεστική επεμβαίνει άμεσα» προσθέτει ο κ. Χουρτερούδης και συμπληρώνει: «Το 95% των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και αφορούν τις πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρωπογενή παράγοντα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με αγρότες, μελισσοκόμους κλπ αλλά υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5% που αφορά εμπρησμούς από πρόθεση. Οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν και τα κλαδέματα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και του έτους και να μην βάζουν φωτιά».