Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στις 3 Αυγούστου με δυο εκδηλώσεις στη Δράμα

0
4863

Ακυρώθηκε λόγω κορωνοϊού η εκδήλωση στην Καλή Βρύση, αλλά ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός.
Μιλάει στα «Χ» η κ. Βασιλική Πουλιούδη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου και προσφέρει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.
Στο πλαίσιο αυτό, στη Δράμα το βράδυ της Δευτέρας 3 Αυγούστου στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Ακρόπολη της Πλατανιάς. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Αστροφυσική Παρατήρηση» και περιλαμβάνει ενημέρωση από αρχαιολόγο για τον αρχαιολογικό χώρο της Πλατανιάς καθώς και ενημέρωση από τον κ. Μιχάλη Δογραματσίδη για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο και τις αστρονομικές παρατηρήσεις μέσω των τηλεσκοπίων του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονομίας Δράμας. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιάς, η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο Δήμος Παρανεστίου. Θα υπάρξει δωρεάν μετακίνηση στον χώρο των εκδηλώσεων με λεωφορείο του Δήμου Παρανεστίου.
Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας με τίτλο «Η Ελλάδα στη Φεγγαράδα» που περιλαμβάνει συναυλία με τραγούδια Ελλήνων συνθετών εμπνευσμένα από το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Θα ερμηνεύσει η Ρία Ιωαννίδου, ενώ η επιμέλεια κειμένων και η εικαστική παρέμβαση θα είναι της Αθανασίας Θεοδωρίδου. Η εκδήλωση θα γίνει με την καλλιτεχνική επιμέλεια του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου κ. Νικόλαου Γιαμαλή.
Για την ημέρα εκείνη είχαν προγραμματιστεί να γίνουν τρεις εκδηλώσεις, από τις οποίες όμως τελικά θα διεξαχθούν μόνο οι δύο. Η εκδήλωση με τίτλο «Στη φέξη του φεγγαριού» στον αρχαιολογικό χώρο της Καλής Βρύσης, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με έντεχνο τραγούδι, τελικώς ακυρώθηκε για λόγους πρόληψης στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, όπως έκανε γνωστό χθες στα «Χ» η κα Βασιλική Πουλιούδη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας:
«Στις 3 Αυγούστου θα έχουμε τρεις ανοιχτούς χώρους με δυο παράλληλες εκδηλώσεις. Η εκδήλωση με τίτλο «Στη φέξη του φεγγαριού» στην Καλή Βρύση δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά ο αρχαιολογικός χώρος της Καλής βρύσης θα είναι ανοικτός. Εκεί επρόκειτο να γίνει μουσική εκδήλωση με τοπικούς διοργανωτές, δηλαδή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Βρύσης, την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δήμο Προσοτσάνης. Φέτος, όμως, λόγω κορωνοϊού και λόγω του πανηγυρικού χαρακτήρα που έχει κάθε χρόνο η εκδήλωση (διασκέδαση, χορός), αποφασίσθηκε να ακυρωθεί, για να προστατευτεί η δημόσια υγεία».
Σχετικά με τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσέληνου που θα γίνουν σε διάφορα σημεία της χώρας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε γνωστό ότι μεταξύ άλλων ότι: «Τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά, ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό.
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά τη νύχτα της 3ης Αυγούστου εκτός από μία και μόνο εκδήλωση στο Κάστρο Αντιρρίου που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς της COVID-19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.
Ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.
Για μία ακόμη, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας, χρονιά, οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσέληνου του Αυγούστου, προσφέροντας στους Έλληνες πολίτες και τους ξένους επισκέπτες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ