Αυξημένο ενδιαφέρον για πετρέλαιο θέρμανσης

0
7168

Κατακόρυφα αυξήθηκαν οι παραγγελίες στα πρατήρια της Δράμας με την τιμή του πετρελαίου να φτάνει στο ιστορικό χαμηλό των 70 λεπτών.
Μέχρι τέλη Απριλίου η περίοδος διάθεσης.

Αυξημένη κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης καταγράφεται στα πρατήρια της Δράμας τις τελευταίες ημέρες λόγω της καθίζησης των τιμών. Με στόχο να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης σε πολύ χαμηλή τιμή, σε σχέση με όσα ίσχυαν στην έναρξη της χειμερινής περιόδου που ολοκληρώνεται, δεν είναι λίγοι όσοι σπεύδουν να γεμίσουν τις δεξαμενές που διαθέτουν με καύσιμα θέρμανσης για την επόμενη χειμερινή σεζόν, σημειώνει στα “Χ” ο Πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων υγρών καυσίμων της Δράμας κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Κεσκίνογλου, η κίνηση στα υπόλοιπα καύσιμα πέραν του πετρελαίου θέρμανσης είναι πτωτική και αγγίζει το -70%, καθώς οι μετακινήσεις είναι ελάχιστες. Η προμήθεια των υπολοίπων καυσίμων γίνεται μόνο από τους αγρότες και από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, οι παραγγελίες αυτές τις ημέρες στην πόλη μας έχουν αυξηθεί αρκετά και κυμαίνονται στα επίπεδα των παραγγελιών του Ιανουαρίου. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα μπορεί να γίνεται μέχρι τις 30 Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν ελάχιστο χρόνο πια για να προβούν σε αγορές, παρότι, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων υγρών καυσίμων Δράμας, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση κάποιων ημερών λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Δράμα, χθες, Πέμπτη, κυμάνθηκε γύρω στα 0,70€ ανά λίτρο από 1,07€ ανά λίτρο που είχε στην αρχή της χειμερινής περιόδου. Η διαφορά στην τιμή είναι αρκετά μεγάλη και οφείλεται στην παγκόσμια μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων εξηγεί ο κ. Κεσκίνογλου, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστούν οι χαμηλές τιμές διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά την ερχόμενη δεκαετία. Οι χαμηλές τιμές άλλωστε ήταν και ο λόγος της αυξημένης κινητικότητας που άρχισε να παρατηρείται αυτές τις ημέρες στα πρατήρια καυσίμων της Δράμας και όχι μόνο. “Πιστεύω ότι εάν το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται γύρω στα 0,60 με 0,70€ το λίτρο θα επιστρέψουν οι καταναλωτές και πάλι στο πετρέλαιο ως κύριο μέσο θέρμανσης. Για παράδειγμα στο Νευροκόπι ο καταναλωτής χρειάζεται περίπου 5000 με 6000 λίτρα πετρελαίου κατά την χειμερινή σεζόν. Εάν το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει 0,60€ ανά λίτρο θα χρειαστεί περίπου 2500€ για την θέρμανσή του. Αν λοιπόν χρειάζεται για την ξυλεία θέρμανσης περίπου 2000€, για ποιο λόγο να μην κάψει πετρέλαιο” τονίζει ο κ. Κεσκίνογλου.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης που γίνονται αυτές τις ημέρες αντιστοιχούν σε ποσότητες από 1000 έως 3000 λίτρα ανά καταναλωτή. Λίγες ημέρες πριν οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης δεν ξεπερνούσαν τα 300 λίτρα ανά περίπτωση. Πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται αποκλειστικά φέτος και οφείλεται στην κατάσταση που δημιουργήθηκε διεθνώς από τον περιορισμό των μετακινήσεων. Ανάλογες περιόδους προηγούμενων ετών οι παραγγελίες ήταν ελάχιστες σημειώνει κ. Κεσκίνογλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ