Χαρά Κεφαλίδου: Άμεση ανάγκη να μειωθούν τα ενοίκια της φοιτητικής κατοικίας

0
3242

Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας, Τομεάρχης Παιδείας & Θρησκευμάτων ΚΙΝ.ΑΛ.

Οικονομική ανάσα πρέπει να δοθεί άμεσα από την πολιτεία και στους γονείς, εργαζόμενους και επαγγελματίες που πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα παιδιά των οποίων φοιτούν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας.
Mε την ανακοίνωση της πανδημίας το κλείσιμο των σχολών, και τους περιορισμούς κυκλοφορίας, οι φοιτητές αυτοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας της οικογένειας. Οι γονείς τους όμως συνεχίζουν να επιβαρύνονται με το σύνολο των μισθωμάτων παρά τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες που έχει δημιουργήσει η πανδημία στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα, δεν έχουν καμία δυνατότητα διακοπής της μίσθωσης και μετακόμισης τόσο λόγω των απαγορευτικών μέτρων που ισχύουν, αλλά και γιατί με το τέλος της έκτακτης αυτής κατάστασης θα πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στον τόπο που σπουδάζουν.
Κατέθεσα σχετική Ερώτηση μαζί με βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με την οποία ζητάμε από την Κυβέρνηση την επέκταση του μέτρου της μείωσης ενοικίου κατά ένα ποσοστό και στις φοιτητικές κατοικίες.
«Είναι αδύνατον οι γονείς να συνεχίζουν να καταβάλουν τα φοιτητικά ενοίκια των παιδιών τους όταν οι ίδιοι είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε έχουν ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Ουσιαστικά είναι εγκλωβισμένοι. Από τη μια δεν μπορούν να πληρώσουν και από την άλλη δεν έχουν καμία δυνατότητα να διακόψουν τη μίσθωση. Η πολιτεία, με την ενσυναίσθηση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα, οφείλει να μεριμνήσει και για αυτούς τους πολίτες» σημείωσε η Χαρά Κεφαλίδου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
1) Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα
2) Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως
Θέμα: Εξετάζει η κυβέρνηση τη μείωση και του ενοικίου για φοιτητική κατοικία για να ανακουφίσει τους εργαζόμενους γονείς που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού;
Κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ένας εργαζόμενος που δουλεύει σε επιχείρηση που κλείνει λόγω της πανδημίας και πληρώνει ενοίκιο για σπίτι πρώτης κατοικίας, θα λάβει εκτός από τα 800 ευρώ και μια μείωση στο ενοίκιό του ίση με 40%. Η ίδια μείωση εφαρμόζεται και στην περίπτωση μίσθωσης για επαγγελματική στέγη, εφ’ όσον ο επαγγελματίας περιλαμβάνεται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ή επαγγελματίας έχει και παιδί/παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνει ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας.
Επιπλέον, σε πολλές οικογένειες έχει προκληθεί αναστάτωση, αφού μετά την απόφαση για εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων από τα πανεπιστήμια, αρκετοί φοιτητές επέστρεψαν προσωρινά στους γονείς τους, χωρίς να διακόψουν τη μίσθωση της φοιτητικής τους κατοικίας, αφού δεν γνώριζαν πόσο θα διαρκέσει η περίοδος που θα παρέμεναν κλειστά τα πανεπιστήμια.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί γονείς θα χρειαστεί να καταβάλλουν τα φοιτητικά ενοίκια για άγνωστο χρονικό διάστημα, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά τους να διαμένουν στην πόλη φοίτησής τους και χωρίς να μπορούν να διακόψουν τη μίσθωση και να μετακομίσουν, λόγω των απαγορευτικών μέτρων.
Επειδή πολλοί γονείς φοιτητών θα βρεθούν σε δυσχερή θέση το επόμενο διάστημα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους ως προς το φοιτητικό ενοίκιο,
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Εξετάζει η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στη μείωση του ενοικίου κατά ένα ποσοστό και το ενοίκιο για φοιτητική κατοικία που πληρώνουν εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντας φορολογικές διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα πληγούν;
2. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που διαφαίνεται στον ορίζοντα σε σχέση με το κόστος της φοιτητικής κατοικίας για επαγγελματίες, εργαζόμενους ή ανέργους γονείς φοιτητών που θα πληγούν από την κρίση; Εξετάζει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης, όπως για παράδειγμα με την επέκταση των παροχών φοιτητικής μέριμνας σε περισσότερους δικαιούχους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ