Χωρίς νερό για 4 ώρες έμεινε η μισή πόλη

0
3346

– Η διακοπή διήρκεσε μέχρι τις 11 το βράδυ της Τρίτης και προκλήθηκε από βλάβη σε παλιό αγωγό της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου
– Διασκορπίστηκε αλάτι στο οδόστρωμα για την αποφυγή προβλημάτων ολισθηρότητας

Χωρίς υδροδότηση έμεινε ένα πολύ μεγάλο μέρος της πόλης της Δράμας, λόγω βλάβης σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου το βράδυ της Τρίτης. Η βλάβη που οφειλόταν στην παλαιότητα του δικτύου ύδρευσης στο ιστορικό κέντρο δημιούργησε αναστάτωση και πολλά παράπονα στους κατοίκους όλου του βόρειου και δυτικού τμήματος της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε διακοπή νερού.
Μιλώντας για τη διακοπή της υδροδότησης ο υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΔ κ. Μαρίνος Χατζηκωνσταντίνου είπε ότι η βλάβη εντοπίστηκε στις 7 το απόγευμα της Τρίτης στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επειδή επρόκειτο για κεντρικό αγωγό ύδρευσης που μεταφέρει νερό από τη δεξαμενή του Κορυλόβου μέχρι το κέντρο της πόλης, η διακοπή στην υδροδότηση επηρέασε πολλές περιοχές από την Αγία Τριάδα μέχρι και το Πάρκο των Κομνηνών. Ουσιαστικά η υδροδότηση διακόπηκε στο βόρειο και δυτικό τμήμα της πόλης. Οι εργασίες της ΔΕΥΑΔ έγιναν με ταχείς ρυθμούς παρά τις αντίξοες συνθήκες και τον παγετό. Τα συνεργεία της δημοτικής επιχείρησης άρχισαν να εργάζονται στο σημείο της βλάβης γύρω στις 8 το απόγευμα με αποτέλεσμα στις 11-11:30 το βράδυ της Τρίτης, που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης, να αρχίσει και πάλι σταδιακά η υδροδότηση.
Η βλάβη εμφανίστηκε λόγω της παλαιότητας των σιδηροσωλήνων του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή και δεν σχετίζεται με τον παγετό και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στο σημείο όπου τρύπησε ο μαντεμένιος αγωγός τοποθετήθηκε ειδικό εξάρτημα προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη και να συνεχιστεί η λειτουργία του παλιού δικτύου στο κέντρο της Δράμας. Το παλιό δίκτυο στο ιστορικό κέντρο σχεδιάζεται να αντικατασταθεί στο πλαίσιο της αλλαγής συνολικά του δικτύου ύδρευσης, το οποίο έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στον υπόλοιπο αστικό ιστό.
Οι συνθήκες αποκατάστασης της βλάβης ήταν δύσκολες για τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΔ, καθώς γύρω στις 9 το βράδυ το θερμόμετρο στην περιοχή έδειχνε -2 βαθμούς Κελσίου. Η τροχαία απέκλεισε την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου με τις γνωστές κορδέλες απαγόρευσης της διέλευσης, ενώ από τη ΔΕΥΑΔ ειδοποιήθηκε και ο Δήμος Δράμας, ο οποίος έστειλε αλατιέρα προκειμένου να καλυφθούν με αλάτι τα σημεία διαρροής του νερού στο οδόστρωμα, που έφθαναν μέχρι το ύψος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Σε ποιο άλλο σημείο της πόλης εντοπίζονται προβλήματα ύδρευσης
Ανάλογα προβλήματα από βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης ευτυχώς δεν παρουσιάστηκαν σε άλλα σημεία, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαρίνος Χατζηκωνσταντίνου. Πρόσθεσε ότι το μοναδικό πρόβλημα του δικτύου ύδρευσης εκτός της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου εντοπίζεται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή των οδών Περικλέους Κάβδα, Εφέδρων Αξιωματικών, Ηπείρου και Μακεδονίας, όπου πιθανόν υπάρχει κάποια διαρροή, αλλά λόγω του αμμοχαλικώδους εδάφους τα νερά δεν βγαίνουν στην επιφάνεια, ωστόσο υπάρχει μειωμένη πίεση στο νερό. Σχετικές εργασίες για τον εντοπισμό του ακριβούς σημείου όπου υπάρχει το πρόβλημα γίνονται τις τελευταίες ημέρες από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΔ.
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης συνολικά στην πόλη της Δράμας, πρέπει να σημειωθεί ότι ολοκληρώνεται η αντικατάσταση του δικτύου στη ζώνη 3 (περιοχή Αμπελοκήπων, Στενημάχου κλπ.) και οι κατοικίες της περιοχής θα υδροδοτούνται από το νέο δίκτυο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.
Στη συνέχεια, θα απομείνει το τελευταίο κομμάτι του δικτύου ύδρευσης που πρέπει να αποκατασταθεί και αφορά το κέντρο της πόλης. Για το εν λόγω τμήμα του παλιού δικτύου υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες μελέτες από τη ΔΕΥΑΔ, ωστόσο δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 7-8 εκατ. ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα θα προέλθει από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ