Στον Δραμινό Κωνσταντίνο Αθ. Γκατζούλη θα απονεμηθεί την ίδια ημέρα το Μακεδονικό Βραβείο.
Ολιγομελείς οι επετειακές εκδηλώσεις στη Δράμα λόγω κορωνοϊού.
Με κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας, στον Δημοτικό Κήπο από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, των συλλόγων και της μαθητικής κοινότητας αλλά και χωρίς την διεξαγωγή της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης, λόγω των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας και της αποφυγής συγχρωτισμού, θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου, σύμφωνα με το προγραμματισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα γίνει από το πρωί σήμερα, 26 Οκτωβρίου, γενικός σημαιοστολισμός της πόλης, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα γίνει και φωταγώγηση όλων των δημόσιων, περιφερειακών και δημοτικών καταστημάτων όπως και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου. Αύριο, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματιστεί ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ.
Ανήμερα της εθνικής επετείου, δηλαδή την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εξής: Στις 7:30 οι καμπάνες των Ιερών Ναών θα ηχήσουν χαρμόσυνα. Στις 10:30 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας, κ. Παύλου μαζί με τον Ιερό Kλήρο της πόλης. Θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα Χρυσάνθη-Χριστίνα Βαμβούρη, Φιλόλογο-Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας. Αμέσως μετά, στις 11:00 θα παρατεθεί δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Δράμας. Η δεξίωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων-εκπροσώπων αρχών και φορέων (περιορισμένη χωρητικότητα κλειστής αίθουσας). Στις 11:30 θα γίνει μετάβαση επισήμων στο άγαλμα της Ελευθερίας όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Η απονομή του Μακεδονικού Βραβείου στο Μουσικό Σχολείο Δράμας
Η απονομή του Μακεδονικού Βραβείου του έτους 2020 θα πραγματοποιηθεί με ολιγομελή εκδήλωση στο Μουσικό Σχολείο Δράμας. Φέτος, το βραβείο απονέμεται στον Δραμινής καταγωγής Δρ. Κωνσταντίνο Αθ. Γκατζούλη, αναπληρωτή Καθηγητή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών για την εξέχουσα προσφορά του στην καρδιολογία και την ιατρική καινοτομία. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και ζωντανά και από το κανάλι του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου στο Youtube.
Τι αναφέρει το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου για τον Κωνσταντίνο Αθ. Γκατζούλη
Ο Κωνσταντίνος Αθανασίου Γκατζούλης γεννήθηκε στη Δράμα τον Οκτώβριο του 1956 και αποφοίτησε από το γυμνάσιο Αρρένων του 1974. Ξεκίνησε τις προπτυχιακές του σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του με άριστα, έξι χρόνια αργότερα, το 1980, με έξι τιμητικούς τίτλους σπουδών.
Άσκησε την κλινική ειδικότητα της ειδικής παθολογίας στο Cleveland Metropolitan General Hospital του Case Western Reserve University, την οποία ολοκλήρωσε την περίοδο 1984 -1987 λαμβάνοντας το Boards of Internal Medicine (USA). Εκπαιδεύτηκε στην κλινική καρδιολογία την περίοδο 1987 έως 1989 και στην Kαρδιακή Hλεκτροφυσιολογια την περίοδο 1989 έως 1991 στο Univecity Hospital του ίδιου πανεπιστημίου (CWRU), λαμβάνοντας τα Boards της Κλινικής Καρδιολογίας και τον τίτλο του Καρδιακού Ηλεκτροφυσιολόγου (1989,1991, USA). Επέστρεψε στην Αθήνα ως επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής και της Κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, όπου στον χώρο του ομώνυμου Ηλεκτροφυσιολογικού Εργαστηρίου εφάρμοσε πρωτοποριακά τις εν λόγω χρήσιμες τεχνικές (1991 -1999).
Από το 1995 και επί μια διετία θητεύει στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λάρισα 1995 -1997) για να ακολουθήσει η εισαγωγή του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στη θέση του Λέκτορα της Ιατρικής Σχολής (1999). Στην θητεία του στο ΕΚΠΑ, ως Επίκουρος το 2004, και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής Καθηγητής (2011) και Διευθυντής του Ηλεκτροφυσικού Εργαστηρίου της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής έως και σήμερα. Όλα τα χρόνια της πορείας του ανέπτυξε πλούσιο διδακτικό, κλινικό και ερευνητικό έργο, αποτυπωμένο σε δεκάδες χιλιάδες επεμβατικές και μη, πράξεις ηλεκτροφυσιολογίας, στην εκπαίδευση πλήθους νεαρότερων, και όχι μόνο Καρδιολόγων, στον τομέα της Καρδιακής Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας και στην ολοκλήρωση ενός αυξανόμενου αριθμού ερευνητικών εργασιών δημοσιευμένων σε 287 ελληνικά και αγγλόφωνα συγγράμματα.
Όλα τα παραπάνω έχουν βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση απειλητικών κοιλιακών και ταχύ – και βραδύ – αρρυθμιών σε καρδιοπαθείς με κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο, αναπτύσσοντας νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται σε ολοένα αυξανόμενη και αποτελεσματική βάση εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.