Χρέος τιμής στα θύματα η μνήμη της σφαγής

2
1099

– 81 χρόνια από τα αιματηρά γεγονότα του φθινοπώρου του 1941
– Η Δράμα δεν ξεχνά πόσο ακριβά πλήρωσε τη βουλγαρική κατοχή


 

Η 29η Σεπτεμβρίου 1941 δεν έσβησε από την ιστορική μνήμη και αυτή η ημέρα έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης για τις σφαγές στην περιοχή μας από τον βουλγαρικό στρατό κατοχής με επίσημη τοπική αργία αλλά και εκδηλώσεις που θυμίζουν θλιβερές στιγμές της ιστορίας στους παλιότερους και προβληματίζουν τους νεότερους. Φέτος συμπληρώνονται 81 χρόνια από εκείνες τις σκοτεινές ημέρες του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 1941 και οι κάτοικοι της Δράμας δεν ξεχνούν.
Την Παρασκευή 23/9, το Σάββατο 24/9 και την Κυριακή 25/9 πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στον Νικοτσάρα, τον Μυλοπόταμο, τα Κουδούνια, τον Καλό Αγρό και τη Χωριστή. Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 81 χρόνια από τη βουλγαρική θηριωδία στη μνήμη των θυμάτων από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής στην πόλη της Δράμας, κορυφώνονται στις 29 Σεπτεμβρίου 2022.
Στην πόλη της Δράμας, αύριο Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, στις 7.30’ θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικόλαου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, μετά του Ιερού Κλήρου της πόλης. Στις 10.00’ θα γίνει προσέλευση των επισήμων και θα ακολουθήσει η τέλεση Μνημοσύνου και ομιλία από τον Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, για την επέτειο της ημέρας.
Ακολούθως θα γίνει εν πομπή μετάβαση στο σημείο Σφαγιασθέντων, έναντι Ξενοδοχείου «Ξενία», με ενδιάμεση στάση και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη στην ομώνυμη οδό. Στο μνημείο των πεσόντων θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσουν τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Το απόγευμα της Πέμπτης, στο μνημείο του Κορυλόβου, στις 17.30’ θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσει τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Παράλληλα, στην Κοινότητα Μοναστηρακίου στις 17.45’ θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Αδελφών Μαίρης και Σταματίας Ζαχαροπούλου, Ελένης Μπρέζα, Χρηστάκου Ζεφαλή και Ιωάννη Μαυρίδη.
Πριν η Δράμα πληρώσει ακριβά τη βουλγαρική κατοχή στις 29 Σεπτεμβρίου του 1941, προηγήθηκε η εξέγερση εναντίον των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτήν πήραν μέρος απλοί άνθρωποι από τη Δράμα και τα χωριά του κάμπου που δεν άντεχαν να βλέπουν τους ίδιους κατακτητές να σφετερίζονται για τρίτη φορά τη γη και την περιουσία τους. Οι Έλληνες αντάρτες χτύπησαν 22 οικισμούς και σκότωσαν 47 Βούλγαρους και βουλγαρίζοντες. Εκείνο το βράδυ χτύπησαν οι καμπάνες και υψώθηκαν ελληνικές σημαίες και κόκκινες επαναστατικές. Το θαύμα, όμως, κράτησε μόνο μία νύχτα· στη συνέχεια ακολούθησε ο Γολγοθάς.
Όπως έχει δηλώσει στα «Χ» ο δάσκαλος, ιστορικός, ερευνητής και συγγραφέας Δημήτρης Πασχαλίδης, στη Δράμα, όπου υπήρξε μικρή αντάρτικη δραστηριότητα, από τα ξημερώματα της 29ης Σεπτεμβρίου του 1941 άρχισαν μαζικές συλλήψεις από τους Βουλγάρους. Άρχισαν ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή του Ινστιτούτου Καπνού, στον Κορύλοβο, στο Γυμνάσιο Αρρένων, πίσω από το πάρκο των Κομνηνών, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και νεκροταφεία της Στενημάχου. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μόνο μέσα στην πόλη της Δράμας ήταν τουλάχιστον 562 ψυχές. Βαρύς ήταν ο φόρος αίματος των αντιποίνων και στο Δοξάτο την ίδια ημέρα. Τρομερά βουλγαρικά αντίποινα υπήρξαν και στη Χωριστή στις 30 Σεπτεμβρίου του 1941, όπου 147 αθώοι έφηβοι, άνδρες και γέροντες εκτελέστηκαν ομαδικά στην Γκιόλα της Χωριστής.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ