Χρήστος Παπαθεοδώρου στα «Χ»: «Η απολογιστική συνεδρίαση είχε αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο»

0
2020

– Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
– Η παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» χαρακτήρισε «μέτριο» τον απολογισμό του 2021
– «Αυτό που ενδιαφέρει τη Δράμα είναι έργα περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ»


 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος που προβλέπει ότι κάθε χρόνο ο Περιφερειάρχης και η Εκτελεστική Επιτροπή πρέπει να παρουσιάζουν τα πεπραγμένα του έτους που πέρασε.
Η παρουσίαση των πεπραγμένων του έτους 2021 έγινε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, κ. Χρήστο Μέτιο, και τους αντιπεριφερειάρχες, αλλά και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου που αναφέρθηκε σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και τις αποφάσεις του οργάνου. Η απολογιστική συνεδρίαση κράτησε περίπου 6 ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις.
Όσον αφορά την ουσία, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Περιφερειάρχης έκανε την παρουσίαση των έργων που προκαλεί και υλοποιεί η Περιφερειακή Αρχή. Αναλυτικά ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε σχετικά:
«Μίλησε για τις χρηματοδοτήσεις της Περιφερειακής Αρχής προς τα αιτήματα των δήμων, που ούτως ή άλλως γίνονται, καθώς και για τα έργα που υλοποιεί η κεντρική κυβέρνηση, τα οποία προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της περιφέρειας και των αντίστοιχων υπουργείων. Αυτά αφορούσαν και τις πέντε περιφερειακές ενότητες. Τα χρήματα τα οποία αφορούν τα έργα αυτά δεν μπορούμε εύκολα να τα προσδιορίσουμε, διότι αφορούν τόσο τα νέα όσο και τα συνεχιζόμενα έργα. Αυτό που έχει μία άξια είναι η δέσμευση των συγκεκριμένων ποσών για κάθε ένα από αυτά τα έργα. Τη Δράμα αφορούν έργα περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν υποδομές καθώς επίσης και χρηματοδοτήσεις των επιμέρους προτάσεων των δήμων.
»Σε ό,τι αφορά το σχόλιο της Περιφερειακής Σύνθεσης, πιθανολογώ πως ήταν γραμμένο πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση. Πάντα έχουν να πουν μία γενική αοριστολογία, ότι τίποτα δεν κινείται, ότι δεν υπάρχει όραμα, ότι υπάρχει μία πολύ μέτρια διοίκηση, δηλαδή πράγματα τα οποία επαναλαμβάνουν σε κάθε συνεδρίαση, κάτι που προκύπτει από τα δελτία τύπου τα οποία εκδίδονται μετά από κάθε συνεδρίαση. Αν συγκρίνουμε μεταξύ τους αυτά τα δελτία τύπου, θα δούμε ότι ποτέ δεν διαφοροποιείται το ένα από το άλλο.
»Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, έτσι όπως πρέπει και έτσι όπως μας έχει συνηθίσει ο κόσμος της περιφέρειας. Δεν μπορούμε καν να απαντήσουμε ούτε και να δώσουμε σημασία σε αυτά τα λίγα πλέον που έμειναν να λέει ο κύριος Τοψίδης.
»Η αναφορά του Περιφερειάρχη στη διάρκεια του απολογισμού είχε αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο. Να πούμε, όμως, ότι, επειδή αφορούσε μόνο το 2021, σε σύντομο σχετικά διάστημα ο Περιφερειάρχης θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο σχέδιό του για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με πλήρη αναφορά σε όλα όσα έγιναν από την αρχή αυτής της θητείας, δηλαδή από το 2019».

Η «Περιφερειακή Σύνθεση» χαρακτήρισε «μέτριο» τον απολογισμό του 2021
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σχόλιό της για την απολογιστική συνεδρίαση η παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» χαρακτήρισε «μέτριο» τον απολογισμό του 2021 και επεσήμανε:
«Απολύτως αναμενόμενος και μέτριος ήταν ο απολογισμός πεπραγμένων για το 2021 που παρουσίασε η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην ειδική συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου.
Δυστυχώς, αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν μία παράθεση αριθμών τους οποίους έχουμε ακούσει εν πολλοίς στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, εν τούτοις αυτό που τεχνηέντως δεν είπαν ο κος Μέτιος και οι συνεργάτες του είναι ότι στερούνται οράματος και πολιτικής έμπνευσης.
Σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού τόσο ο Χρήστος Μέτιος όσο και οι αντιπεριφερειάρχες παρέθεσαν νούμερα, αλλά «ξέχασαν» να αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των έργων που ευαγγελίζονται δεν έγιναν από δική τους πρωτοβουλία ή σχεδιασμό, αλλά κατ’ ανάγκη και κατ’ εντολή της κυβέρνησης, λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία.
Επομένως, αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν μία απλή παράθεση γεγονότων που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν και κουραστική. Οι ελάχιστοι πολίτες που παρακολούθησαν δεν έγιναν σοφότεροι, αλλά το σημαντικό είναι ότι η καθημερινότητά τους δεν έχει γίνει καλύτερη εδώ και δυόμιση χρόνια που η παράταξη του κου Μέτιου διοικεί την Περιφέρειά μας, μαζί με τους συνεργαζόμενους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μία φορά διαπιστώσαμε το έλλειμμα του οράματος, την απουσία στόχευσης και την έλλειψη διάθεσης παραγωγής έργου από τη Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και, επειδή ακριβώς συμβαίνει αυτό, πολύ φοβόμαστε ότι το ίδιο «έργο» θα παρακολουθήσουμε και του χρόνου τέτοια μέρα.
Όλα τα μέλη αυτής της διοίκησης έχουν αποδείξει ότι ούτε θέλουν ούτε και μπορούν να διοικήσουν και όσο μιλούν τόσο εκτίθενται και αποδεικνύουν ότι δεν ξέρουν ούτε τι γίνεται στην Περιφέρειά μας, αλλά και ούτε τι «τους γίνεται» γενικά. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά. Γνωρίζουν και όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν, όπως γνωρίζουν πολύ καλά ποιος και ποιοι δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους. Είμαστε σίγουροι ότι θα απαντήσουν όταν έρθει η ώρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ