Δαμιανός Καγγελίδης: «Στόχος μας ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό»

0
269

– Συνέντευξη του υπ. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δαμιανού Καγγελίδη στα «Χ»
– «Το δίπολο ΝΔ – ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ οδηγεί σε αδιέξοδο και ο κόσμος το έχει αντιληφθεί»


 

Το δίπολο ΝΔ- ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ οδηγεί σε αδιέξοδο και ο κόσμος το έχει αντιληφθεί και ψάχνει μια εναλλακτική λύση, δηλώνει απαντώντας στις ερωτήσεις που του έθεσαν τα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δαμιανός Καγγελίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα. Προσθέτει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι κόμμα λαϊκό, έχει ρίζες στην ελληνική κοινωνία και βήμα – βήμα αποκαθιστά τη σχέση του με αυτήν και αυτό θα φανεί και στις κάλπες. Εξηγεί ότι οι ανισότητες στο λαό μας οξύνονται καθώς η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν ενδιαφέρεται για αυτό και δηλώνει ότι εφόσον εκλεγεί βουλευτής θα είναι παρών και ενεργός για κάθε χωριό του νομού αλλά και για την ίδια την πόλη μας, υπογραμμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η περιοχή της Δράμας έχει μείνει πίσω.

 

Kύριε Καγγελίδη, οι κοινοβουλευτικές εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η δυναμική του ΠΑΣΟΚ; Τι μηνύματα παίρνετε προσωπικά εσείς από τον κόσμο;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το μόνο κόμμα που ενισχύεται και δημοσκοπικά σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Αλλά και πέρα από αυτό, δείτε τις εικόνες από τις περιοδείες του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Βρισκόμαστε ξανά με φίλους που είχαν απομακρυνθεί, στη νέα γενιά καταγράφουμε ικανοποιητικά ποσοστά, σε ορισμένους νομούς διεκδικούμε ακόμη και τη δεύτερη θέση. Όλα αυτά δείχνουν μια δυναμική. Ισχυρό διψήφιο ποσοστό είναι ο αντικειμενικός δικός μας στόχος, με ταυτόχρονη όμως ανοιχτή – δημοκρατική – δημόσια συζήτηση για πολιτικές, για θέσεις και προτάσεις.
Προσωπικά στη Δράμα βλέπω ότι το ενδιαφέρον για το ΠΑ.ΣΟ.Κ, για τα πρόσωπα και τις πολιτικές είναι αυξημένο. Ο κόσμος έχει καταλάβει πως το δίπολο ΝΔ – ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ μας οδηγεί στο αδιέξοδο και ψάχνει μια εναλλακτική λύση. Ο κόσμος μας ακούει, μας ρωτάει, συμμετέχει και διαμορφώνει. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι κόμμα λαϊκό, με ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Βήμα βήμα θα αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία και αυτό θα φανεί και σε αυτές τις κάλπες.

Εν έτει 2023 έχουμε πια τη δυνατότητα να επιλέξουμε πραγματικά ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες ή μήπως οι διαφορές των πολιτικών δυνάμεων είναι περισσότερο δυσδιάκριτες σήμερα;
Η Δεξιά θεωρεί πως οι ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων όχι μόνο δεν είναι εξαλείψιμες ή είναι εξαλείψιμες εις βάρος όμως της ελευθερίας, αλλά και ότι είναι χρήσιμες, στο μέτρο που προάγουν την αδιάλειπτη πάλη για τη βελτίωση της κοινωνίας. Η Αριστερά θεωρεί ότι μπορεί και πρέπει να περιοριστούν ή να εξαλειφθούν. Αυτό ισχύει τα τελευταία 230 χρόνια με πολλές διακυμάνσεις. Όπως είχε πει και ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν «ο κόσμος άλλαξε, μας άλλαξε, αλλά δεν έχουμε χάσει τη θέληση να τον αλλάξουμε…»
Είμαι απολύτως πεπεισμένος για τις διαφορές των πολιτικών προγραμμάτων των κομμάτων και των πολιτικών οικογενειών. Mπορεί η σκηνογραφία και η πολιτική δραματοποίηση των προηγούμενων δεκαετιών να έχουν υποχωρήσει αλλά οι διαφορές παραμένουν. Αλλιώς προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης αλλιώς η Νέα Δημοκρατία. Άλλες οι προτεραιότητες και οι δημόσιες δαπάνες από μια προοδευτική κυβέρνηση, άλλες από συντηρητική. Το ίδιο και στη φορολογία και στη στήριξη του Κράτους Πρόνοιας, στο Ε.Σ.Υ. Μπορεί η ασφυκτική δημοσιονομική κατάσταση λόγω οικονομικής κρίσης να περιόρισε τις επιλογές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές.

Στην εθνική άμυνα, την ασφάλεια και την αμυντική συνεργασία με άλλες χώρες, θεωρείτε ότι η στρατηγική της χώρας μας είναι σωστή μέχρι στιγμής;
Η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση, πάντοτε θεωρούνταν χώρα – πυλώνας της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Είχε και έχει διπλωματικό κεφάλαιο, ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, υψηλές στρατιωτικές δαπάνες μέσα στο ΝΑΤΟ, είναι μέλος της Ε.Ε και της ευρωζώνης.
Η σύναψη αμυντικών συνεργασιών με φίλιες χώρες, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, η σύσφιξη σχέσεων και η διπλωματική αναβάθμιση σχέσεων είναι αναμφίβολα θετικές εξελίξεις.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως κόμμα πατριωτικό τις στήριξε και στηρίζει κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Μακάρι δικές μας ανάλογες πολιτικές να είχαν αντιμετωπιστεί με ανάλογο τρόπο από τις τότε αντιπολιτεύσεις.
Στα μεγάλα και βασικά λοιπόν είμαστε και εμείς μέρος της εθνικής στρατηγικής. Τώρα αν φτάσουμε σε πιο λεπτομερείς παραμέτρους θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για θεσμικές αλλαγές που προτείνουμε στην Ε.Ε, για μια διαφοροποιημένη στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας – οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακή ευκαιρία ή ως προεκλογικό τέχνασμα.

Υπάρχουν προφανώς και ζητήματα υψηλής φορολογίας, έλλειψης επενδύσεων αλλά και οικονομικής ανισότητας που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Πολύ συνοπτικά, ποιες είναι οι θέσεις σας για αυτά τα ζητήματα;
Η φορολογική επιβάρυνση είναι παρά τις περί του αντιθέτου επικοινωνιακές παράτες, οριακά υψηλότερη από το 2019 αλλά το χειρότερο είναι ότι ο λόγος έμμεσων προς άμεσους φόρους επιβαρύνεται – γεγονός που είναι κοινωνικά άδικο. Κάποιες επενδύσεις γίνονται αλλά αφορούν κυρίως ακίνητα – δεν εμπλουτίζουν και δεν αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία. Και μάλιστα γίνονται με κεφάλαια από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αφελληνίζεται η οικονομία μας με δικά μας λεφτά.
Οι ανισότητες προφανώς και οξύνονται καθώς η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν ενδιαφέρεται για αυτήν την παράμετρο. Άλλωστε ο ίδιος ο Μητσοτάκης δημόσια είχε παραδεχθεί πως για την παράταξή τους οι ανισότητες είναι κάτι συνυφασμένο με τις κοινωνίες των ανθρώπων. Είναι ακριβώς αυτό που με ρωτήσατε προηγουμένως για τις διαφορές ανάμεσα στα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ ένα προοδευτικό – σοσιαλδημοκρατικό κόμμα βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της λογικής.

Ποια είναι η προτεραιότητά σας σχετικά με την απασχόληση και πώς προτίθεστε προσωπικά εσείς αλλά και το ΠΑΣΟΚ να βοηθήσετε στην βελτίωση της κατάστασης στον τομέα αυτό, που έχει άμεση σχέση και με το δημογραφικό πρόβλημα;
Για το δημογραφικό τα δεδομένα είναι γνωστά. Οι Έλληνες γερνάμε και λιγοστεύουμε με ταχύτατο ρυθμό. Οι γεννήσεις έχουν μειωθεί δραματικά, η μετανάστευση Ελλήνων έχει επιβαρύνει το ισοζύγιο, η οικονομική κρίση έχει καταστήσει δύσκολο εγχείρημα την γονεϊκότητα και το αδύναμο Κράτος Πρόνοιας δεν προσφέρει στοιχειώδεις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Η απογραφή που ολοκληρώθηκε είναι ενδεικτική με ορισμένα μοντέλα προβολής πληθυσμού για το 2050 και το 2100 να είναι ιδιαιτέρως απογοητευτικά. Μια χώρα σε δημογραφική παρακμή δεν μπορεί να συζητά ούτε για την εθνική άμυνα και ασφάλεια, ούτε για το ασφαλιστικό της σύστημα αλλά ούτε και για μακροχρόνιους οικονομικούς και αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.
Στήριξη της μητρότητας, λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, ανάπτυξη της περιφέρειας και αποκέντρωση. Αυτά προτείνουμε.

Μπορεί πιστεύετε η Δράμα να αλλάξει σελίδα και να λύσει χρόνια προβλήματα με μια διαφορετική κυβέρνηση μετά τις εκλογές; Ποια από αυτά τα προβλήματα πιστεύετε ότι έχουν προτεραιότητα;
Μερικές μόνο από τις τοπικές ιδιαιτερότητες της Δράμας είναι ο συγκοινωνιακός και μεταφορικός αποκλεισμός, η έλλειψη και υστέρηση σε μεγάλα έργα υποδομής και η καχεκτική αγροτική οικονομία. Δεν υπάρχει σχέδιο για την περιφέρεια, για νομούς σαν και τους δικούς μας, για τις πόλεις του δικού μας μεγέθους. Όλα αφήνονται στον αυτόματο πιλότο με αποτέλεσμα την οικονομική καθίζηση και την δημογραφική αποψίλωση

Σε τι δεσμεύεστε απέναντι στους πολίτες εφόσον εκλεγείτε βουλευτής Δράμας;
Να παραμείνω τον περισσότερο χρόνο μου στη Δράμα, να συνεχίσω να εργάζομαι εδώ, να μεγαλώσω το παιδί που περιμένω εδώ και να δώσω όλες μου τις δυνάμεις να μπορέσει μετά από χρόνια και αυτό να ζήσει εδώ. Δίνω μόνο μία υπόσχεση. Να είμαι παρών, ενεργός βουλευτής Δράμας. Για κάθε χωριό του νομού μας αλλά και για την ίδια την πόλη μας. Δεν πιστεύετε και εσείς ότι έχουμε μείνει πίσω;

Σας ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνέντευξης στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας.
Και εγώ σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ