Δεν μετακινήθηκε από τη Δράμα η εστιάμαξα του Orient Express

0
2658

Ζητήθηκε για τα γυρίσματα τηλεοπτικής εκπομπής μαγειρικής αλλά…
Ορθή η αντίδραση των τοπικών παραγόντων.

«Επί ποδός» και όχι άδικα, βρέθηκαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιδηροδρομικών Δράμας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» με την συνδρομή και του Δήμου Δράμας, προκειμένου να εμποδίσουν την μετακίνηση της Μουσειακής Εστιάμαξας από το Μηχανοστάσιο Δράμας στο Σιδηροδρομικό Μουσείο.

Το μουσειακό όχημα επρόκειτο να μεταφερθεί για τις ανάγκες γυρισμάτων της εκπομπής Master Chef που προβάλλεται στο Star Channel όπως τουλάχιστον επεσήμανε με έγγραφό του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Σπηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι τα γυρίσματα της σειράς θα προβάλλουν και τον Σιδηρόδρομο.
Βέβαια επειδή και άλλα μέρη του τροχαίου υλικού που βρισκόταν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας έφυγαν για προσωρινές ανάγκες στο παρελθόν, αλλά δεν επέστρεψαν ακόμη, η προοπτική απομάκρυνσης του μουσειακού βαγονιού εστίασης, (δηλαδή η ιστορική εστιάμαξα του Orient Express) ορθά σήμανε συναγερμό στους τοπικούς παράγοντες.

Τελικώς η απομάκρυνση του ιστορικού βαγονιού απετράπη και οι μηχανές της ΤΡΕΝΟΣΕ που έφτασαν για να παραλάβουν την εστιάμαξα του Orient Express από την Δράμα, επέστρεψαν πίσω χωρίς το πολύτιμο μουσειακό σιδηροδρομικό όχημα. Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, απο την στιγμή που ειδοποιήθηκε μετέβη στο σιδηροδρομικό σταθμό και με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και ανθρώπων του “Ηφαίστου” έκαναν κατάληψη της γραμμής στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Δράμα, λίγη ώρα πριν οι μηχανές του ΟΣΕ προσεγγίσουν για να δέσουν το ιστορικό όχημα και να το μεταφέρουν στην Αθήνα.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δράμας, εξήγησε ότι ενημερώθηκε για την μεταφορά της εστιάμαξας του Orient Express για τηλεοπτικά γυρίσματα στην Αθήνα. Ωστόσο όπως είπε “το παρελθόν μας διδάσκει ότι, οτιδήποτε φεύγει απο τη Δράμα, δεν επιστρέφεται. Όπως έγινε και με την περίπτωση της ατμομηχανής που το 2015 μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα εκπομπής, αλλά ακόμη δεν έχει επιστρέψει στη Δράμα”. Ο Δήμαρχος Δράμας μάλιστα είπε ότι όταν κατά την διάρκεια της Ονειρούπολης ζητήθηκε η εστιάμαξα, η διοίκηση της ΤΡΕΝΟΣΕ ισχυρίστηκε ότι το βαγόνι δεν μπορεί να μετακινηθεί διότι είναι μουσειακό κομμάτι και μπορεί να υπάρξει πρόβλημα.
Αν όντως υπήρξε αυτή η θέση από την πλευρά της ΤΡΕΝΟΣΕ, στην περίπτωση του αιτήματος της Ονειρούπολης, αναρωτιέται κανείς πως θα ήταν δυνατόν να ταξιδέψει κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα (μέχρι την Αθήνα). Όπως επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα αλλά τελικώς αποτράπηκε.
Σύμφωνα με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιδηροδρομικών Δράμας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», αν το ιστορικό όχημα μεταφερόταν στην Αθήνα θα αντιμετώπιζε κινδύνους. Το βαγόνι που κοσμεί τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας και την πόλη μας (παρότι κακώς δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε) συντηρείται μέχρι σήμερα από τα μέλη του συλλόγου που όπως είναι γνωστό καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια εδώ και χρόνια να περισώσουν την ιστορία και το τροχαίο υλικό που διαθέτει ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ