Διαμαρτυρία σήμερα στον χώρο της ΠΕ Δράμας

0
4093

Οι χαμηλές τιμές ωθούν σε κινητοποιήσεις τους κτηνοτρόφους της Δράμας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί οι κτηνοτρόφοι έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα του κλάδου τους, με κορυφαίο -λόγω περιόδου- το θέμα των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα.

Πρόκειται για συνέχεια των αποφάσεων που έλαβαν σε συ­νάντηση που προκάλεσε ο Σύλ­λογος Κτηνοτρόφων Δράμας την προηγούμενη εβδομάδα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας. Μά­λιστα η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν απόλυτα επιτυχημένη κα­θώς η αίθουσα ήταν γεμάτη από κτηνοτρόφους που έσπευσαν να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τα προβλήματα του κλάδου.

Στην σημερινή συμβολική δια­μαρτυρία οι κτηνοτρόφοι θέλουν να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την συμπίεση των τιμών των προϊόντων τους. Μάλιστα, οι κινητοποιήσεις δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και να ενταθούν σε συνεννόηση με άλλους κτη­νοτροφικούς φορείς και ενώσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις κυρίως στα προβλήματα που άπτονται των τιμών στο παραγό­μενο προϊόν.

Οι τιμές που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο, κατά την διάρ­κεια της οποίας πραγματοποιού­νται οι συμφωνίες με τους εμπό­ρους, είναι εξαιρετικά χαμηλές. Από την πλευρά των εμπόρων προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά γάλακτος, στάση που οι κτηνοτρόφοι ερμηνεύουν ως μέσο πίεσης για να επιτευχθούν ακόμη χαμηλότερες τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Γιάν­νης Κιτσουκάκης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε ότι “Το βασικότερο θέμα είναι το ζήτημα των τιμών του γάλακτος. Αυτό μας καίει αυτήν τη στιγμή. Είναι η περίο­δος κατά την οποία κάνουμε τις συμφωνίες μας για την επόμενη χρονιά με τους εμπόρους. Πρό­κειται για ένα είδος διαπραγμά­τευσης με τις γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες περνούν ένα κλίμα ότι υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για γάλα. Βέβαια οι τιμές είναι ήδη χαμηλές και κάτω από αυτές τις συνθήκες τίθεται θέμα επιβίωσης των κτηνοτρόφων. Ο καλύτε­ρος τρόπος να αμυνθούμε ως κτηνοτρόφοι σε αυτό είναι η συ­σπείρωση και ο συνεργατισμός. Εάν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ μας ώστε η διαπραγμάτευση των τιμών να είναι συλλογική και όχι ατομική τότε οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να έχουν κέρδος. Στο θέμα του συνεργατισμού δεν υπήρχε μέχρι σήμερα τόσο μεγάλη ανταπόκριση αλλά η κατάσταση πλέον έχει γίνει τόσο δύσκολη που ωθεί πια τους κτη­νοτρόφους να συνεννοηθούν και να συνεργασθούν περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Πέρσι ο συνεταιρισμός μας που ιδρύθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο και αποτελείται από 30 περίπου κτηνοτρόφους έδωσε 1.5 εκ κιλά γάλα. Συγκριτικά για να καταλάβουμε τα μεγέθη, ο Νομός Δράμας παράγει ετησίως γύρω στα 10 εκ. κιλά αιγοπρό­βειο γάλα. Ο συνεταιρισμός μας πάντως κινείται εντασσόμενος σε χρηματοδοτικά προγράμματα και πιστεύουμε ότι όταν φθάσουμε να κάνουμε τις επενδύσεις που πρέπει θα έρθουν κοντά μας πολύ περισσότεροι κτηνοτρόφοι ώστε να πετυχαίνουμε καλύτερες διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε τις εγκρίσεις για να προχωρή­σουμε”.

Ο νέος χάρτης των εξισωτικών και οι θετικές εξελίξεις που αναμένονται

Εντωμεταξύ θέμα που απα­σχολεί έντονα τους κτηνοτρό­φους του Νομού Δράμας είναι και το ζήτημα του νέου χάρτη των εξισωτικών αποζημιώσεων από τον οποίο είχαν απενταχθεί αρχικά οι περισσότερες περιοχές του Νομού Δράμας. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν πά­ντως από τους παραγωγούς και την κατάλληλη τεκμηρίωση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανά­πτυξης διαφαίνονται σημαντικές αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό του νέου χάρτη των εξισωτικών. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι τελικά θα μείνουν εκτός του χάρτη των εξισωτικών μόνο δυο ή τρείς κοινότητες, πληροφορία που εφόσον επαληθευθεί θα αποτελέσει μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμη και αυτή η θετική κατάληξη θα αποτελεί απλώς την πρόταση του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης, το οποίο στην συνέχεια θα πρέ­πει να την υποβάλλει στην Ευρω­παική Επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί ή όχι.

Πάντως είναι γεγονός ότι για την δημιουργία του χάρτη των εξισωτικών αποζημιώσεων λαμ­βάνονται υπ όψη μόνο οι γεωργοί της κάθε περιοχής και όχι οι κτη­νοτρόφοι κάτι που βρίσκει τους τελευταίους κάθετα αντίθετους. Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως μειονεκτικοί όλοι οι βοσκότοποι της Δράμας και η εξισωτική απο­ζημίωση να αφορά τους χώρους των βοσκοτόπων.

Σημειώνεται ότι στον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Δράμας έχουν προγραμματισθεί και εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων την ερχόμενη Κυριακή. Η διαδικα­σία της ψηφοφορίας θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου απέναντι από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Στις εκλογές μπορούν να συμμετέχουν 200 από τα εγγε­γραμμένα μέλη του συλλόγου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!