Διαμαρτυρία στη Δράμα από τις σχολικές καθαρίστριες

0
697

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες στη Δράμα οι σχολικές καθαρίστριες, μέλη του Σωματείου Καθαριστριών Δράμας, απέχοντας από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο προγραμματισμένης απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου τους που είχε εξαγγελθεί για τις 16 και 17 Μαΐου. Μέλη του σωματείου ξεκίνησαν πορεία με πανό διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο Δράμας και γύρω στις 12 το μεσημέρι έφθασαν στο Δημαρχείο κρατώντας ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου τους.
Όπως είπαν στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” μέλη του κλάδου, οι καθαρίστριες διεκδικούν να μην γίνει καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα. Άμεση έκδοση ΚΥΑ με μόνιμα χαρακτηριστικά μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην καθαριότητα σχολείων. Αναδρομική αναγνώριση από 01/09/2020 της διανυθείσας προϋπηρεσίας με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών. Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού . Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με την τήρηση των κανόνων υγείας. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Χορήγηση αυτοτελούς κωδικού επαγγέλματος καθαριστή και πιστοποίηση του επαγγέλματος.
Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων του κλάδου περιλάμβανε στις 16 Μαΐου 2022 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από υπουργεία και οργανισμούς στην Αθήνα και διαβήματα διαμαρτυρίας στους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Δράμας, κα Βαρβάρα Τσακαλίδου, σε προηγούμενο ρεπορτάζ των “Χ”, είχε δηλώσει ότι: «Ο κλάδος των σχολικών καθαριστριών πλήττεται. Θέλουν να μας μειώσουν στο μισό το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών των 150 ευρώ μικτά, που παίρνουμε. Οι συναδέλφισσες που απασχολούνται με τρίωρα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα, διότι τα χρήματα που παίρνουν είναι πολύ λιγότερα, οπότε το επίδομα κατεβαίνει αναλογικά με τον μισθό. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δουλεύουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας, ειδικά τώρα με τον covid-19 την τελευταία διετία. Δουλεύουμε με ανοιχτά παράθυρα και έχουμε επιβαρυνθεί με επιπλέον χημικά για τις απολυμάνσεις στον χώρο του σχολείου, που γίνονται φυσικά σε κάθε διάλειμμα και αυτό αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο για την υγεία μας. Έχουμε αυλές, όπου αναγκαζόμαστε να κάνουμε και τους κηπουρούς, μαζεύοντας φύλλα, κλαδιά και ό,τι άλλο επικίνδυνο βρίσκεται εκεί. Τα βράδια μπαίνουν εξωσχολικοί, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε πολλά επικίνδυνα πράγματα. Κόβουν το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών από τις σχολικές καθαρίστριες που φροντίζουν όχι μόνο για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά και για την ασφάλειά τους. Θα πρέπει οι κύριοι όλων των κομμάτων, και ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση, να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ή μάλλον δεν την έχουν αντιληφθεί, και όχι να βγάζουν νόμους στο πόδι, πρόχειρα και επιπόλαια”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ